Özbudun Anayasa taslağını Avrupa'ya anlatacak

Güncelleme Tarihi:

Özbudun Anayasa taslağını Avrupaya anlatacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2007 11:49

Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi ve yeni anayasa taslağı çalışmaları için kurulan bilim komisyonunun başında bulunan Prof Dr Ergun Özbudun, 19 Ekim’de Venedik’te düzenlenecek Venedik Komisyonu Genel Kurul toplantılarında yeni Anayasa çalışmaları hakkında Komisyon üyelerine bilgi verecek.

Özsudun'un katılacağı toplantıda Finlandiya, Moldova, Azerbaycan, Sırbistan, Ukrayna ve Bulgaristan’daki anayasal değişiklik çalışmaları da ele alınacak. Resmi adı “Hukuk Yoluyla Demokrasi İçin Avrupa Komisyonu” olan ve kısaca “Venedik Komisyonu” olarak anılan Komisyon, Orta ve Doğu Avrupa devletlerinin komünist rejimlerden kurtulmasının hemen ardından, 1990 yılında Avrupa Konseyi bünyesinde kuruldu. Komisyon’a, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 47 Avrupa Konseyi ülkesinin dışında Kırgızistan, Güney Kore, Şili, Fas ve Cezayir de üye. AB Komisyonu ve AGİT de Venedik Komisyonu’nun çalışmalarına düzenli olarak katılıyorlar.

Merkezi Strasbourg’da bulunan, genel kurul toplantıları ise Venedik’te yapılan Komisyon, yeni anayasa, anayasa değişikliği, seçimler ve referandum çalışmaları konusunda üye devletlere, ortak Avrupa standartlarını teme alarak, hukuksal destek veriyor. Kurulduğu tarihlerde komünist rejim ülkelerine hitap ettiği gerekçesiyle Venedik Komisyonu ile sıkı bir işbirliğine girmekten kaçınana Ankara, bu eğilimini son yıllarda değişmekte. Venedik Komisyonu son olarak 2004 yılında Türkiye’deki anayasal değişiklikler hakkında görüş raporları hazırlamıştı.

Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği de anayasal değişiklikler hakkında son yıllarda Ankara’yı Venedik Komisyonu ile işbirliği yapmaya çağırıyorlar. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) 2004 yılında Türkiye’yi şartlı olarak politik denetim sürecinden çıkarırken, yeni bir Anayasa hazırlanması talebinde bulunmuş ve bu konuda Ankara’dan Venedik Komisyonu ile ortak çalışmasını istemişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!