Otopsi raporu: 2 kurşun var

Güncelleme Tarihi:

Otopsi raporu: 2 kurşun var
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2003 01:48

PKK/KADEK yöneticisi Engin Sincer'in kurşunuyla değil, iki kurşunla vurularak öldürüldüğü otopsi raporuyla kesinleşti.

Eve Dönüş Yasası'nı savunduğu için Kandil Dağı'nda öldürülen KADEK Yönetim Kurulu Üyesi Engin Sincer'in otopsi raporu, PKK'nın ‘15 Ağustos kutlamalarında kaza kurşunuyla öldü’ açıklamasını yalanladı. Vücudunda iki ayrı mermi yarası bulunan Sincer'in 15 Ağustos'tan önce öldürüldüğü ortaya çıktı.

PKK/KADEK'in üst düzey yöneticilerinden Engin Sincer'in, Kandil Dağı'nda kaza kurşunuyla ölmediği, iki kurşunla vurularak öldürüldüğü kesinlik kazandı. Hürriyet'in ortaya çıkardığı olaydan sonra örgüt, ‘‘15 Ağustos kutlamalarında kaza kurşunuyla şehit oldu’’ diye açıklama yapmıştı. Ancak bu açıklama, otopsi raporuyla yalanlandı.

KADEK Yönetim Kurulu ve Kürdistan Ulusal Kongresi Yürütme Kurulu üyesi Engin Sincer, Topluma Kazandırma Yasası'na taraftar olduğu gerekçesiyle, Kuzey Irak'taki örgüt kampında öldürülmüştü. Kandil Dağı'ndaki cinayetin 3 Eylül'de Hürriyet'te yayınlanması üzerine paniğe kapılan bölücü örgüt, ‘‘Sincer, 15 Ağustos kutlamaları sırasında bir kaza kurşunu sonrası şehit oldu. Ailesine ve Kürt halkına başsağlığı dileriz’’ diye açıklama yapmıştı.

KURŞUN ÇIKARILMIŞ

Engin Sincer'
in kendisi gibi Almanya'da yaşayan ağabeyi Ali Sincer, 7 Eylül'de kardeşinin cenazesini Habur'dan geçirerek Türkiye'ye getirmişti. Engin Sincer'e, Silopi Cumhuriyet Savcılığı'nın verdiği belgeyle aynı gün Diyarbakır Devlet Hastanesi'nde otopsi yapıldı. Otopside, cinayeti gizlemek için Sincer'in cesedine Kuzey Irak'ta da otopsi yapıldığı ve ‘sırt bölgesindeki kurşunun çıkarıldığı’ anlaşıldı. Otopsi raporunda, ‘ölümün bir ay kadar önce’ gerçekleştiği belirtilerek Engin Sincer'in 15 Ağustos kutlamaları öncesi öldürüldüğü vurgulandı.

Görevli DGM Savcısı, iki doktor, ağabeyi Ali Sincer, avukatları Reyhan Yalçındağ ve Mesut Beştaş, zabıt katibi ve bir hizmetlinin hazır bulunduğu otopside, Engin Sincer'in kaza kurşunuyla değil, ‘göğüs ve sağ kol üst tarafı olmak üzere iki adet ateşli silah mermisi’ ile öldürüldüğü saptandı.

İKİ YARA VAR

Altında 8 imza bulunan 3 sayfalık otopsi raporunun sonuç bölümünde, bilirkişinin görüş ve tespitleri şöyle yer aldı:

‘‘...yaranın kişi öldükten sonra genişletilmiş ve bir kısım dokuların kaybolmuş olduğu, ancak göğsün ön yüzündeki yaralanma ile sırt bölgesindeki yaralanmanın aynı doğrultuda olması, Silopi C. Başsavcılığı'nca gönderilmiş olan belgede şahsın ateşli silah yaralanmasına maruz kalmış olduğu ve sırt bölgesindeki kurşunun çıkarıldığının belirtildiği dikkate alındığında şahsın göğüs bölgesindeki yaralanmanın ateşli silah yaralanması olduğunun kabulü gerektiği anlaşılmıştır.’’

15 AĞUSTOS'TAN ÖNCE ‘‘ÖLÜM SEBEBİ:

Yapılan dış muayene, adli tahkikat ve otopsiye göre Engin Sincer'in göğüs bölgesine isabet eden bir adet mermi çekirdeğinin meydana getirdiği sağ akciğer yaralanması sonucu öldüğü; cesedin göğüs ve sağ kol üst tarafı olmak üzere iki adet ateşli silah mermi çekirdeğinin isabet etmiş olduğu; sol kola isabet eden mermi çekirdeğinin kişide öldürücü mahiyette bir yaralama meydana getirmemiş olduğu;
(...) cesedin kokuşma ve sabunlaşma düzeyi dikkate alındığında bir ay civarı öncesi öldürülmüş olabileceği görüş ve kanaatindeyim. (...)

07.09.2003 saat: 20.25’’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!