Özbekistan Tacikistan sınırındaki mayınları temizl

Güncelleme Tarihi:

Özbekistan Tacikistan sınırındaki mayınları temizl
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2005 12:57

Özbekistan Devlet Sınır Koruma Birlikleri Komutan Yardımcısı Raşit Habiyev, Özbekistan'ın Tacikistan sınırına döşediği mayınların bir süre önce temizlenmeye başladığını açıkladı.

Haberin Devamı

Tacikistan'da temaslarda bulunan ve Avesto Haber Ajansı'na açıklama yapan Habiyev, iki ülke arasında varılan mutabakat çerçevesinde, bugüne kadar Tacikistan sınırındaki mayınlı alanın yüzde yirmisinin temizlemesi işlemlerinin tamamlandığını söyledi.

Özbekistan Dışişleri Bakanlığı yetkilileri de, mayın temizleme işlemini doğrularken, Özbekistan'ın Tacikistan'la ilişkilerinin yeni bir döneme girdiğini belirtti.
Özbekistan, 16 Şubat 1999'da başkent Taşkent'te Cumhurbaşkanı İslam Kerimov'a yönelik bombalı suikast eyleminden sonra, ülkeyi tehdit eden teröristlerin Tacikistan ve Kırgızistan üzerinden sızmasını önlemek amacıyla, 1999-2000 yıllarında Tacikistan ve Kırgızistan ile sınır boyuna mayın döşemişti.

Geçen süre zarfında bu mayınlar yüzünden 70 Tacikistan ve 32 Kırgızistan vatandaşının ölmesi, 100 Tacikistan ve 14 Kırgızistan vatandaşının yaralanması üzerine, mayınlı bölge tartışma konusu olmuştu.

Haberin Devamı

Habiyev, mayınlara basarak ölenlerin ailelerine yapılacak tazminatla ilgili ödemelerin, iki ülke dışişleri bakanlıkları arasında ele alınacağını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!