Öyle bir ceza verdi ki...

Güncelleme Tarihi:

Öyle bir ceza verdi ki...
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 2012 08:32

'Öyle Bir Geçer Zaman Ki' adlı dizide ‘Soner ile Aylin’ karakterlerinin öpüşmelerini, Soner’in kardeşi ve Aylin’in kocası olan Murat’ın izlemesini ‘Genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine’ aykırı bulan RTÜK, 477 bin lira ceza kesti.

Haberin Devamı

 Kanal D’ye RTÜK’ten şok bir ceza geldi. RTÜK Üst Kurulu, Kanal D’de yayınlanan Öyle Bir Geçer Zaman Ki adlı diziye 15 Kasım 2011 tarihinde uyarı cezası verdiği sahnenin, 13 Temmuz 2012 tarihinde tekrar yayınlandığını belirledi.

RTÜK İzleme Dairesi Başkanlığı’nın hazırladığı raporda, uyarı cezasına neden olan sahne, “Aylin, bir partide tanıştığı kendisinden yaşça büyük ve zengin bir adam olan Soner’e aşık olur ve daha sonra onun isteği üzerine, fiziksel engelli olan kardeşi Murat ile anlaşmalı bir evlilik yapar.

‘Sıradan gösteriliyor’
Ancak ikili arasındaki duygusal yakınlaşmanın giderek artmasıyla birlikte, dizide güçlü ve sevilen bir karakter olarak gösterilen Soner ile Aylin, Murat’a ihanet etmeye başlarlar. Dizinin yayınlanan 43. bölümünde ise ağabeyi ile eşini sarmaş dolaş öpüşürken göre Murat, kıskançlıkla her ikisine de öldürmek ister” şeklinde anlatıldı.

Haberin Devamı

Uyarı cezasının gerekçesi ise şöyle açıklandı:
“Son zamanlarda yapılan dizi senaryolarında genellikle iki kardeşin birbirinin sevgilisine aşık olması ve ağabeyin kardeşinin karısıyla ilişki yaşaması çok sıradan bir olaymış gibi anlatılmakta, bir yerde bu tür durumlar sıradanlaştırılmakta, normalmiş gibi gösterilmektedir. Bu durumun ise izleyicilerin dizideki olayları örnek oluşturabilecek bir şekilde algılamasına ve aile ilişkilerinin bozulmasına ve toplumun insanların en yakınlarına bile olan güven duygusunun zedelenmesine sebebiyet verebileceği düşünülmektedir.”

Uyarı cezasına rağmen, Kanal D televziyonunun Soner’in, kardeşinin eşi Aylin ile deniz kenarındaki duygusal yakınlaşması ve öpüşmesi sahnesinin 13 Temmuz 2012 tarihinde tekrar bölümünde aynen yayınlandığı vurgulanan raporda, para cezası verilmesi gerektiği dile getirildi. Üst Kurul uzmanların raporu doğrultusunda RTÜK Kanunu’nun ilgili maddesinde yer alan “toplumun milli ve manevi değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırı” hükmüne dayanarak ‘Öyle Bir Geçer Zaman ki’ dizisi nedeniyle Kanal D’ye 477 bin 123 TL ceza verilmesini kararlaştırdı. Karara Üst Kurul üyeleri Hülya Alp, Süleyman Demirkan ve Ahmet Yıldırım karşı oy kullandı. Alp, karara muhalefet gerekçesini, “dizide ihaneti ve yasak ilişkileri teşvik edici bir nitelik öne çıkmamakta; aksine tüm anlaşmalı evliliklerde olduğu gibi, bir soruna çare olarak başvurulan bu yolun bireysel ve toplumsal yaşamda doğurduğu yeni ve öngörülemeyen sorunlar yumağı sorgulanmaktadır” diye açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!