Papa taciz kurbanlarından af dileyecek

Güncelleme Tarihi:

Papa taciz kurbanlarından af dileyecek
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2010 10:57

Papa 16’ncı Benedikt’in bu hafta İngiltere yapacağı ziyarette, din adamlarının tacizine uğrayan insanlarla özel görüşmeler yaparak özür dilemesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor

 

Benedikt yarın sabah Edinburgh’a gelerek bir Papa’nın İngiltere’ye düzenlediği ilk resmi ziyareti de başlatmış olacak. Papa’nın ziyareti Reform hareketinin liderliğini yapan ve Protestanlığın öncülerinden olan bir ülkeyle Vatikan arasındaki ilişkiler adına tarihi bir dönüm noktası olarak görülüyor. 

RAKAMLARLA PAPA’NIN GEZİSİ

*Gezi dört gün sürecek.

*Papa Edinburgh, Glasgow, Londra ve Birmingham’da toplam dört noktayı ziyaret edecek.

*Papa’nın ayini için piyasaya 255 bin bilet sürüldü. *Yaklaşık 219 bin bilet satıldı.

*Cuma günü Glasgow’da yapılacak açık hava ayinine 80 bin kişinin gelmesi bekleniyor. Ayinin bilet fiyatları 20 sterline kadar çıkıyor.

*Pazar günü Birmingham’da yapılacak ayine 54 bin kişinin katılması bekleniyor. Ayinin bilet fiyatları 25 sterline ulaşıyor.

*Dünya genelinde 1 milyar 166 milyon Katolik var.

*İngiltere, İskoçya ve Galler’de yaklaşık 6 milyon Katolik var.

*İngiltere’de her hafta 1.1 milyon kişi ayinlere katılıyor.

*İngiltere, İskoçya ve Galler’de toplam 4 bin 400 aktif Katolik rahip var.

Haberin Devamı

Dahası bu gezi Batı Avrupa, ABD ve Latin Amerika’da birbiri ardına patlak veren cinsel taciz vakaları dolayısıyla tarihindeki en sorunlu yılı yaşayan Katolik Kilisesi’nin imajını yenilemesi adına da önemli bir fırsat olacak.

 

Kilise yetkilileri Papa’nın ziyareti sırasında taciz kurbanlarıyla görüşüp görüşmeyeceği konusunda yorum yapmayı reddetti ancak Independent’ın elde ettiği bilgiler Benedikt’in özel görüşmeler planladığına işaret ediyor. Ancak görüşmelerin Vatikan’ın onayından geçmesi gerekiyor.

 

KİLİSE AÇIKLAMA YAPMAYI YASAKLIYOR

İngiltere ve Galler Katolik Kilisesi’nin lideri Başpiskopos Vincent Nichols, Papa’nın böyle bir toplantıyı “dikkatle değerlendirdiğini” söyledi. Gözlemciler ise Papa’nın tacizci din adamlarından zarar görenlere böyle bir jest yapmadan İngiltere ziyaretini sonlandırmasının olası olmadığını belirtti.

 

Haberin Devamı

Papa Malta, Avustralya ve ABD’ye yaptığı daha önceki ziyaretlerinde taciz kurbanlarıyla görüşmeler yapmıştı. Görüşmeler, Kilise’nin 10 yıldan fazladır Vatikan’ın başına dert olan bu konuda attığı en gerçek adım oldu.

 

Vatikan politikasına göre taciz kurbanlarıyla yapılan görüşmelerin önceden kamuoyuyla paylaşılması yasak. Dolayısıyla kilise yetkilileri bu konuda açıklama yapmayı reddediyor.

 

GÖRÜŞME YAPILMAMASI FELAKET OLUR

Ziyarete yakın bir kaynak “Daha önce yapılan ziyaretlerde Papa taciz kurbanlarıyla görüştü. Bu görüşmelerin nasıl yapılacağını belirleyen çok kesin kurallar var. Birincisi herhangi bir aracı olmaksızın baş başa bir araya geliniyor. İkincisi de bu görüşmeler asla önceden kamuoyuna duyurulmuyor” dedi.

 

Haberin Devamı

Ancak yorumcular görüşmeye kesin gözüyle bakıyor. İngiltere’deki Katolik camiasının önde gelen isimlerinden biri “Eğer görüşme yapılmazsa bu bir halka ilişkiler felaketi olur ve kamuoyuna korkunç bir mesaj gönderir” dedi.

 

Uluslararası Af Örgütü de dün Vatikan’a yaptığı çağrıda çocuk taciziyle ilgili kaygıların dindirilmesi adına daha fazla çaba gösterilmesini, soruşturmalarda güvenlik güçleriyle işbirliği yapılmasını, iç soruşturma kayıtlarının kamuoyuyla paylaşılmasını ve taciz kurbanlarına özür ve tazminat teklif edilmesini istedi.

 

Bu haber Independent'ta yayımlanan "Catholic Britain rejoices, but abuse overshadows Pope's first state visit" başlıklı haberden derlenmiştir.

 

Haberin Devamı

Hürriyet'i Facebook'ta takip etmek istiyorsanız:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet


Hürriyet'i Twitter'da takip etmek istiyorsanız:
http://twitter.com/HurriyetPlanet

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!