Özel okulların aklı eski sistemde kaldı

Güncelleme Tarihi:

Özel okulların aklı eski sistemde kaldı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2010 00:00

Özel okul yöneticileri öğrencilerini seçerken SBS sınavında aldıkları ham puanlarına bakma kararı aldı ancak gönülleri eski sistemden yana. Yabancı okullar “Ayrı sınav sistemi çocukların ikinci şansıydı” derken, Türk okulları “Tek sınav daha adil” yorumunu yaptı.

ÖZEL okul yöneticileri Milli Eğitim Bakanlığı’nın “Öğrencilerinizi Seviye Belirleme Sınavı (SBS) ile seçin” kararına uydu. Ancak gönülleri hâlâ eski sistemden yana. Birçoğu, özel okullar sınavının ayrı yapılmasının çocuklara ayrı bir hak tanıdığını, velilerin buna göre hazırlandığını belirtiyor. Türk okulları ise son durumdan memnun. Okul yöneticilerinin bu konudaki düşüncelerini anlattı.

İkinci şansımız elimizden alındı

- Güler Kamer (Amerikan Robert Lisesi Müdürü): Özel Okullara Giriş Sınavı bir seçme ve sıralama aracıdır. Ortaöğretime Yerleştirme Puanları (OYP) sistemi, herhangi bir sınıf düzeyinde sınavları kaçıran öğrencilere fırsat tanımamaktadır. Bu öğrencilerin bir daha 500’lük puan sisteminde 430 puanı geçebilmeleri mümkün olamıyor. Oysa istenilen özellikleri taşıdıkları takdirde, bu çocuklarımız için özel okullar ikinci bir şans ve umut olabilecektir.

Ayrı sınav sistemi sınıf ayrımcılığı

- Dr. Jale Onur (VKV Koç Özel Lisesi Genel Müdür Yardımcısı): Biz ayrı sınav istemiyoruz, istemedik de. Milli Eğitim’in böyle ayrıma müsade etmesi sınıf ayrımı gibi bir şey yaratması demek. Okullar arasında da bir bölücülük gibi oldu. Ancak özel okulların bir özelliği var, o da yabancı dil. Yabancı dil soru yetkinliği bakımından belki sınava yeni sorular eklenebilir. Biz SBS’yi arzu ediyoruz. Türkiye’ye ulaşan sınav istiyoruz. Okulumuzda 35 farklı yerden her bir uçtan çocuğumuz var. Bu da bize kültür çeşitliği, bilgiye saygıyı getiriyor. İstanbulla sınırlı kalmak istemiyoruz.

Kamuoyu beklentisi bu denildi ama...

- Güneş Yetiş (Alman Lisesi Müdür Başyardımcısı): Bakanlığımız kamuoyunun beklentisinin bu yönde olduğunu söyleyerek, bize ayrı sınav hakkı vermedi. İki sene önce bu sınavla öğrenci aldık. Çok da zararlı değil. Ama tercihimiz kendi öğrencimizi kendimiz seçmemiz yönünde. Ayrıca çocuk bir sınavda başarısız olursa, diğerinde başarılı olabilirdi. Yani önünde seçenek vardı. Şimdi bu seçenek kalktı.

Velilere geç bir tarihte bildirildi

- Ender Üstüngel (Saint Joseph Lisesi Türk Müdür Başyardımcısı): Biz bu sistemi kabul etmek zorunda kaldık, bununla yaşamayı öğreneceğiz. Ancak çocuklara ayrı bir sınav daha yaparak, onlara ayrı hak tanınmasından yanayız. Biz eski sistemden memnunduk. Son anda sınav iptal edildi. Bu sınavlara hazırlananlar zorlanır. Velilere bu kadar geç tarihte bildirilmesi tepki alır.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!