Pantolon ceket devrimi masada

Güncelleme Tarihi:

Pantolon ceket devrimi masada
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2011 00:00

Yeni anayasa hazırlıklarına paralel olarak sürdürülecek olan TBMM içtüzük taslağı çalışmalarında, kadın milletvekillerinin pantolon giymesi konusu da masaya yatırılacak. Meclis Başkanı Cemil Çiçek, kadın vekillere “pantolon-ceket” formülüne sıcak bakıyor.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, 2’nci gündem maddesini belirledi. Anayasa değişikliği çalışmalarına paralel olarak, TBMM’nin içtüzüğü de masaya yatırılacak. Hazırlanan içtüzük taslağında kadın milletvekillerinin pantolon giyebilmesine imkân sağlanacak. Geçen yasama döneminde, AK Parti Milletvekili Salih Kapusuz başkanlığında diğer partilerden temsilcilerin de katılımıyla hazırlanan içtüzük taslağı, yeni dönemde parti gruplarına gönderilecek. Çiçek, bu metne yönelik itirazlar ve önerilerin kendisine iletilmesini isteyecek. Bu taslak, kadın milletvekillerinin TBMM Genel Kurul ve komisyon çalışmalarına “pantolon-ceket” ile katılmalarını öngörüyor.

Etek-ceket

Çiçek, içtüzük taslağında yeralan bazı hükümlerin yeniden gözden geçirilmesine sıcak bakarken, bu hükmün aynen korunması gerektiğini düşünüyor. Çiçek, kadın vekillerin koyu renk “pantolon-ceket veya etek ceket” giyme tercihinin kendilerine bırakılmasından yana.

Pavey’e öneri

Çiçek’in, ayağında protez olan CHP milletvekili Şafak Pavey’in istemesi durumunda kendisine ayrıcalık yapabileceği de konuşuluyor. Çiçek, bu konudaki görüşünü CHP Grup Başkanvekillerine iletti ancak Pavey’in protezinden rahatsız olmadığı açıklamalarından sonra ısrarcı olunmadı.

Yeni içtüzük

Bu arada, TBMM’de yılan hikâyesine dönen içtüzük taslağında yer alan bazı öneriler şöyle: “Cumhurbaşkanlarına frak giymek zorunlu olmayacak. Milletvekilleri 1 ayda sadece 3 hafta çalışacak, 1 hafta seçim bölgelerinde olacak. Meclis, haftanın 4 günü toplanacak. Meclis Başkanı güvensizlik oyuyla düşürülebilecek. Milletvekillerinin harcamaları ve davranışları kurulacak etik kurul ile izlenecek. İsteyen milletvekillerinin dokunulmazlığı kaldırılabilecek.”

Gelmeyeni çekin

Bu arada Çiçek, “TBMM Komisyonlarının Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönerge Taslağı” hazırlatarak, parti gruplarına gönderdi. Komisyonların daha verimli çalışmasını amaçlayan düzenleme, çalışmalara katılmayan üyelerin grupları tarafından geri çekilmesini de içeriyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!