Otoya da kara kutu

Güncelleme Tarihi:

Otoya da kara kutu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 1997 00:00

Haberin Devamı

Bayındırlık Bakanı Yaşar Topçu, trafik canavarlarını ortadan kaldıracak yeni bir uygulamayı müjdeledi. ASELSAN'ın üretimine başladığı elektronik sistemlerin tüm araçlara takılacağını bildiren Topçu, bu sistemle bütün taşıtların denetleneceğini söyledi.

Bayındırlık Bakanı Yaşar Topçu, trafik canavarını, her araca takılacak ‘elektronik polisler’ sayesinde yeneceklerini açıkladı. Topçu, telepas adı verilen bu elektronik denetleyicilerin, araçların hız limiti ve muayeneleri de dahil her türlü bilgiyi anında merkeze ulaştıracak nitelikte olacağını bildirdi.

Denizli-Horzunlu yolunun açılış töreninde konuşan Topçu, herkesin, ‘Yolda polis yok’ diye kafasına estiği gibi araç kullanmasına müsaade edilmeyeceğini, karayollarının işletme haline dönüştürüleceğini anlattı. Telepaslarla kaçak, muayenesi yapılmamış, trafikten menedilmiş araçların da hemen tespit edileceğini, kaza halinde de merkezden izlenebileceğini belirten Topçu, sistemin çalışmasını şöyle anlattı:

YOLLARA GÖZALTI

‘‘ASELSAN ile anlaştık ve üretim başladı. Telepaslar her aracın ön camına yerleştirilecek. Bu alette, araçla ilgili her türlü bilgi bulunacak. Karayollarında da başüstü levhaları olarak adlandırılan, optik okuyucularla donatılmış levhalara ışıklı ve sesli uyarıcı sistem kurulacak. Sürücü bu uyarıcı işaretler sayesinde o yolda ne kadar sürat yapabileceğini öğrenecek. Ayrıca, sistemde hangi yollarda buzlanma ya da tamirat olduğu da yazılacak ve alternatif yol önerilecek. Her 2-3 kilometrede bir, bu uyarıcı işaretler yer alacak. Işıklı levhadaki hız limitini aşan araç, anında merkezi sistemle polis kayıtlarına girecek ve bir sonraki noktada polis tarafından durdurulacak.’’

Bakan Topçu, bir trilyon liraya malolacak uygulamaya 1998 yılının ilk yarısında geçileceğini, ilk uygulama merkezinin de otoyollar ve köprüler olacağını açıkladı. Topçu, bazı gişelerin sadece telepass gişesi olarak kullanılacağını söyledi ve uygulamanın yasal düzenleme ile bütün araçlar ve karayollarında hizmete sokulacağını bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!