Özel okullar tek sınav istiyor

Güncelleme Tarihi:

Özel okullar tek sınav istiyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 2013 01:00

Yılda 12 sınavlı sistemle Anadolu liselerine öğrenci alınacak. Özel okula gitmek isteyen öğrencilerin ne olacağı belli değil. Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Yönetim Kurulu Eşbaşkanı Cem Gülan ise, “Sınavsız öğrenci alan okullar kendi belirleyecekleri kurallarla öğrenci alabilir. Sınavla alanlar için de tek sınav hakkı istedik” dedi.

Haberin Devamı

MİLLİ Eğitim Bakanlığı, SBS yerine gelecek sistemle ilgili son hazırlıklarını tamamladı. Sistemin 15 gün içinde Bakanlık tarafından resmen açıklanması beklenirken, ayrıntılar medyaya yansıdı. ‘Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG)’ olarak adlandırılan sistemde öğrenciler her dönem 6 dersten yazılı olacak. İlk yıl sadece 8’inci sınıflara test olarak uygulanacak, daha sonra da kademeli olarak klasik yazılı sistemine geçilecek.
Sistemin detayları daha çok Anadolu liselerine geçiş için konuşulurken, sınavla öğrenci alan Türk ve yabancı özel okulların nasıl öğrenci alacağı, anaokulundan beri özel okulda okuyan ve liseye de aynı kurumda devam etmek isetyenlerin de bu yazılılara girip girmeyecekleri net değil. Bakanlık yetkilileri konuyla ilgili sorularımıza cevap vermedi. Gözler Bakanlık’tan gelecek resmi açıklamaya çevrilmişken, özel okul öğrencilerinin durumunu Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Yönetim Kurulu Eş Başkanı Cem Gülan’a sorduk.

Haberin Devamı

AYRI SINAV İSTİYORUZ

- Özel okullara nasıl öğrenci alınması planlanıyor, TEOG’la mı yoksa ayrı bir sınav mı uygulanacak?
Biz özel okullar için ayrı bir sınav istiyoruz, yaklaşık bir ay önce Milli Eğitim Bakanlığı’na böyle bir talepte bulunduk. Yüz yüze bir görüşme olmadı ancak kendi aramızda Bakanlığın kendi sistemini açıklamasını bekleyelim dedik. Ardından da bizim sınav talebimizi konuşmayı planlıyoruz.

İKİSİNE DE HAZIRLAYACAĞIZ

- Nasıl bir sınav öngörülüyor? SBS benzeri tek bir sınav mı, yoksa 6, 7 ve 8’inci sınıflarda ayrı ayrı sınavlar mı yapılması düşünülüyor?
Bu, izin çıktığı zaman oturup konuşulacak bir konu. Ama tek bir sınav yapmayı düşünüyoruz. Yüzde 5 ile 10’unun açık uçlu soru olmasını istiyoruz. Daha sonraki yıllarda giderek açık uçlu sınava dönüşecek. Ayrıca büyük kısmı, yüzde 70-80’i 8’inci sınıf kazanımlarından olur. Yüzde 30’u 7’nci sınıfa dayanabilir. Öncelikle Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü veya TÜBİTAK gibi bir devlet kuruluşunun yapmasını isteriz. Olmazsa da güçlü bir yerli veya yabancı kuruluştan bu sınav hizmetini satın alırız.
- Özel okulda okuyup, Galatasaray, İstanbul Erkek gibi liselere girmek isteyenler ne yapacak?
Öğrencileri bir yandan kendi sınavlarımıza bir yandan da fen liselerine veya Galatasaray, İstanbul Erkek Lisesi gibi okullara girmek isteyenler için Bakanlığın sınavlarına hazırlayacağız.

Haberin Devamı

KENDİ SINAVINI YAPACAK

- Bakanlık özel okullara sınav izni vermezse ne olacak?
Okulların tek tek kendi sınavlarını yaparak öğrenci alma hakkı var. Amerikan Robert, VKV Koç, Sabancı vs. gibi okullar tek tek kendi sınavlarını yapabilirler. Şu anda mevcut durumda okulların kendi sınavlarını yapma izni var. Bu durumda da öğrenci 20 tane sınava girer. Her okula ayrı ayrı başvurmaları gerekecek. Biz, veliler okul okul dolaşmasın diye tek bir sınav yapmayı talep ettik.

AYNI OKULA DEVAM

- Anaokulundan bu yana özel okulda okuyan bir öğrenci, lisede de aynı kurumda devam etmek isterse bütün bu sınavlara girmek zorunda kalır mı?
Okul bir kısıtlama getirmemişse, mezunları aynı okulda devam edebilir. Ama bunun için okulun yönetmeliğini hazırlayıp Bakanlığa onaylatması gerekir. Okul, ‘Benden mezun olanların yüzde 50’sini alacağım, ortaokuldaki başarı durumuna göre sıralayıp alacağım veya tamamını alacağım’ diyebilir. Ama diyelim ki ortaokuldan mezun olan öğrenci sayısı 1000’dir, lise kontenjanı 100 ise bu durumda bir kısıtlama getirebilir. Şu anda zaten Türkiye genelindeki 5 bin civarı özel okula baktığımızda kayıtlarla ilgili tek kısıtlama eşitlik ve genellik ilkesine göre öğrenci almalarıdır. Bir okul hiçbir sınav yapmadan, noter huzurunda kura çekeceğim diyebilir. İsterse de okul dolana kadar geleni alacağım diyebilir.

Haberin Devamı

FELAKET GİBİ GÖRÜNÜYOR

- Üzerinde konuşulan TEOG sistemi ile ilgili düşünceleriniz neler?
İnşallah bu 12 sınavlı sistemden vazgeçilir. Çünkü 3’lü SBS’den daha fazla sorun çıkacaktır. Benim 28 yıllık tecrübem, okulların 8’inci sınıf eğitimini bırakıp, sadece sınav odaklı çalışacağını gösteriyor. Çok ciddi güvenlik zaafiyetleri yaşanacaktır. Dünyanın söylentisi çıkacaktır. Bunu şimdiden görmek mümkün. Bir çocuk eskiden sınavı kaçırdığı zaman ‘kaza’ diyorduk. Şimdi 12 sınavdan birini kaçırdığında büyük okulları kaçıracak. Bir de telafi varsa sahte raporlarla telafiye girmek isteyecektir. Bakanlık da telafiye talebi azaltmak için soruları zor soracaktır. Toplumda bir tek kişi bile bu 12 sınavlı sistemin doğru olduğunu düşünmüyor. Bence yeni sistem hazır olana kadar SBS benzeri bir sınav yapılmalı, buna göre okulların notları standart çizgiye çekilmeye çalışılmalı. Bu sistem şu anda bir felaket gibi görünüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!