Özkök İmralı’ya gidip, görüşebilse Türkiye rahatlar

Güncelleme Tarihi:

Özkök İmralı’ya gidip, görüşebilse Türkiye rahatlar
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2009 00:00

Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök’ün, ’İmralı’da hareket var’ başlıklı yazısı DTP’de yankılandı.

DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş, "Aslında Adalet Bakanlığı izin verse Ertuğrul Özkök İmralı’ya gitse, görüşebilse Türkiye’yi rahatlatacak sonuç mümkün olabilir" dedi.

DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök’ün dünkü ’İmralı’da hareket var’ yazısını değerlendirdi. Özkök’ün "Çok etkili bir aktör" olduğunu belirten Demirtaş, "Kürt sorununun çözümünün önünü açabilir. Herkesi rahatlatabilir. Aslında Adalet Bakanlığı izin verse Ertuğrul Özkök İmralı’ya gitse, görüşebilse Türkiye’yi rahatlatacak sonuç mümkün olabilir" dedi.

DTP Parti Meclisi dün parti genel merkezinde toplandı. Toplantıya Abdullah Öcalan’ın 15 Ağustos’ta açıklamayı planladığı yol haritası damgasını vurdu. Bugün de devam edecek PM toplantısında ’yol haritası’ öncesi DTP’nin neler yapabileceği konuşuldu. Toplantıda, Öcalan’ın avukatları aracılığıyla son yaptığı açıklamada DTP’ye yönelttiği eleştiriler de gündeme geldi.

Televizyon izlemeli

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, Öcalan’ın ortaya koyacağı yol haritasının çözüm sürecine katkı sağlayacağını söyledi. Türk, "PKK liderinin yetkililerce de dinlenilmesini gerektiğini" savunarak, "Öcalan’la görüşülmesininin yarar sağlayacağına inanıyorum. Ben zaman zaman ’Televizyon verilmiyor’ diye eleştiriyorum. ’Daha iyi izlerse daha iyi şeyler önerir’ diyorum" dedi. DTP milletvekilleri de, "Yol haritasını önemsiyoruz" diyerek özetle şunları söylediler:

DTP İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel: Son günlerde yazarlar ve aydınlar çok önemli bir tartışma sürecine girdi. Kürt sorunu sadece Kürtlerin değil tüm Türkiye’nin sorunudur. Ertuğrul Özkök’ün yazısını çok önemsiyoruz. Barış öyle bugünden yarına olacak bir olay değil. Ancak nasıl başladığı önemli. Öcalan’ın PKK ve Kürt halkı üzerindeki etkisi açık. Açıklayacağı yol planı bir şanstır ve herkes bunu iyi değerlendirmeli.

DTP Van Milletvekili Özdal Uçer: 15 Ağustos’ta açıklanacak yol haritasının bugüne kadar parça parça açıklanan çözüm önerilerinin bir toplamı ve daha olgun hali olacağını düşünüyorum. Öcalan’ın açıklayacağı yol haritasının Türkiye’deki tüm kesimler tarafından tartışılması gerekiyor. Bu belge Türkiye’deki barış için tarihi bir belge olacak.

DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis: Keşke bugün Ertuğrul Özkök’ün söylediklerini devlet daha önce görmüş olsaydı. Bunca kan akmazdı. Devletin içinde çözüme odaklanan bir kesim var. Yol haritasıyla birlikte umarım bir çözüm zemini hazırlanır. Önümüzdeki süreçte güçler ayrılığı iyice netleşecek.

Kadın Meclisi: Muhatap alınsın

Önceki gün toplanan DTP Kadın Meclisi de, PKK’nın çatışmasızlık kararını 1 Eylül’e kadar uzatması karşısında hükümet ve Türkiye kamuoyunun da bir yanıt vermesi gerektiğini savundu. Bu süre uzatımını ’son şans’ olarak gören Kadın Meclisi, "Öcalan’ın muhatap alınması gerektiğini" söyledi.

Hürriyet’in manşeti

ERTUĞRUL Özkök, dünkü Hürriyet’e manşet olan ’İmralı’da hareket var’ başlıklı yazısında özetle şunları yazmıştı: "Gözler İmralı’da yatan PKK başı Abdullah Öcalan’ın 15 Ağustos’ta açıklayacağı çözüm planında. Etrafından gelen bilgilere göre Öcalan herkesi şaşırtacak açıklamalar yapabilir. Öcalan, Kürt sorununun çözümüne katkı yapacak 4 bölümlü bir metin hazırlıyor. Bu metin bir plandan çok ’Yol haritası’ olarak adlandırılıyor. Henüz yazımını tamamlamadığı metinde, Ankara’da yürütülen çözüm çabalarına katkıda bulunacak öneriler bulunacak. Öcalan, bu açıklamaları yapmadan önce kamuoyunu hazırlamak için avukatlarına talimat verdi. Avukatları bazı gazetecilerle görüşüp, PKK başının açıklayacağı plan hakkında zemin hazırlıyor. Avukatları bu planı anlatmak için TÜSİAD yetkilileri ile de görüşmek istiyor. Çevresinden gelen bilgilere göre, Öcalan silahların bırakılması konusunda da bazı öneriler getirecek."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!