Papa Joan Vatikan'ı kızdırdı

Güncelleme Tarihi:

Papa Joan Vatikanı kızdırdı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2010 09:51

İtalya'da Haziran başında vizyona giren bir film Vatikan'ı kızdırdı. Filmde Joan isimli İngiliz bir kadının kendisini erkek olarak tanıtması ve ardından papalığa kadar yükselmesi anlatılıyor.

Haberin Devamı

Filmin hikayesi tarihte de oldukça tartışmalı bir konuya parmak basıyor.

Hikaye, Almanya'da doğan ve İngiliz bir aileye evlatlık olarak verilen bir genç kızın ardından Hristiyan misyonerlere katılmasıyla başlıyor. Efsaneye göre oldukça zeki bir kız olan Joan kadın olduğu için bunun kendisine dezavantaj yarattığını düşünür. Kendisini John Anglicus ismiyle, erkek kılığında tanıtan Joan, Benedictine Manasıtırına girer.

Bir süre Yunanistan'da çalışan ve ardından Roma'ya gelerek Vatikan'da birçok kişiyi etkileyen genç kız, Papa 4. Leo'nun ölümünün ardından 853 yılında seçimle Papa'lık makamına getirilir.

Yaklaşık 3 yıl kilisenin başında olan Papa'nın  görevi ise bir gün attan düşerek hamile olmasının ortaya çıkmasıyla son bulur.

Katolik Kilisesi uzunca bir süre tartıştığı kadın Papa'nın eş zamanlı hiçbir kaynakta yer almadığını ve tüm hikayenin Protestan Kilisesi tarafından uydurulmuş bir efsane olduğunu belirtiyor.

Haberin Devamı

Diğer tarafta ise Pope Joan filminin uyarlandığı romanın yazarı Donna Woolfolk Cross "Papa Joan'ın yokluğunun sadece ümit edilen bir şey olduğunu" söylüyor.

Papa Joan ile ilgili bir diğer kitabın yazarı olan Peter Stanford ise konu ile ilgili olarak "9. yüzyılda Papa'nın kim olduğu ile ilgili olarak kesin bir bilgi bulunmamakta. Joan'ın varlığı çok olası bir durum. Papazların cüppesi bir kadının bedenini çok iyi gizleyebilecek bir giysi. Bazı kadınların göğüslerini sakladığı ve saçlarını keserek kendilerini erkek gibi gösterdği bildiğimiz bir şey." dedi.

Kadın Papa Joan'ın varlığı ile ilgili tartışmalar sürerken film İtalya'da en popüler 10 film içine girdi ve Hollywood yapımı Robin Hood ile Sex and the City 2 filminin hemen ardından yer aldı.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!