Pahalı bavul almayın

Güncelleme Tarihi:

Pahalı bavul almayın
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 1997 00:00

Haberin Devamı

Uçaktan indikten sonra bavulunuzu kırılmış, parçalanmış veya dağılmış olarak görürseniz, bunun nasıl olabildiği konusunda boşuna meraklanmayın. Milyonlarca lira vererek aldığınız bavulunuz havalimanı çalışanlarının hoyrat ellerinde veya gaza fazla bastıkları araçlarının kasasından düştüğünde bu hale geliyor. Bavulunuz parçalanmış halde geldiğinde havayolu şirketinin yetkililerine başvurduğunuzda bir çok form doldurmanız gerekiyor. Sonra da uzun süre bir savaş vermek zorunda kalıyorsunuz. Yine uzun süren yazışmalar sonucunda havayolu şirketi bavulunuzu alıp tamire yolluyor. Bu genellikle bir aydan fazla sürüyor. Bavul tamir edilemeyecek durumdaysa size bavulunuzun değerinin genellikle altında bir ödeme yapılıyor.

Bu olay dünyanın her yerinde başınıza gelebilir. Çok modern hava limanlarında dahi bavulunuzla parçalanmış halde karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle siz siz olun çok pahalı bavullar kullanmayın. Ucuz sağlam olanları tercih edin. Yapılan araştırmalar ayrıca sert bavulların, yumuşak olanlara oranla daha fazla hasar gördüklerini ortaya koyuyor. Dış yapısı yumuşak bavullardaki hasar oranı içinin aşırı dolu olması ile artıyor. Ancak dışı sert olan bavulların da içindekilerin hasar görme oranları daha az.

Kıymetli eşya koymayın

Zevkiniz ve maddi durumunuz ne olursa olsun arkasından üzülmeyeceğiniz nitelikte bavul seçin. Bavulunuza asla kıymetli, kırılabilecek şeyleri koymayın. Çünkü bavulunuz kaybolduğunda ya da darmadağın olduğunda havayolu şirketleri anlaşmalar gereği kilosuna sadece 20 ABD doları ödüyorlar. Siz bavulunuzun içinde bir kaç bin dolarlık eşya olduğunu iddia etseniz de bir sonuç almanız mümkün değil. Yapılan araştırmalarda bavullarının içine altın saat, mücevher koyanlara bile rastlanıyor. Geçen yıl Fransa'da bir kadın yolcunun bavulunun içine Rolex marka altın saatini koyduğu, bavulun kaybolması sonucu açtığı davalardan sadece 150 dolar tazminat aldığı biliniyor. Saatin değerinin 15 bin dolardan fazla olmasına rağmen alınan tazminat miktarında, anlaşmalar üzerinde ödeme yapılmıyor.

Aktarmalı uçuşlara dikkat

Uzun uçuşlardaki aktarmalarda bavulunuzu mutlaka görün. Örneğin Miami'den uçağa bindiniz, önce New York Kennedy Hava Limanı'na oradan da İstanbul'a uçacaksınız. Bavulunuzu New York Kennedy Hava Limanı'na kadar verin. Eğer bağlantınızda çok az bir ara zaman yoksa bunu mutlaka yapın. Bindiğiniz uçağın inişi ile tekrar bineceğiniz uçağın kalkışı

arasında en az iki hatta üç saat olmasına dikkat edin. Bu arada bavulunuzu alıp yeniden bineceğiniz uçak için check-in yaptırın.

Hava limanlarında beklemek hiç de sıkıcı değildir. Daha az bekleyip, bavulunuzun kendiliğinden diğer uçağa gitmesini isterseniz kaybolma ihtimali artar. Özellikle Kennedy Hava Limanı bavulların en çok kaybolduğu yerdir. Yolculuğunuzun sonunda bavulunuzun kaybolduğunu öğrenmek son derece tatsızdır. Bavulunuz çok kıymetli, içindeki eşyalar da çok pahalı ise, üzüntünüz çok daha fazla olacaktır. Siz siz olun pahalı bavul kullanmayın ve uçuşa ara verdiğiniz noktalarda bavulunuzu mutlaka görün.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!