P’nin çıplaklık sayısı

Güncelleme Tarihi:

P’nin çıplaklık sayısı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2000 00:00

Haberin Devamı

Fransızca'da 'nu', İngilizce'de 'nude'. Türkçe karşılığıyla 'sanatta çıplaklık'. Üç ayda bir yayınlanan kültür- sanat dergisi P yeni sayısını, Milatan Önce 5'nci yüzyıldan beri sanatsal anlatım biçimi olarak kullanılan bu konuya ayırdı. Yerli ve yabancı çok sayıda uzman ve sanatçı, başlangıçtan günümüze 'sanatta çıplaklığı' tartışıyor.

ÜÇ ayda bir yayınlanan kültür- sanat dergisi P, yeni sayısını tartışması, hiç bitmeyen bir konuya, Sanatta Çıplaklık konusuna ayırdı.

Enis Batur'un deyimiyle 'Adem ile Havva'nın sanattaki yansımalarını' konu alan dergi, Anadolu'nun en eski çıplaklarından yola çıkarak günümüze kadar sanatın çıplaklığa bakışını ele alıyor.

Yayın yönetmeni Celal Üster'in konu ile ilgili sunuş yazısıyla açılan dergide, yerli ve yabancı pek çok yazarın 'sanatta çıplaklığa' bakışıyla ilgili ilginç yazılar yeralıyor.

Demir Özlü'nün Sanatta Çıplak: Nü başlıklı yazısı ile konunun işlenmeye başladığı dergide, Pier Giovanni Guzzo, Pompei kazılarında bulunan ve Vezüv'ün lavlarından günümüze kalan freksklerdeki çıplaklığı anlatıyor.

Enis Batur, 'ilk çıplakların' günümüze yansımalarını çarpıcı bir dille aktarıyor.

Çıplaklığın Alman Rönesansındaki yeri ise konunun uzmanlarından Anne Marie Bonnet'nin kaleminden dergiye yansıdı.

İslam sanatında çıplaklığın yeri Esin Atıl ve Gönül Öney'in kaleminden aktarılıyor.

Ünlü heykeltraş Rodin'in, tüm dünyada en çok tanınan heykelleri yerine, yaşamının son yirmi yılında gerçekleştirdiği çıplak desenlerini yorumlayan yazı Rodin Müzesi Müdürü Claudie Judrin'in imzasını taşıyor.

Ferit Edgü, ülkemizde çok tanınmayan bir ressamın, İzzet Ziya'nın çıplakları üzerine ilginç ve çarpıcı bir yazı kaleme almış.

Türk şiirinin büyük ustaları Yahya Kemal, Melih Cevdet, Oktay Rifat ve Cemal Süreya'nın şiirlerini, bu kez Fikret Mualla'nın çıplak desenleri süslüyor derginin sayfalarında.

Turgay Gönenç ise İbrahim Çallı, Namık İsmail, Feyhaman Duran ve Mahmut C*uda'nın da aralarında bulunduğu dokuz ünlü Türk ressamın 'nü' tablolarını yorumluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!