Ovit Tüneli nerede? Ovit Tüneli'nin uzunluğu kaç metre?

Güncelleme Tarihi:

Ovit Tüneli nerede Ovit Tünelinin uzunluğu kaç metre
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2018 12:32

Ovit Tüneli açılışı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve birçok bakanın katılımıyla gerçekleşti. Rize'deki çığ tehlikesi nedeniyle kapatılan yola çözüm olarak geliştirilen Ovit Tüneli,uzunluğu ve kaç metre olduğu ile araştırılmaya başlandı. Peki, 2 bin 600 rakımlı dağın içerisine inşa edilen Ovit Tüneli kaç metre uzunluğundadır? İşte, binlerce kişinin merakla araştırdığı tünelle ilgili bazı detaylar

Haberin Devamı

Ovit Dağı Tüneli, Türkiye'de Rize-Erzurum arasındaki kara yolunun İkizdere-İspir mevkinde bulunan Ovit Dağı Geçidi'nin kara yolu tüneli ile geçilmesini hedefleyen bir ulaşım projesidir. Toplam uzunluğu 14,346 kilometre bunun 1,710 kilometresi aç-kapa, 12,636 kilometresi ise tünel kazısı olan proje Türkiye'nin en uzun tüneli, Dünya'nın ise en uzun çift tüplü kara yolu tüneli olarak kayda geçti.

OVİT TÜNELİ NEREDE?

Bu proje ile, kasım ile nisan ayları arasında yoğun kar yağışı nedeniyle trafiğe kapanan İkizdere-İspir arasındaki 2600 rakımlı Ovit Dağı Geçidi'nin yılın tamamında trafiğe açık olması hedeflenmektedir.

Rize'de çığ tehlikesi nedeniyle kapatılan yolda ulaşımın sağlanması için dün tek tüpü ilk kez kullanıma açılan Ovit Tüneli, şimdiden sürücülere umut oldu.

Haberin Devamı

Rize-Erzurum karayolu İkizdere-İspir arasında bulunan 2 bin 600 rakımlı Ovit Dağı'nda kar yağışı ve tipi iki gündür etkisini sürdürüyor.

TÜRKİYE'NİN EN UZUN İKİNCİ TÜNELİ

İlk olarak 1880 yılında Osmanlı Devleti'nin kalkınma planında Rize-Erzurum karayolu ve tüneli projesi olarak gündeme gelen Ovit Tüneli'nin temeli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından, başbakanlığı döneminde 13 Mayıs 2012'de atıldı. 

Burası, toplam 14,3 kilometre uzunluğuyla, Trabzon-Gümüşhane karayolunda yapımı süren 14,5 kilometrelik Yeni Zigana Tüneli'nin ardından Türkiye'nin ikinci, dünyanın ise dördüncü en uzun tüneli olacak.

Tünelin giriş kotu bin 919 metre, çıkış kotu 2 bin 236 metre, tünel içi boyuna eğim yüzde 2,13 olarak gerçekleştirildi. Kazı ve kaplama betonu imalatı tamamlanan Ovit'in bin 710 metre uzunluğunda yaklaşım tüneli ve bin 369 metre uzunluğunda çığ tüneli bulunuyor. Tünelin hizmete girmesiyle 250 kilometre olan Rize-Erzurum karayolunun uzunluğu, 200 kilometreye düşüyor. 

138 YILLIK HAYAL GERÇEK OLUYOR

Türkiye’nin 138 yıllık hayali olan Ovit Tüneli ilk olarak 1880 yılı Osmanlı Devletinin kalkınma çalışmalarında yer almış, yapımı yıllarca gündemden düşmemişti. Ovit Tünel Projesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde de gündeme geldi ve 13 Mayıs 2012 tarihinde temeli atıldı. 11 Kasım 2016 tarihinde Başbakan Binali Yıldırım’ın katılımı ile Ovit Tüneli’nde Işık Göründü’ töreni gerçekleştirildi. Tünel geçtiğimiz 22 Kasım 2017 tarihinde bölgedeki kar yağışı nedeniyle Ovit Geçidi'nin ulaşıma kapanmasının ardından tek tüpten ulaşıma açılmış, ardından geçtiğimiz Nisan ayında da tünel eksiklerin tamamlanması nedeniyle ulaşıma kapatılmıştı.

Haberin Devamı

412 milyon 366 bin liraya mal olan Ovit Tüneli ile yılın 6 ayı kapalı olan Rize-Erzurum arasındaki ulaşım 4.4 kilometre kısaldı ve 12 ay boyuna kesintisiz ulaşım sağlanmış oldu.

BAKMADAN GEÇME!