Özel okulların puanları düştü

Güncelleme Tarihi:

Özel okulların puanları düştü
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2013 01:44

SBS puanlarına göre öğrenci alan Türk ve yabancı özel okullar I. ön kayıt dönemi taban puanlarını ilan etti.

Haberin Devamı

Eğitimciler, 8 Haziran’da düzenlenen SBS’nin çok zor bir sınav olması nedeniyle özel okulların puanlarının geçen yıla göre düştüğünü belirtti.

TÜRK ve yabancı özel liseler taban puanlarını açıkladı. Seviye Belirleme Sınavı’na (SBS) giren öğrenciler ve veliler de 12 Ağustos Pazartesi gününden itibaren kayıt maratonuna başlayacak. Geçen yıl öğrencilerini 500 puan üzerinden alan özel okullar, bu yıl öğrencilerin SBS’de yaptığı netlere göre belirlenen 700 tam puan üzerinden kayıtlarını alacak.
Türkiye Özel Okullar Birliği tarafından açıklanan I. ön kayıt dönemi taban puanlarına göre Amerikan Robert Lisesi ve VKV Özel Koç Lisesi’nin puanları 683.000, Alman Lisesi 681.000, Üsküdar Amerikan Lisesi 677,72, İtalyan Lisesi 670.000, Sankt Georg Avusturya Lisesi ve Ticaret Okulu (Lise Bölümü) 680.000, Sankt Georg Avusturya Lisesi ve Ticaret Okulu (Ticaret Bölümü) 660.000, Galileo Galilei İtalyan Lisesi 660.000 puan üzerinden ön kayıtlarını alacak. Notre Dame De Sion Fransız Lisesi, Saint Benoit Fransız Lisesi, Saint Joseph Fransız Lisesi, Saint Michel Fransız Lisesi, Sainte Pulcherie Fransız Lisesi ise 647.000 üzerinden öğrenci ön kaydı yapacak.

Haberin Devamı

Eğitimciler, özel okulların geçen yıldan farklı olarak okul puanlarının eklenmiş hali olan 500 puan değil, 700’lük sistem üzerinden öğrenci alacağını hatırlatarak, ilan edilen taban puanlarda geçen seneye göre düşme olduğunu söyledi. Bunun nedenini 8 Haziran’da düzenlenen SBS’nin zor olmasına bağlayan eğitimciler, özel okulların üç tane ön kayıt dönemi olduğunu hatırlatarak her kayıt döneminde puanların düşeceğini ifade etti.

KONTENJANLARI KONTROL EDİN

Eğitimcilere göre Robert, Alman ve Avusturya Liselerinin dışındaki okullarda, ilk ön kayıt döneminde 600’ün üzerinde taban puan ilan eden bazı okulların puanlarının kayıt dönemi bitene kadar 500’lere kadar düşebilir. Eğitimcilerin öğrencilere tavsiyesi ise şu oldu, “Her kayıt döneminin ardından gelen kesin kayıt döneminin son gününde, mutlaka daha çok girmek istediğiniz okulun kontenjanlarını kontrol edin. Girmek istediğiniz okulun açık kontenjanı varsa, bir sonraki ön kayıt dönemini bekleyin.”

KAYIT DÖNEMİNE DİKKAT

Haberin Devamı

Özel okullara 1. ön kayıtlar 12-13-14 Ağustos’ta, kesin kayıtlar 15-16 Ağustos’ta yapılacak. Ardından özel okullar boş kontenjanlarını ve taban puanlarını ilan edecek ve II. ön kayıtlar 19-20-21 Ağustos’ta uygulanacak. 22-23 Ağustos’taki kesin kayıtların ardından okullar boş kontenjanlarını ilan ederek 26-27 Ağustos’ta III. ön kayıtları alacaklar. 28-29 Ağustos’ta kesin kayıtlar tamamlanacak. 2 Eylül’den itibaren de son kayıt dönemine girilecek. Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Kayıt Komisyonu Başkanı Güler Kamer, kayıt sürecinde çok dikkatli olunması gerektiğinin altını çizerek, şunları söyledi: “Özel okullar herhangi bir veriye sahip olmadan taban puanlarını ilan etti. Bazı puan aralıklarında yığılmalar var. Okullar bu yığılmaların dışında hiçbir bilgiye sahip değil. Ne öğrencilerin cinsiyeti, ne yaşadıkları şehir... Bazı okulların yatılıları var, o okullar için bu bilgi yaşamsal olmasına rağmen o bilgiye sahip değiller” dedi. Bu yılki kayıt sürecini “Gözleri görmeyen bir insanın temkinli küçük adımlarla, tökezlemeden, büyük kazalara uğramadan ilerlemesi” şeklinde yorumlayan Kamer, kayıt süreciyle elde edilecek sonucun bir ‘başarı’ ya da ‘başarısızlık’ olarak değerlendirilmemesi gerektiğinin altını çizdi. Güler Kamer şöyle devam etti: “Hiçbir çocuğumuzun bundan hasar görmesini istemeyiz. Biz var olan sistem ve bize sunulan olanaklar içinde önümüzü görmeden de olsa küçük küçük adımlarla yere sağlam basarak bu kayıt dönemini sonlandıracağız, Mevcut durumda hiçbir çocuğumuzun mağdur olmaması önemli bizim için. Dikkatli ve küçük adımlarla ilerlemek gerekiyor. Büyük sıçramalar yapılmamasını öneriyorum. Ne fazla büyük umutlar, ne de umutsuzluklar olmalı. Bu da bir öğrenme sürecidir. Çocuklar bu gibi koşullarda, nasıl hareket edeceklerini bu küçük ölçekli deneme sürecinde yaşayarak öğrenecekler. Hiçbir zaman bunun adını başarısızlık olarak koyup kendi yaşam sevinçlerini kaybetmesin çocuklar.”

Haberin Devamı

Okul kayıtları 12-16 Ağustos’ta

mOrtaöğretim Yerleştirme Puanı’na göre öğrenci alacak Anadolu, fen, sosyal bilimler liselerinin yerleştirme sonuçları bugün açıklanacak. Yerleştirme sonuçlarına göre asıl olarak kazanan öğrencilerin kayıtları e-okul üzerinden 12-16 Ağustos arasında yapılacak. Yedek kayıt dönemi için boş kontenjanlar ve yedek kayıt hakkı kazananlar ise 16 Ağustos saat 19.00’da ilan edilecek. 19-26 Ağustos tarihleri arasında yedek kayıt dönemi içinde yedek listeden kayıt hakkı kazanan sıradaki öğrenciler her gün saat 19.00’da açıklanacak. Yedek kayıt döneminde boşalan kontenjanlar için yedek listede yer alan sıradaki öğrenciye kayıt hakkı verilmesi işlemi 26 Ağustos 17.00’ye kadar sistem tarafından otomatik olarak yapılacak. 26 Ağustos saat 19.00’dan itibaren kayıt hakkı kazandığı açıklanan öğrencilerin kayıtları 29 Ağustos saat 17.00’ye kadar devam edecek.

Müdürlük şartları

Haberin Devamı

Resmİ Gazete’de yayımlanan değişikliğe göre, okul yönetici adaylarında bakanlık kadrolarında öğretmen olarak görev yapıyor olmak, bakanlıkça yapılan yazılı sınavda başarılı olmak, yazılı sınavın son başvuru tarihi itibarıyla müdürlük sınavı için bir yıl müdür başyardımcılığı veya müdür yardımcılığı veyahut müdür yetkili öğretmenlik yapmış olmak aranacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!