Pamuk’un davası gürültülü başladı, sessizce düştü

Güncelleme Tarihi:

Pamuk’un davası gürültülü başladı, sessizce düştü
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2006 00:00

Yazar Orhan Pamuk hakkında "Türklüğü alenen aşağıladığı" iddiasıyla açılan dava, Adalet Bakanlığı’nın "İzin verme yetkim yok" yanıtına, "Açık bir izin verilmediği anlaşılmıştır" yorumunu yapan yerel mahkemece sessiz sedasız düşürüldü.

ADALET Bakanlığı’nın "İzin verme yetkim yok" içerikli yazısının, Şişli 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi’ne geçen cuma günü ulaştığı, yargıç Metin Aydın’ın da aynı gün, duruşma gününü beklemeden usulen celse açtığı bildirildi. Sanık Orhan Pamuk’un avukatının, müdahale isteminde bulunan avukatların ve basının yokluğunda alınan düşme kararına, Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin 26 Aralık 2005 tarihli bir kararını gerekçe gösterdi.

Yargıtay kararında, yeni TCK yürürlüğe girmeden işlenen "Türklüğü alenen aşağılama" suçuyla ilgili eski TCK’nın "takibat izni" gerektirdiği, bu nedenle yerel mahkemenin verdiği düşme kararının yerinde olduğu belirtilmişti.

Mahkeme, davanın ihbarcılarının davaya katılma istemlerini de kovuşturma izni verilmediğinden reddetti. Cumhuriyet Savcısı Hasan Bölükbaşı’nın görüşüne uygun olarak verilen kararın temyiz yolu açık olmak üzere, Orhan Pamuk’un avukatına ve müdahale istemi reddedilen ihbarcılara tebliğine karar verildi.

Türkiye’nin ifade özgürlüğü testi

Adalet Bakanlığı’nın Pamuk davasına ilişkin kararına dikkat çeken ABD’nin önde gelen gazetelerinden New York Times, Türkiye’nin dava nedeniyle uluslararası insan hakları savuncuları ve hükümetlerden ağır eleştiriler aldığını belirtti. New York Times, davanın Türkiye’nin ifade özgürlüğüne olan bağlılığının bir testi olarak değerlendirildiğini vurguladı.

KARAR, AVRUPA’DA OLUMLU YANKI BULDU

Pamuk ve Türkiye için iyi haber

Yazar Orhan Pamuk’a karşı Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın düşmesi, özellikle Avrupa Birliği’nde olumlu yankı bulurken Batı basınında da geniş yer aldı.

AB’nin genişlemeden sorumlu komiseri Olli Rehn, kararı memnunlukla karşıladı ve "Bu Orhan Pamuk için besbelli iyi haber, ancak ayrıca Türkiye’de ifade özgürlüğü için de iyi haber" dedi. Rehn, bu kararın Türkiye’de benzeri davaların da olumlu sonuçlanmasının yolunu açacağını umduğunu belirtti.

AB Haber TV kanalı Euronews, Pamuk davasının düşmesi Türkiye-AB müzakere sürecini olumlu etkileceğinin de altını çizdi.

TV kanalı TVE, Ankara hükümetinin düşüncelerinden dolayı Pamuk’a karşı açılan dava nedeniyle AB’den çok eleştiri aldığını vuguladı.

HÜKÜMET RAHATLADI

Fransız TV5 kanalı, Pamuk’a karşı açılan davanın düştüğünü beliterek Pamuk’un düşüncelerinden dolayı yargılanmayacağını bildirdi.

İngiliz The Times gazetesi, davanın düşmesinin, Türkiye’nin AB standartları düzeyine getirilmesi çabalarının arkasında durması için AB’nin baskısı altındaki Türk hükümetini rahatlatacağı yorumunu yaptı.

ÇİÇEK’E ELEŞTİRİ

The Guardian, Türk yetkililerinin, Pamuk hakkındaki suçlamaları düşürerek uluslararası alandaki tepkileri önlediklerini belirtti. Pamuk hakkında dava açılmasının Türk hükümetinin reformist kanadını mahcup ettiğini savunan gazete, "Güçlü bir milliyetçi olarak değerlendirilen Sayın Çiçek (Adalet Bakanı) Pamuk’un ülkeden özür dilemesini istedi. Bakan ayrıca, yargıç davayı bakanlığa götürdüğünde hızla karar almayı da reddetti" iddiasında bulundu.

BBC, davanın Brüksel’deki yetkililer açısından, Türkiye’nin AB üyeliği için hayati derecede önemi olduğuna dikkat çekerek "Dava, AB’nin Türkiye’yi eleştirmesine sebep olmuştu" hatırlatmasını yaptı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!