Oyun parkındaki tehlike

Güncelleme Tarihi:

Oyun parkındaki tehlike
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2010 12:44

Göztepe Medical Park Hastane Kompleksi Ortopedi ve Travmatoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Fatih Parmaksızoğlu, yazın çocukları bekleyen en büyük tehlikelerin başında parmak kopmaları ile el, ayak ve kol yaralanmalarının geldiğini belirtti.

Doç. Dr. Parmaksızoğlu yaptığı açıklamada, okulların tatil olmasıyla birlikte çocukların parklara daha çok gitmesinin oyun kazalarını da beraberinde getirdiğine dikkati çekerek, bu kazaların annelerin de kabusu olduğunu söyledi.

“Yazın çocukları bekleyen en büyük tehlikelerin başında parmak kopmaları ile el, ayak ve kol yaralanmaları geliyor” diyen Parmaksızoğlu, evlerde de kapı sıkışmaları, merdiven tırabzanlarına parmak takılmaları gibi olayların meydana gelebildiğini anlattı.

Parmaksızoğlu, “Çocuklar oyun parklarında, sokaklarda veya evde parmak kopmasıyla sonuçlanan kazalara maruz kalabiliyor. Böyle durumlarda hiç vakit kaybetmeden temiz bir torbanın içine kopan parçayı koyarak hastaneye gelmek gerekir. Kopan parça, içinde buz kabı olan bir torbanın üzerine konulursa, iki ayrı torbada olacak şekilde en iyisi budur. İmkan varsa mikro cerrahi bölümü olan bir hastaneye gitmek gerekir” ifadesini kullandı.

Bir parmağın, bacağın ya da herhangi bir uzvun koptuğunda yerine takılıp takılmayacağına ancak cerrahın karar verebileceğini söyleyen Parmaksızoğlu, “Çocukların kemikleri de damarları da küçük olduğu için işler daha zorlaşır. Toplardamarlar çocuklarda zayıftır. Mikro cerrahide de zorlanma olur” görüşünü aktardı.

Kopan uzuvların yerine dikilmesinde zamana karşı yarışın söz konusu olduğunu belirten Parmaksızoğlu, bu zamanı uzatan en önemli faktörün kopan organın usulüne uygun soğutulmuş şekilde nakledilerek hastaneye ulaştırılması olduğunu vurguladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!