Özürlü çocukları nedeniyle köylerinden ayrılmak zorunda kaldılar

Güncelleme Tarihi:

Özürlü çocukları nedeniyle köylerinden ayrılmak zorunda kaldılar
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2007 12:22

Muş'un Bulanık ilçesine bağlı Bingöldek köyünde yaşayan bazı vatandaşlar, akraba evlilikleri sonrası doğan özürlü çocuklarının tedavileri için köylerinden ayrılmak zorunda kaldılar.

Haberin Devamı

Bulanık ilçesine bağlı Bingöldek köyünde yaşayan akraba evliliklerinin ardından doğan özürlü çocukların tedavileri ve akraba evliliklerinin önlenmesi amacıyla bazı vatandaşlar köylerinden ayrıldılar.

Köyde daha önce Atatürk İstanbul Üniversitesinden uzmanlar tarafından da yaşanan özürlü doğumlarıyla ilgili inceleme yapıldığını belirten köydeki vatandaşlar, köy genelinde akraba evlilikleri sonrası 37 özürlü çocuğun dünyaya geldiğini ifade ettiler.

Köyde yaşayan vatandaşlardan Halis Çakı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, köydeki hane sayısının 25'e kadar düştüğünü belirterek, “Köyümüz bir özürlü ordusuydu. Bu aileler çocuklarının tedavileri ve yeni akraba evliliklerinin yaşanmamasını da düşünerek köyümüzden ayrılmak zorunda kaldılar. Ayrıca köyümüzde akraba evliliği de artık neredeyse yapılmıyor” dedi.

-MUŞ VALİ VEKİLİ GÜNEŞ-

Muş Vali Vekili Yaşar Güneş, yaptığı açıklamada, 37 özürlü çocuğun bulunduğu köyde iki üniversite tarafından bilimsel çalışma yaptırıldığını belirterek, “Yapılan bilimsel çalışmalarda özürlü doğumlarının akraba evliliğinden kaynaklandığı belirlenmişti” dedi.

Haberin Devamı

Valilik olarak özürlülere sahip çıktıklarını ve tedavileri için gerekli çalışmaların yaptırıldığını anlatan Güneş, şunları söyledi:
“34 haneli köyde 37 özürlünün olmasının dikkatimizi çekmesi üzerine köyde bilimsel çalışma yaptırmış ve özürlülerin tedavi için gerekli destek verilmişti. Köyde ayrıca akraba evliliğinin önlenmesi için bir seminer düzenlenmişti. Fakat çocuklarının tedavisi için bazı ailelerinin köyü terk ettiğini öğrendik. Biz özürlü çocuğu olan ailelerin her türlü sorunlarıyla ilgilenmiş ve gerekli yardımları yapmıştık.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!