Otoyol temeline barodan uyarı

Güncelleme Tarihi:

Otoyol temeline barodan uyarı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2011 23:34

İZMİR Barosu Başkanı Sema Pekdaş, Gebze- Orhangazi- İzmir Otoyolu Projesi’nin Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) yapılmadan başlatılması nedeniyle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ı hukuka ve yasalara uygun davranmaya davet etti.

Haberin Devamı

Sema Pekdaş, Otoyolun İzmir başlangıcında 27 Şubat’ta yapılacak temel atma töreni öncesi, yaptığı yazılı açıklamada; Başbakanlık genelgesiyle otoyol inşaatının ÇED muafiyeti kapsamına sokulduktan sonra Gebze’de temel atma töreni düzenlendiğini hatırlattı. Çevre Kanunu’nun 10’uncu maddesi ve ÇED yükümlülüğünü getiren sözleşmelere aykırı bu genelgenin iptali amacıyla Peyzaj Mimarları Odası Başkanlığı ve Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) tarafından Danıştay’da dava açıldığını söyleyen Pekdaş, "TMMOB Çevre Mühendisleri Odası ve yine EGEÇEP tarafından açılan bir başka davada ise Başbakanlığın genelgesine dayanak olan ÇED yönetmeliğinin ’Kapsam Dışı Projeler’ başlıklı maddesinin yürütmesi Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun kararıyla durduruldu" dedi.

İzmir Barosu’nun 28 Ocak 2011 tarihinde Çevre ve Orman Bakanlığı’na yazılı başvuru yaptığını belirten Pekdaş, söz konusu otoyol projesinin Çevre Kanunu’nun 10’uncu, Anayasa’nın 90’ıncı maddesi ışığı altında uluslararası çevre koruma sözleşmeleri ve Kapsam Dışı Projelerin yürütmesinin durdurulması kararı gereğince Başbakanlık, Karayolları Genel Müdürlüğü ve müteahhit firmaların ÇED sürecini başlatmasını istediklerini söyledi. Pekdaş, "ÇED olumlu kararı veya ÇED gerekli değildir kararı alınmadıkça bu projelerle ilgili onay, izin, teşvik, yapı ve kullanım ruhsatı verilmemesini, proje için yatırıma başlanmamasını ve kamu hazinesinden ödeme yapılmamasını talep ettik" dedi. Pekdaş, Başbakanlık, Ulaştırma Bakanlığı ile Çevre ve Orman Bakanlığı’nın yasaların üstünde kurumlar olmadığını dile getirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!