Özden'e by-pass planı

Güncelleme Tarihi:

Özdene by-pass planı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 1997 00:00

Haberin Devamı

Anayasa Mahkemesi'ne önceki gün ve dün iki ayrı ek savunma veren RP, bu taktiğiyle ay sonunda emekliye ayrılacak Başkan Yekta Güngör Özden'i by-pass etmeyi amaçlıyor. Ek savunmaların yeni bir konu veya delil içermediğini kabul eden RP'liler, kararı geciktirebilmek için müthiş bir oyalama taktiği uyguluyorlar.

RP, Anayasa Mahkemesi'nin kendisiyle ilgili tarihi kararını geciktirebilmek için, zamana oynamaya yönelik müthiş bir oyalama taktiği geliştirdi. Yazılı savunmalarını yapıp, son sözünü de söylemesine rağmen, Yüksek Mahkeme'ye önceki gün ve dün 40 ve 50'şer sayfalık iki ayrı ek savunma dilekçesi daha veren RP, bu taktiğiyle Başkan Yekta Güngör Özden'i ‘by-pass’ etmeyi amaçlıyor. Böylece kararın, Özden'in bu ay sonunda yaş haddinden emekliye ayrılmasından sonra çıkmasının sağlanması hedefleniyor.

Türk hukukuna göre, son sözün söylenmesinden sonra mahkemeye ancak sonradan ortaya çıkan ve kararı etkileyecek öneme sahip kanıtlar sunulabiliyor. Ek dilekçelerin böyle bir özellik taşımadığını RP'liler de itiraf ediyor. Her iki dilekçeyi de Yüksek Mahkeme'ye ileten RP Lideri Necmettin Erbakan'ın hukukçu kurmaylarından Trabzon milletvekili Şeref Malkoç, ek savunmalarının ön ve esas savunmalarının özeti niteliğinde olduğunu belirterek, ‘‘Savunmalarımız yeni bir konu ve ek bir delil içermiyor’’ dedi.

7 AYRI DİLEKÇE

Malkoç, dün sabah saat 10.20'de elinde dosyalarla Anayasa Mahkemesi'ne geldi. Malkoç'un sunduğu ek savunma dilekçesi hiç bekletilmeden toplantı halindeki heyetin önüne getirildi. Anayasa Mahkemesi Heyeti, RP'nin savunma dilekçesini incelemek ve kişisel çalışma yapmak üzere öğle tatilinden sonra 15.00'te toplanma kararı aldı. Bu hafta sunulan dilekçelerin görüşülmesi RP'ye 2.5 gün kazandırdı. RP kurmayları böylece, son bir hafta içinde mahkemeye 4 dilekçe, 2 ek savunma sundular. Daha önce de bir ek savunma dilekçesi veren RP'nin dilekçelerinin sayısı 7'ye yükseldi. RP'nin önceki gün yine Malkoç tarafından sunulan ek savunmasını okuyup dosyayaya koyan Yüksek Mahkeme heyeti, dünkü savunmayı da görüşüyor.

Yargı çevrelerinde RP'nin tam karar aşamasında 7 dilekçe sunması, mahkemeyi oyalama taktiği olarak nitelendirildi ve bunun suç olduğu belirtildi. Yüksek Mahkeme'nin, dilekçelerin ‘suiistimale vardığı ve mahkeme işlerini aksattığı’ sonucuna varması halinde ret kararı verebileceği öğrenildi. Heyetin, RP'liler hakkında, ‘mahkemenin işlerini aksattıkları’ gerekçesiyle suç duyurusunda bulunma yollarının da açık olduğu belirtildi.

SARKITMA NİYETİMİZ YOK

Malkoç, ‘‘Yeni dilekçeler sunacak mısınız?’’ sorusu üzerine, ‘‘Onu önümüzdeki günler gösterecek’’ dedi. Malkoç, ‘‘Bu dilekçelerle davayı yeni yıla sarkıtmayı mı amaçlıyorsunuz?’’ sorusuna da, ‘‘Böyle bir niyetimiz yok. Savunma en kutsal haktır, onu kullanıyoruz’’ karşılığını verdi. Malkoç, raportörün raporunda, basına yansıdığı şekilde yeni delillerin bulunmadığını da kaydederek, ‘‘Böyle bir durum olsaydı, mahkeme bu delilleri bize tebliğ ederdi’’ diye konuştu.

RP, dünkü dilekçesinde Yüksek Mahkeme'ye, video bant kayıtlarının kanıt sayılamayacağına ilişkin bir bilirkişi raporu ile Erbakan'ın Kanal 7'ye destek verilmesini isteyen konuşmasının yer aldığı video bantla ilgili ODTÜ'ye hazırlatılan teknik rapor sundu. Rapora, bant kayıtlarının hukuken kanıt sayılamayacağına ilişkin dünyadaki hukuk metinlerinden ve uygulamalardan örnekler de eklendi.

MAHKEMENİN 1.5 GÜNÜ VAR

Engellemeler yüzünden Anayasa Mahkemesi, kararını dün de veremedi. Böylece RP'nin oyalama taktiğinin amacına ulaşmaması için, Anayasa Mahkemesi'nin önünde 1.5 günlük süre kaldı. Çünkü Anayasa Mahkemesi'nin salı günkü gündeminde dokunulmazlıklar var. Çarşamba ise yılbaşı tatili nedeniyle mahkeme, yarım gün mesai yapacak. Anayasa Mahkemesi'nin kararını verebilmesi için, önünde, sadece pazartesi ve çarşamba öğleye kadar olan süre kalıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!