Özelleştirmede sürpriz güvenlik sorunu

Güncelleme Tarihi:

Özelleştirmede sürpriz güvenlik sorunu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2007 00:00

Türkiye açısından kritik öneme sahip olan ve bazıları, aralarında yabancılarında bulunduğu kişi ve kuruluşlara satılan Türk Telekom, Atatürk ve Antalya Havalimanı, Mersin ve İzmir Limanı ile Petkim gibi şirketlerde ciddi güvenlik krizi ortaya çıktı.

Daha önce bu stratejik kurumlarda çalışacaklar için güvenlik ve arşiv araştırması söz konusuyken, özel şirket konumuna geçen şirketlerde alınacak personel yapılacak incelemeye formül bulunmaya çalışılıyor.

EMNİYET’E BAŞVURU:

İlginç güvenlik açığı, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın konuya ilişkin Emniyet Genel Müdürlüğü’ne gönderdiği yazıyla ortaya çıktı. ÖİB’nin stratejik önemi bulunan bu kurumlarda çalışacaklar için güvenlik soruşturması istediği yazıda özellikle İzmir Limanı’na alınacakların arşiv taramasından geçirilmesini istedi. ÖİB’nin bu ilginç talebi Emniyet Genel Müdürlüğü’nce reddedildi. Emniyet Genel Müdürlüğü, arşiv araştırması ve güvenlik soruşturmasının ancak kamu kurumlarında çalışanlar için yapıldığını hatırlatarak, özelleştirilen bu kurumlarda çalışacaklar için böyle bir işlemin söz konusu olamayacağının altını çizdi.

SADECE KAMUYU KAPSAR:

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından ÖİB’ye gönderdiği yazıda ne tür hallerde güvenlik soruşturması yapıldığı şöyle anlatıldı: " Türk Silahlı Kuvvetleri’nde, emniyet ve istihbarat teşkilatlarında, ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde çalışacak personeli, ayrıca bakanlıklar ile kamu kurum ve kuruluşlarının yurtdışı teşkilatlarında sürekli görevlendirilecek bütün personel için yapılacak güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının esas ve usullerini, bunu yapacak mercileri, hakkında güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması gizlilik dereceli yerlerde çalışan kamu personeli ile meslek grupları ve yöneticilerini kapsar."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!