Özür dilenmesine karşıyım

Güncelleme Tarihi:

Özür dilenmesine karşıyım
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2012 00:00

Mavi Marmara krizinin ardından ilk kez bir grup Türk gazeteciyle bir araya gelen İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, Türkiye’den özür dilenmesine karşı olduğunu söyledikten sonra, önkoşulsuz Ankara ile her konuyu görüşmeye hazır olduklarını da ekledi.

Haberin Devamı

İSRAİL Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, Mavi Marmara baskının ardından ilk kez, bir grup Türk gazeteciyle bakanlığında biraraya geldi. Gazetecilere içeceğini göstererek, “Büyük fincanda içtiğime bakmayın, yalnızca Türk kahvesi içiyorum” diyen Lieberman, daha önceleri tatilini geçirdiği Türkiye’ye Mavi Marmara krizinden sonra hiç gelmediğini söyledi. Lieberman, şöyle konuştu:
Davutoğlu’nun görüşü açık “Birçok Rus dostum var. Türkiye’de çok fazla ekonomik faaliyetleri, yakın siyasi bağlantıları bulunuyor. Bana (Dışişleri Bakanı) Davutoğlu’nun, Yahudilerle ilgili görüşlerini anlattılar. Kendisiyle, siyasi hiçbir konuyu neticelendiremeyeceğimiz açık. Son 2 yıldır İsrail’le ilgili konuşmaları ve duruşu, yoruma gerek bırakmıyor.
Özür bir şey değiştirmeyecek Türkiye ile ilişkilerimiz çok ilginç bir noktada. Biz, Erdoğan ve Davutoğlu parlamentolarında ne kadar sözlü saldırıda bulunsa da sessizliğimizi koruduk. Özür, hiçbir şeyi değiştirmeyecek. Önümüze koyulmuş uzun bir liste var, Gazze ambargosuna son vermek, 1967 sınırlarına dönmek gibi. Bizim ise ilişkilerin normalleşmesi için hiçbir ön şartımız yok. Mavi Marmara konusunda, askerlerimizin hayatını korumak bizim görevimizdi.
Medeni şekilde çözelim Türkiye ile sorunlarımızı medeni bir şekilde çözmeyi umut ediyoruz. Aramızda anlaşmazlıklar olsa da bunları ilişkilerimizi keserek, büyükelçilerimizi başkentlere çekerek, birbirimizi, halklarımızı provoke ederek değil, farklı yollarla çözebiliriz. Bu kötü ikili ilişkilerin Türkiye’nin avantajına olduğunu sanmıyorum. İki ülke ilişkilerinde, karşıtlıklardan çok daha fazla ortak çıkarlarımızın olduğunu düşünüyorum. Belki de bu, bugünkü Suriye meselesinde her zamankinden daha açık görülüyor.”

Haberin Devamı

Lieberman: ‘İstifa ederim’ dedim

Davutoğlu görüşmeyi reddetti “Mavi Marmara olayından önce Davutoğlu ile bazı görüşmeler ayarlamaya çalıştım. Ama Davutoğlu, bunları hiçbir neden göstermeksizin, reddetti. Başbakan Binyamin Netanyahu’ya özür dilenmesi durumunda, istifa etmeye hazır olduğumu söyledim ve özür dilemenin kesinlikle kabul edilemez olduğu yönündeki pozisyonumu ortaya koydum. Özür dilememiz için hiçbir neden görmüyorum.

İslam dünyasının lideri  Erdoğan, İslam dünyasının lideri olmanın en iyi yolunun, İsrail’e karşı durmak olduğunu düşünüyor. Anlaşmazlıklar, Davutoğlu ile Erdoğan’ın, Arap Dünyasına lider olma yönündeki stratejik kararlarının sonucuydu.
m Esad zaten üstlendi Suriye Devlet Başkanı Esad, Türk uçağı düşürdüklerini doğruladı. Uçaksavar mı füze mi, tam olarak hangi materyalin kullanıldığını bilmiyorum. Önemli olan Esad, açıkça sorumluluğu üstlendi.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!