'Otobüs bileti bulamayan asker firar etmiş sayılmaz'

Güncelleme Tarihi:

Otobüs bileti bulamayan asker firar etmiş sayılmaz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2007 10:07

Askeri Yargıtay 2. Dairesi, izni bittikten sonra birliğine dönmek için otobüs bileti bulamayan ve bunu da kanıtlayan asker hakkında verilen mahkumiyet kararını bozdu. İzin bitimi Kurban Bayramı dönemine denk gelen asker, otobüs bileti bulamadığı için birliğine dönemeyince "firar etmek" suçunu işlediği gerekçesiyle askeri mahkeme tarafından mahkum edildi. Askeri Yargıtay ise mahkemenin kararını bozarak, “Otobüs bileti bulamamak kabul edilebilir bir mazerettir” dedi.

Haberin Devamı

Acemi eğitimini tamamladıktan sonra 18 gün süreyle dağıtım iznini kullanmak için memleketi Gaziantep’e giden sanık er M.Ç. izninin bitmesinin ardından İstanbul’a dönmek için otobüs bileti bulamadı. Görev yerine dönemediği için firari duruma düşen M.Ç. hakkında üç yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Gaziantep den İstanbul’a gitmek için başvurduğu tüm otobüs firmalarından ‘yer yok’ yanıtını aldıktan sonra yazılı belge de düzenlettiren M.Ç. mahkum olmaktan kurtuldu.

Otobüs bileti bulamadığını E Tipi Merkez Komutanlığı’na da bildiren sanık er M.Ç. bayramın bitmesinin üzerinden iki gün geçtiği halde birliğine dönmediği gerekçesiyle Askeri mahkeme tarafından hapis cezasına çarptırıldı. Askeri Yargıtay, mahkemenin kararını bozarak, “Sanığın gecikmesinin kabul edilebilir mazeret olduğu değerlendirilmelidir” dedi.

Bu kararın ardından izinleri bayram dönemine rastlayan askerler, otobüs bileti bulamadığını kanıtlarsa firar suçundan mahkum olmayacak.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!