Özer'le çalışıp kazandık

Güncelleme Tarihi:

Özerle çalışıp kazandık
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 1997 00:00

Haberin Devamı

DYP Lideri Çiller, trilyonluk mal varlığını ve servetini eşi Özer Çiller'le çalışıp yaptığını söyledi. Kendisinin 25 yıl hocalığın yanı sıra danışmanlık da yaptığını belirten Çiller, ‘‘Özer de boş durmadı, bankacılık yaptı. Mal varlığım üzerine ne gibi bir şaibe olur ki?’’ diye sordu.

DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, muhaliflerinin, ABD'deki mal varlığını satsa bile kendisine inanmayacaklarını belirtirken, ‘‘Bu malları biz Özer Bey'le çalışıp kazandık’’ dedi.

Geçen ay İstanbul gezisi sırasında kendisine yakınlığı ile tanınan bir parti yöneticisi, ‘‘ABD'deki malvarlığınız sürekli eleştiri konusu yapılıyor. Bu gayrimenkuları satarsanız, belki size yönelik eleştirilerin en önemli malzemesini ortadan kaldırırsınız’’ dedi. Çiller de ‘‘Bana yönelik bir kampanya başlatılmış. Ben bu malları satsam da, Türkiye'ye getirsem de mesele bitmez. Hem bana inanmazlar hem de ‘Bu para nereden çıktı' diye sorarlar. Çünkü bana inanmak istemiyorlar. Amaç beni siyasetten silmek. Beni yok etmeye çalışıyorlar. O yüzden mal varlığımı hedef haline getiriyorlar’’ yanıtını verdi. Çiller, parti yöneticisine şunları söyledi:

‘‘Ben 25 yıl boyunca hocalık yaptım. Ailemden belli bir miktar para ve mal varlığı kaldı. Özer Bey'le ABD'de de çalıştık, para biriktirdik. Ben Türkiye'de hocalığın yanı sıra çeşitli yerlerde danışmanlık da yaptım. Özer Bey de boş durmadı. Bankacılıkla uğraştı. Mal varlığım üzerinde ne gibi bir şaibe olur ki? Biz hiç bir ticari faaliyetle de uğraşmıyoruz. Her şeyin hesabını verebilecek durumdayız. Ben her yerde söylüyorum. Devlet arkalarında. Ellerinde bizimle ilgili ne varsa ortaya koysunlar.’’

Şu anki mal varlığının siyasete girdiği yıllarda ortaya çıkmadığını vurgulayan Çiller, ‘‘Benim bu saatten sonra malla-mülkle işim yok. Ben bir partinin genel başkanıyım. Politika ile uğraşıyorum. Meydanlarda demokrasi mücadelesi veriyorum. Benim param var diye politika yapmam kime dokunuyor?’’ görüşünü savundu. Çiller, mafya, CIA ajanı gibi suçlamalara da kasıtlı olarak maruz bırakıldığını iddia ederek, ‘‘Ne ABD vatandaşlığımız kaldı, ne kaçakçılığımız. Bunların hepsi boş şeyler’’ dedi.

Hürriyet’e görüşme hakkında bilgi veren parti yöneticisi ise, ‘‘Tansu Hanım'ın ileride ABD'deki mallarını satacağını zannediyorum. Benim gözlemim bu. Ama biraz zaman gerekiyor galiba’’ diye konuştu.

Çiller’in malvarlığı

Tansu ve Özer Çiller çiftinin mal varlığı, DYP liderinin annesinin vefatından sonra yenilenerek TBMM Başkanlığı'na verilen 15 Mayıs 1995 tarihli mal varlığı bildirimine göre aynen şöyle:

TAŞINMAZLAR

Bina - Sarıyer-Yeniköy (306 metrekare)

Arsa - Sarıyer-Uskumruköy (54 bin 181 metrekare)

Arsa - Sarıyer-Kısırkaya (67 bin 674 metrekare)

Arsa - Sarıyer-Kilyos (29 bin 768 metrekare)

Arsa - Sarıyer-Kısırkaya (21 bin 750)

Zeytinlik - Muğla-Milas (13 bin metrekare)

Bina - S.S.Akdeniz Tatil Sit. Koop. (70 metrekare)

Bina - Rockwille-Maryland (ABD) (140 metrekare)

Müstakil ev - Salem, NH (ABD) (200 metrekare)

Konut - 18.Dönem Mlv. Yapı Koop.

Dubleks daire - Bilkent Konutları (350 metrekare)

İnşaat halinde - Yeşilyurtlular Yap.Koop.

İnşaat halinde - Bizim Vadi Koop.

Zeytinlik - Muğla-Milas

Arsa - Muğla-Milas

Mesken - Sarıyer-İstinye

Mesken - Üsküdar

Dükkan - Üsküdar

Tarla - Bolu-Göze (14 bin 645 metrekare)

Tarla - Tatarlar Mevkii (4 bin 180 metrekare)

NOT: Ayrıca Sarıyer Yorgancı Çiftliği'nde 11 pafta 382, 383 ve 384 nolu parsellerde 30/104 inşaat hakkı vardır.

ÜÇ YAT VE PIRLANTALAR

Tansu ve Özer Çiller çiftinin serveti, sadece taşınmazlardan oluşmuyor. Milyarlık hisselerin yanı sıra, Tansu Hanım'a ait taşınır mallar da var: Pırlanta Saat, iki çift Pırlanta Küpe, 3 adet Pırlanta Yüzük, 900 Cumhuriyet Altını, döviz, nakit TL...

Çiller çiftinin bilinen üç yatı var şimdilik. Haa, bir de Suna Pelister üzerine yaptıkları, ancak daha sonra üzerine geçirdikleri ve Hürriyet'in ortaya çıkardığı Kuşadası Çiftliği...

Başbakan olacağını bilsem, ABD'den mülk almazdım

DYP Genel Başkanı Tansu Çiller'in eşi Özer Çiller, Akşam Gazetesi Yazarı Nazlı Ilıcak'ın ‘‘ABD'deki mal varlığınızı, eşiniz başbakan olmadan önce aldınız. Acaba başbakanken alır mıydınız?’’ sorusuna, ‘‘Asla... Hiç almazdım’’ karşılığını verdi.

Akşam Gazetesi'nde manşetten verilen röportaj, dün gece RP'ye yakınlığı ile tanınan Kanal 7 Televizyonu'ndan da banttan yayınlandı. Başbakan eşi olmanın, üzerinde ‘Dayanılmaz bir ağırlık’ oluşturduğunu vurgulayan Özer Çiller, ‘‘Ben 6 senedir 25 metrekarelik bir odanın içinde yaşıyorum. Bütün işlerimi tasfiye ettim. Dünyada değişik kadın liderler var. Onların eşlerinin hiçbiri işlerini bırakmadı’’ iddiasında bulundu.

Özer Çiller, Bakü-Ceyhan Petrol Hattı ihalesi için kendisine rüşvet verdiğini iddia eden işadamı Roger Tamraz'ı da tanımadığını belirtirken, ‘‘Rüşvet almadığınızı nasıl ispat edeceksiniz?’’ sorusuna şu yanıtı verdi:

‘‘İspat sorumluluğu bana değil, onlara ait. Onlar iftira ediyor. Ellerinde belge, delil, gerçek şahit yok. Bir takım düzmece şahitler bulabilirler. Varsa belgeleri ortaya koysunlar.’’

Eşinin başbakan olmasından sonra işleri tasfiye ettiğini savunan Özer Çiller, ‘‘Tansu Hanım başbakan olduktan sonra benim servetimde bir artış yok. Sadece bir-iki gayrimenkul almışız. Mesela Ankara'da konut olarak kullandığımız gayrimenkul. Ankara'ya yerleşmek zorundayız. Ankara'da ev aldık’’ dedi. Özer Çiller, eşinin Başbakanlık dönemindeki servet artışını, ‘Mevcut gayrimenkullerin değer artışına’ bağladı.

ÇİFTLİK VE PAPARAZZİLER Kuşadası'ndaki çiftliği hafta sonlarında sakin bir hayat geçirmek için satın aldıklarını söyleyen Özer Çiller, çiftliği ‘Paparazilerden çekindikleri için’ Suna Pelister adına satın aldıklarını itiraf etti. Yılmaz'ın Bodrum'daki villasını da eleştiren Özer Çiller, ‘‘Başbakan, Allah ağız tadıyla oturmayı nasip etsin, Bodrum'da bir ev aldı. İçinde güzel mobilyalar da var. Neden bizimki olay oluyor da onunki olmuyor’’ dedi. Özer Çiller, ‘‘Başbakan'ın kardeşi Turgut Yılmaz'a da yüklendi. Özer Çiller, ‘‘Bakın 1980'de benim bir yalım vardı. Libya'da müteahhitlik de yapıyordum. Turgut Yılmaz'ın ufak bir tekstil atölyesi mevcuttu. Onun başlama noktası daha geri ama benden daha zengin’’ dedi.

Özer Çiller, ‘‘Tansu Çiller, muhafazakar bir partinin genel başkanı, Amerika'da malı-mülkü olmak ona yakışıyor mu?’’ sorusuna ise ‘‘Başbakan, bakan, Türkiye'ye yön veren güç odaklarının temsilcileri, hiç kimse dışarda gayrimenkul alamamalı. Topluma yön veren iki medya patronunun, yatları, katları ve otelleri var yurtdışında’’ diyerek, ABD'deki malvarlığını haklı çıkarmaya çalıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!