Özbey’i elimizden kaçırdık

Güncelleme Tarihi:

Özbey’i elimizden kaçırdık
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 1997 00:00

Haberin Devamı

Millşiyet Gazetesi Başyazarı Abdi İpekçi cinayetine karışan ülkücü Yalçın Özbey'in, Belçika'da yakalandığı, ancak iadesini isteyen Ankara'nın 24 saat içinde gerekçe bildirmemesi yüzünden serbest bırakıldığı öğrenildi.

Mehmet Ali Ağca'yla birlikte Abdi İpekçi'yi öldürdüğü gerekçesiyle 1985 yılından beri uluslararası alanda Kırmızı Bülten'le aranan Özbey, önceki akşam Belçika polisi tarafından başkent Brüksel'de yakalandı.

Brüksel'deki Interpol yetkilileri, Emniyet Genel Müdürlüğü Interpol Daire Başkanlığı'nı arayarak, ‘‘Kırmızı Bülten'le aranmakta olan Yalçın Özbey yakalandı. Hakkındaki bilgilerin derhal iletilmesini rica ederiz’’ diye mesaj çektiler. Interpol Daire Başkanlığı ise Yalçın Özbey'in Abdi İpekçi suikastına karıştığına dair mahkeme dosyasını ve mahkemenin verdiği gıyabi tutuklama kararını Belçika'ya gönderdi. Bunun üzerine Belçika makamları Yalçın Özbey'i tutukladı.

Belçika mahkemesinin önümüzdeki günlerde Yalçın Özbey hakkındaki dava dosyasını ayrıntılı olarak görüşüp Türkiye'ye iade edilip edilmeyeceğine karar vermesi beklenirken sürpriz bir gelişme oldu ve Özbey serbest bırakıldı. Polis yetkilileri, yasalara göre Özbey'i en fazla 24 saat ellerinde tutabileceklerini, bu süre içinde Türkiye'nin iade talebiyle ilgili ‘‘gerekçe’’ bildiremediği için de serbest bırakmak zorunda kaldıklarını açıkladılar.

Abdi İpekçi, 1 Şubat 1979 tarihinde İstanbul'da öldürülmüştü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!