Otomotiv endüstrisi kendini "OETK" ile tanıtacak

Güncelleme Tarihi:

Otomotiv endüstrisi kendini OETK ile tanıtacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2008 14:16

Uludağ Taşıt Araçları ve Yan Sanayi İhracatçıları Birliğinin (UİB-TAYSİB) önderliğinde, Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) ve Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneğinin (TAYSAD) katılımıyla Otomotiv Endüstrisi Tanıtım Komitesi (OETK) oluşturuldu. Komite, otomotiv endüstrisinin kamuoyundaki algılamasını geliştirmeyi amaçlıyor.

OETK'nın tanıtımı dolayısıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan TAYSİB Başkanı Erkut Özerman, Türkiye otomotiv endüstrisinin, ana endüstrisi ve yan sanayisi ile son üç yıldır Türkiye ihracatının şampiyonu olduğunu hatırlattı.
Türkiye otomotiv endüstrisinin, TAYSİB önderliğinde OETK'yı kurduğunu belirten Özerman, otomotiv endüstrisinin tanıtıma ihtiyacı olup-olmadığının düşünülebileceğini ifade ederek, "Biz de otomotivin tanıtıma ihtiyacı olmadığını zannediyorduk ama çok da yolunda olmayan bir şeyler vardı" dedi.

Zaman zaman medyada otomotiv endüstrisi hakkında çıkan bazı demeç ve haberlerin, kendilerini hem çok şaşırttığını, hem de çok üzdüğünü dile getiren Özerman, şunları kaydetti:
"Bir süre sonra anladık ki Türkiye otomotiv endüstrisi, hak ettiği seviyede tanınmıyor, endüstrinin ülke ekonomisine olan katkısı bilinmiyor. Bindiğimiz otomobilleri gayet iyi tanıyan Türkiye kamuoyu, taşıt araçlarını üreten ve bu üretimi destekleyen endüstrilerimiz hakkında tam anlamıyla doğru bir bilgiye sahip değil. Ekonomimize katkısının farkında değil. Bir büyük araştırma yaptırdık ve endüstrimiz hakkında oluşmuş algıyı ölçmeye çalıştık. Ortaya çıkan sonuçlar kaygılarımızı doğruladı, bizim insanımız üzümünü yediği bağın çalışkan bağcısını doğru tanımıyor."

OETK'nın çalışma alanları hakkında da bilgi veren Özerman, iletişimin profesyonel bir iş olduğunu bildiklerini, otomotiv endüstrisinin de 100 yılı aşkın bir süredir profesyonel düzeyde iletişim yaptığını, komitenin de bu deneyimin ve mirasın gölgesinde 3 yıllık bir master plan çerçevesinde çalışacağını anlattı.

Bu bağlamda diğer sektörlerin kanaat önderlerine, medyaya, iktidara ve muhalefete, bürokrasiye ve tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına kendilerini daha doğru anlatma amacını taşıyan bir dizi etkinlik yapacaklarını belirten Özerman, bilgi verme işini aylık basın toplantılarıyla ve dergileriyle kurumsallaştıracaklarını, gazete ve televizyon kampanyaları yapacaklarını,endüstriyi detayları ile anlatan İngilizce ve Türkçe tanıtım kitapları çıkartacaklarını söyledi.

"OETK, BİLGİ VE İLETİŞİM MERKEZİ OLARAK ÇALIŞACAK"

TAYSİB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Kabatepe de yaptıkları araştırma sonuçlarının otomotiv endüstrinin son derece pozitif yönde algılanan tarafları olduğu kadar, bazı meselelerde hiç hak etmediği ön yargılarla değerlendirildiğini ortaya çıkardığını belirterek, yanlış algıların temelini bilgi eksikliğinin oluşturduğunu anlattı.

Kabatepe, OETK'nın öncelikle bir bilgi ve iletişim merkezi olarak çalışacağına dikkat çekti.
Türkiye otomotiv endüstrisinin net katma değer açısından Türkiye'nin zenginleşmesine ve gelişmesine büyük katkılarda bulunduğunu ifade eden Kabatepe, "Türkiye otomotiv endüstrisi cari açığın oluşmasına büyük katkılar yapan bir endüstri değildir. Bu tamamı ile yanlış bir bilgidir. Geçen yıl bırakın cari açığa katkıda bulunmayı, 3,5 milyar dolar fazla vererek Türkiye'nin cari açıkla mücadelesine güçlü bir katkıda bulunduk" dedi.

TAYSİB Başkan Vekili Ferit Sünneli de otomotiv endüstrisinin küresel bir dünya endüstrisi olduğunu belirterek, bu endüstrinin Türkiyelileşmiş olanlarının yanında önümüzdeki dönemde Türkiyelileşmeye hazırlananları da bulunduğunu hatırlattı.

Sünneli, amaçlarının dünya otomotiv endüstrisinin tüm bileşenlerini Türkiyelileştirmek ve dünya otomotiv endüstrisinden en katma değerli payı almak olduğunu ifade ederek, "En katma değerli pay vurgusunu özellikle yapıyor ve dikkatinize sunuyoruz. Türkiye otomotiv endüstrisi katma değer merkezli bir endüstri olma yolunda hızla ilerlemektedir ve bu ilerleyişini önümüzdeki yıllarda da devam ettirecektir" şeklinde konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!