ÖYS’ye yeni sistem

Güncelleme Tarihi:

ÖYS’ye yeni sistem
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 1998 00:00

Haberin Devamı

Üniversiteye girişte, sınav puan hesaplama yöntemi tamamen değiştiriliyor. YÖK'e sunulan çalışmayla, okul başarı ortalaması yerine, bir okuldaki öğrencilerin ÖSS puan ortalaması değerlendirilecek. Bu durumda ÖSS'de başarılı olan okullar avantajlı olacak.

Bu yıl 1 milyon 400 bin öğrencinin katılacağı üniversiteye giriş yarışında, sınav puan hesaplama yöntemi tamamen değişiyor. Sınavda avantaj elde etmek için son sınıfta resmi okullara geçen Fen ve Anadolu liselerinden kaçışı önlemeyi amaçlayan ÖSYM, birinci basamak sınavında (ÖSS) başarılı olan okullara avantaj sağlayacak bir sistem geliştirdi.

ÖSYM'nin hazırlayıp YÖK'e sunduğu çalışma, halen öğrencilere yerleştirme sırasında 20-50 ek puan getiren Ortaöğretim Başarı Puanı'nın (OÖBP) hesap yöntemini değiştirecek. ÖSYM Başkanı Dr. Fethi Toker'in, ‘OÖBP, okulların ÖSS puan ortalamalarına göre ağırlıklandırılacak’ diye açıkladığı sistem, şu yenilikleri getirecek:

ÖSS ORTALAMASI ÖNEMLİ

Halen bir öğrencinin OÖBP'sinin hesabında esas olan ve bir okuldaki tüm öğrencilerin diploma notunun toplanıp, öğrenci sayısına bölünmesiyle elde edilen ‘okul başarı ortalaması’ yerine, ÖSS puanı ön plana çıkacak. Yeni sistemde, bir öğrencinin OÖBP'si hesaplanırken, okulundaki tüm öğrencilerin ÖSS'de aldıkları puanların ortalaması ön plana çıkacak.

OKULLARA ÖSS SIRALAMASI

Öğrencilerin diploma notlarıyla tespit edilen her okulun başarı durumu, bundan sonra ÖSS'ye göre belirlenecek. ÖSYM, okulları ÖSS puan ortalamalarına göre sıralayacak. Bu puan OÖBP'nın hesaplanmasında kullanılacak.

FEN LİSELERİNE KIYAK

Bu durum, ÖSS puanları 180-190 arasında değişen fen lisesi öğrencilerine büyük avantaj sağlayacak. Sistem, halen ÖYS'ye girmek için şart olan 120 baraj puanını aşma oranı 1997 sonuçlarına göre yüzde 39'larda kalan genel liseliler için dezavantaj yaratacak. Bu oran, puan ortalaması gözardı edilse bile, fen lisesi öğrencileri için yüzde 98 olarak hasaplandı.

‘Haksızlığa neden olabilir mi?’ şüphesini akla getiren yeni sistem, yarın YÖK Genel Kurulu'nda görüşülecek. Bir YÖK yetkilisi, OÖBP'nin hesabında uygulanan mevcut yöntem nedeniyle, Fen ve Anadolu liselerindeki öğrencilerin, okul başarısı düşük okullara geçtiklerine işaret etti. ‘‘Gündemdeki çalışma ise OÖBP'nın bulunmasında, okulların ÖSS puanlarını ön plana çıkaracak’’ diyen yetkili, bu durumda başta Fen liseleri olmak üzere Anadolu liseleri ile özel okullardan resmi liselere geçişin önünün kesileceğini vurguladı.

ÖSS YARDIM HATTI

Bu arada, ‘900 350 1111’ numaralı telefonu arayan öğrencilere, ÖSS sınav nitelikleri, soru çözme ve test zamanlama taktiği, ÖSS puanı ile öğrenci alan bölümler ve doğru tercih yapma konularında uzmanlar tarafından hazırlanmış açıklayıcı bilgiler verilecek. Bu hattı arayan öğrenciler ayrıca okul başarı puanlarını tuşladıklarında, orta öğretim başarı puanlarını da öğrenebilecekler.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!