Özgür Kız'ın figüranı Turkcell'i dava etti

Güncelleme Tarihi:

Özgür Kızın figüranı Turkcelli dava etti
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2003 01:58

Bitlis'te Turkcell'e ait Hazırkart'ın reklam çekimlerinde başörtüsünün rızası dışında çıkarıldığı sahne izinsiz olarak yayınlanınca, eşinin üzüntüden öldüğünü öne süren Kamile Kaya, Turkcell ve Plato Film aleyhine 17 milyar liralık tazminat davası açtı.

Beyoğlu 2'inci Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen davaya konu olay, Bitlis'in Tatvan ilçesi Anadare köyünde 19 Aralık 2000 tarihinde meydana geldi. Davacı avukatı Mehmet Akıncı, mahkemeye sunduğu dilekçede ev hanımı müvekkilinin, Tatvan'ın Anadere köyünde ikamet ettiğini, davalılar Plato Film ve Türkcell'in hazırladığı Hazırkart filminin çekimleri sırasında ‘‘köy içerisinde gezdirme’’ bahanesiyle araca bindirildiğini öne sürdü. Yolculuk sırasında şoför mahalline, ‘‘Özgür kız’’ Nil Karaibrahimgil ile erkek arkadaşının oturtulduğu kaydedilen başvuruda şöyle denildi:

‘‘Bayan, hatıra fotoğrafı çekileceğini söyleyerek, müvekkilimin başörtüsünü almış, bu sırada çekim yapılmıştır. Çekilen kasetler daha sonra Hazırkart reklamı haline getirilerek bütün ulusal kanallarda reklam olarak aylarca yayınlanmıştır. Kendisinden habersiz ve izin alınmaksızın çekilen reklam sonrası müvekkilim ve eşi, yörenin değer yargıları karşısında mahçup bir şekilde yaşamış, aradan geçen 5 veya 6 ay sonra müvekilimin eşi bu acıya fazla dayanamayarak üzüntüsünden vefat etmiştir.’’

Plato Filim'in avukatı Güler Yılmaz, davanın Telif Hakları Yasası ve FSEK gereği İstanbul Fikri ve Sınai Haklar Ceza Mahkemesi'nde görülmesi gerektiğini belirtti. İzinsiz çekim yapılmasının söz konusu olmadığını belirten Yılmaz kasedin ise saklanmadığını söyledi. Hakim, kasetlerin incelenmesine karar vererek duruşmayı erteledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!