Otobil’in finalistlerini tanıyalım

Güncelleme Tarihi:

Otobil’in finalistlerini tanıyalım
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2006 01:11

Orta HATCBACK sınıfın finalistleri

Audi a3

Audi’nin kompakt modeli A3 Sportback, önden bakıldığında her ne kadar 3 kapılı kardeşi A3 ile benzer özellikler gösterseler de ikisi de birbirinden farklı otomobiller. Sahip olduğu 5 kapı sayesinde Sportback ismini alan araç, Attraction, Ambition ve Ambiente olmak üzere üç donanım paketi sunuyor. C ve D sütunları arasındaki kelebek cam ile 3 kapılı kardeşine göre daha fazla iç hacim ve bagaj kapasitesine sahip olduğunu gösteren araç, fonksiyonel yapısıyla da dikkat çekiyor. Mat krom rengindeki tavan rayları ile sportif etki yaratılırken aracın daha uzun görünmesi sağlanmış. İç mekanda A3 ile benzer bir konsol tasarımına sahip olan araç, farklı arka tasarımı ile de 3 kapılı kardeşinden ayrılıyor. 3 kapılı bir otomobilin sportif çizgilerini 5 kapılı bir otomobilin rahatlığı ile birleştiren A3 Sportback’te, 1.6 litre 102 beygir, 1.6 litre FSI 115 beygir, 2.0 litre 150 beygir, 2.0 litre TDI 140 beygir ve 1.9 litre TDI 105 beygirlik motor seçenekleri bulunuyor.

Honda Civic

Sıra dışı tasarımı ile birçok tasarım ödülü alan yeni Honda Civic, sınıfın en iddialı modellerinden birisi. Ön kısımda radyatör ızgarasının olması gereken yer aracın farları ile bütünlük sağlayacak parlak bir plastik ile kaplanmış. Araca yandan bakıldığında ise C sütununa gözlenen kapı kolları sayesinde Civic 3 kapılı bir otomobil gibi duruyor. Arka kısımda da aracın ön tasarımına gönderme yapacak şekilde uzun stop grubu dikkat çekiyor. Ayrıca ön kısımdaki üçgen formlu sis farları da aracın arkasındaki üçgen egzoz çıkışları ile büyük bir uyuma sahip. Dış mekanındaki fütüristik tasarım detayları ve yuvarlak hatları ile konsept otomobil gibi duran Civic, bu etkiyi iç mekanda da sürdürüyor. Farklı tasarımlı ön konsolu ile de dikkat çeken Civic, sportif çizgilerine rağmen geniş sayılabilecek bir iç mekan sunmayı başarıyor. 1.8 litre 140 beygir gücündeki tek motor seçeneği ile satılan Civic, opsiyonel olarak sunulan i-Shift isimli direksiyondan da kumanda edilebilen şanzımanla da tercih edilebiliyor. Honda Civic tek donanım paketine sahip.

VW Golf

Bu sınıfın ilk modellerinden biri olan Golf, yuvarlak hatları ve geniş iç mekanı ile yıllardır başarı grafiğini sürekli yukarda tutmayı başardı. Özellikle gençler tarafından otomobil konusunda bir efsane haline gelen Golf, yepyeni tasarımı ve donanım özellikleri ile gençlerin sevgilisi olmaya devam ediyor. Dünyada ilk defa supercharger ve turbo sistemlerini bir arada kullanan TSI motoru sunan Golf, 1.4 litre TSI 140 veya 170 beygirlik motor seçenekleri ile dikkat çekiyor. 1.6 litre 102 beygir ve FSI 115 beygir, 2.0 litre 150 beygirlik benzinli motor seçeneklerinin dışında 1.9 litre 105 beygir ve 2.0 litre 140 beygirlik dizel motor seçeneklerine de sahip. Ayrıca yüksek performanslı Golf GTI modelinde 2.0 litre hacminde ve 200 beygir güç üreten turbo beslemeli bir motor görev yapıyor. Golf’ün 102 beygirlik benzinli versiyonunun dışındaki tüm motor seçeneklerinde 6 ileri tiptronik şanzıman opsiyonel olarak tercih edilebiliyor. Golf Primeline, Midline, Comfortline ve Sportline adı verilen dört farklı donanım paketi ile satışa sunuluyor.

ORTA ÜST sınıfın finalistleri

Audi A4

Audi’nin orta üst sınıftaki başarılı modeli A4, önden ağabeyi A6, arkadan da A8 ile büyük benzerlik gösteren çizgilerle şekillendirilmiş. Tüm Audi modellerinde görmeye alışık olduğumuz geniş ön ızgara, A3’te de karşımıza çıkıyor. Çekik farları ile agresif bir ön yüze sahip olan araç, yandan bakıldığında alçalan tavan çizgisi ile sportif yönünü vurguluyor. A4’e arkadan bakıldığında ise yüksek bagaj kapağı ve markanın amiral gemisi A8’i hatırlatan stop tasarımı dikkatlerden kaçmıyor. Kaliteli malzemelerin ve işçiliğin bir araya getirildiği bir iç mekana sahip olan araçta, 1.6 litre 102 beygir, 1.8 litre turbo 163 beygir, 2.0 litre 130 beygir, 2.0 litre turbo 200 beygir, 2.0 litre turbo 200 beygir ve 3.2 litre 255 beygir benzinli motorların yanı sıra 1.9 litre 115 beygir, 2.0 litre 140 beygir, 2.5 litre 163 beygir, 3.0 litre 204 beygir ’quattro’ dizel olmak üzere toplam 4 dizel motor seçeneği bulunuyor. Ayrıca A4’ün yüksek performanslı motor ile donatılmış S4 isminde sportif bir versiyonu da mevcut. 4.2 litre hacmindeki bu motor 344 beygir güç üretiyor.

BMW 3 Serisi

BMW’nin en çok satan model olan 3 Serisi’nin tarihi 30 yıl öncesine dayanıyor. İlk kez 1975 yılında tanıtılan 3 Serisi’nin 5’inci jenerasyonu Mart ayında Avrupa ile birlikte Türkiye’de de satışa sunuldu. Yenilenen tasarımı ile 5 Serisi’ne benzeyen aracın iç mekanında da bir üst sınıfa yaklaşan özellikler bulunuyor. Genel tasarımına bakılacak olursa ağırlıklı olarak genç tüketicilerin hedeflendiği görülüyor. Çamurluklara kadar uzanan farları ve sivri motor kaputu ile kendisine sportif bir imaj çizen 3 Serisi, arka tasarımında da bu etkiyi sürdürüyor. Alçak tavan çizgisi sayesinde son derece sportif bir görüntü oluşturan araç, arka tasarımında da spoiler etkisi yaratan çıkıntılı bagaj kapağı ve özgün stop lambaları ile beğeni topluyor. Önceki nesle göre artırılan sürüş dinamikleri ile dikkat çeken 3 Serisi’nde, 1.6 litre 115 beygir, 2.0 litre 150 beygir, 2.5 litre 218 beygir, 3.0 litre 265 beygir, 3.0 litre çift turbo 306 beygir benzinli ve 2.0 litre 163 beygir, 3.0 litre 231 beygir veya 286 beygir dizel olmak üzere toplam 8 motor seçeneği görev yapıyor. 3.0 litre benzinli ve dizel motor seçeneklerinin yanı sıra 2.5 litre hacmindeki benzinli motorlarla birlikte 4 tekerlekten çekiş sistemi opsiyonel olarak tercih edilebiliyor.

VW Passat

Volkswagen’in başarılı modeli Passat önceki nesle göre büyük bir değişim geçirdi. Her açıdan kendini geliştiren ve bir üst segmentteki araçlara yaklaşmaya başlayan Passat, VW’nin yeni tasarım anlayışı çerçevesinde şekillendirilmiş. Türk tasarımcı Murat Günak’ın kaleminden çıkan Passat, kendi sınıfında önemli yeniliklere imza attı. VW modellerinin karakteristik bir parçası haline gelecek olan krom ön panjur ilk olarak Passat ile karşımıza çıktı. Farların üstüne doğru inen motor kaputu ile sinirli bir duruş sergileyen araç, yandan ve arkadan daha sakin bir otomobil gibi duruyor. Önceki modellerden farklı olarak tampona yerleştirilen plakalık sayesinde arka tasarımında daha sade bir görünüme kavuşan Passat, büyüyen boyutlarıyla sınıfının üzerinde bir konfor sunuyor. Passat, Trendline, Comfortline ve Highline olmak üzere üç farklı donanım seviyesiyle satılıyor. Passat’ta 1.6 litre 102 beygir, 1.6 litre FSI 115 beygir, 2.0 litre FSI 150 beygir, 2.0 litre TFSI 200 beygir turbo benzinli ve 2.0 litre TDI 140 beygir düzel olmak üzere toplam 5 farklı motor görev yapıyor. 2.0 litrelik benzinli ve dizel motor seçeneklerinde 4Motion isimli 4 tekerlekten çekiş sistemi opsiyonel olarak sunuluyor.

ÜST sınıfın finalistleri

Audi A6

Alman üretici Audi’nin orta üst sınıftaki temsilcisi A6, yekpare gibi görünen öndeki hava girişleri, tamponun iki yanındaki ekstra hava girişleri, büyük ve sportif tasarımlı jantları, kavisli tavanı ve sıra dışı arka tasarımıyla spor otomobillere gönderme yapıyor. Ağır duruşuna rağmen sportifliğinden hiçbir şekilde ödün vermeyen A6, genel olarak yuvarlak hatlara sahip. Geniş ve konforlu iç mekanın tasarımındaki detaylar ve kullanılan krom malzemelerle prestijli bir görünüme sahip olan Audi A6’da sunulan MMI isimli sistem birçok özelliği içinde barındırıyor. Aracın donanımındaki müzik. Havalandırma ve güvenlik sistemleri gibi elektronik kontrol gerektiren üniteleri bir merkez altında toplayan bu sistem sayesinde çok sade bir orta konsolla karşılaşıyorsunuz. Araçta, 2.0 litre 170 beygir, 2.4 litre 177 beygir, 3.2 litre 255 beygir, 4.2 litre 350 beygir ve 5.2 litre 435 beygir 2.0 litre TDI 140 beygir ve 3.0 litre TDI 225 beygir ’quattro’ olmak üzere toplam 7 farklı motor tipi bulunuyor. Audi kendi geliştirdiği 4 tekerlekten çekiş sistemi Quattro’yu A6’nın bazı versiyonlarında kullanıyor.
BMW 5 Serisi

Chris Bangle tarafından tasarlanan BMW 5 Serisi, farklı ve sportif görünümü ile dikkat çekiyor. Dalgalı motor kaputu ve çekik farları ile ön kısımda agresif bir yüze sahip olan 5 Serisi sunduğu konforun yanı sıra sportif kullanım özellikleri ile de dikkat çekiyor. İç mekanda son derece kaliteli ve konforlu bir yaşam alanı sunmayı başaran 5 Serisi, ’iDrive’ adını verdiği araç içi multimedya sistemi ile de sınıfındaki öncü modellerden bir tanesi. Orta konsoldaki çevir-bas özellikli bir buton vasıtası ile kontrol edilen bu sistem, klima, navigasyon, müzik sistemi ve yol bilgisayarının verilerini ön konsolun üstüne yerleştirilen geniş ekrandan sürücüye aktarıyor. Yıllardan beri tüm modellerinde arkadan itiş sistemini kullanan BMW, bu sayede tüm otomobillerine sportif ruhu yerleştirmeyi başarıyor. BMW 5 Serisinde 2.5 litre 218 beygir, 3 litre 258 beygir, 4.0 litre 306 beygir ve 5.0 litre 367 beygir benzinli motor seçeneklerinin yanı sıra 2.0 litre 163 beygir, 2.5 litre 177 beygir, 3.0 litre 231 beygir ve 272 beygir gücünde dizel motor seçenekleri de yer alıyor. Ayrıca 5 Serisi’nin M5 isimli performans odaklı versiyonunda 5 litre 507 beygir gücünde Formula 1 teknolojili bir motor görev yapıyor.

Mercedes E Serisi

Üst sınıfın en önemli markalarından Mercedes-Benz’in yenilediği modellerden biri olan E Serisi, sınıfına getirdiği yeniliklerle öncüsünden daha başarılı bir model haline gelmiş. Özellikle makyaj kapsamında yenilenen ön tampon ve arka stop grubu aracın farklı yönünü oluşturuyor. Zengin standart ve opsiyonel donanımına eklenen ekstra özelliklerle daha da kişiselleştirilebilen E Serisi, özellikle artan konfor özellikleri ile dikkat çekiyor. İç mekanda sportif göstergeler ve opsiyonel donanımda sunduğu cam tavan ile son derece konforlu bir iç mekan yaratan aracın güvenlik donanımları da üst seviyede tutulmuş. Önceki nesle göre daha iyi bir yol tutuşa ve konfora sahip olan E Serisi, güçleri artan 7’si benzinli 7’si dizel olmak üzere toplam 14 farklı motor seçeneğine sahip. Her türlü ihtiyacı karşılayabilecek genişlikte bir motor yelpazesine sahip olan üst sınıfın vazgeçilmez oyuncusu E Serisi, dünyada ilk kez kullanılan ’Akıllı Aydınlatma Sistemi’ ile de sınıfında dikkat çekiyor.

MPV sınıfının finalistleri

Ford S-MAX

Avrupa’da 2007 yılının otomobili seçilerek büyük bir başarıya imza atan S-MAX, Otobil’de de finale kalarak iddiasını sürdürmeye devam ediyor. Ford’un aile aracı Galaxy ile aynı platformda geliştirdiği S-Max, hem fonksiyonelliği hem de sportifliği bir arada sunabilen bir model. Ön kısımda köşeli farları ve tamponun ortasına yerleştirilmiş yuvarlak sis farları ile dinamik bir etki yaratan araç, yan kısımda şişkin çamurlukları ve çamurlukların kenarlarında yer alan hava ızgaraları ile bu etkisini sürdürüyor. Focus’un da tasarımına imza atan Türk tasarımcı Murat Güler tarafından şekillendirilen araç aile otomobili olmasına rağmen, hem görünüm hem de kullanım sırasında çok sportif özellikler sergiliyor. Ön konsoldaki metal görünümlü kaplama ile sportif bir havanın yaratıldığı S-MAX yüksek tavanı sayesinde ferah bir iç mekana sahip. 7 kişilik oturma kapasitesine sahip olan araç, tek motor seçeneği ile Türkiye’ye geliyor. S-Max’teki 2.0 litre hacimli dizel motor 140 beygir güç üretiyor. Araç ürettiği gücü 6 ileri manuel şanzıman ile ön tekerleklerine iletiyor. Araç motorunda olduğu gibi donanımında da Titanium ismindeki tek paket ile satılıyor.

Mercedes B Serisi

Mercedes-Benz’in ilk kez 2002 yılında tanıttığı yeni Sports Tourer konseptinden türetilen B Serisi, lüks sınıftaki S Serisi kadar geniş arka diz mesafesi ile konfor konusunda iddialı olduğunu savunuyor. Yüksek oturma pozisyonu sayesinde yola hakim bir kullanım sağlayan B Serisi, A serisine benzer bir tasarıma sahip. Ön konsolda diğer Mercedes modellerinde de görebileceğimiz kumandalar ile donatılan B Serisi, özellikle farklı dış tasarımı ile beğeni topluyor. Bir MPV olmasına rağmen dar tutulan camları ile sportif bir etki yaratan tasarımı ailelerin yanı sıra gençlerin de B Serisi ile ilgilenmesini sağlıyor. Fonksiyonel bir araç olması ile beraber markasının getirdiği konfor imajı ile birlikte sınıfında iddialı bir konuma gelen B Serisi, zengin donanımları ile dikkat çekiyor. 544 litrelik bagajının 2 bin 245 litreye kadar artırılabilmesi ile esnek bir araç olduğunu gösteren B Serisi’nde 1.5, 1.7, 2.0 litre ve 2.0 litre turbo 193 beygir benzinli, 1.8 litre ve 2.0 litre dizel olmak üzere toplam 6 farklı motor seçeneği bulunuyor.

Toyota Corolla Verso

MPV sınıfındaki tek yerli araç olan Toyota Corolla Verso, Avrupa pazarı için sadece Toyota Adapazarı Fabrikası’nda üretiliyor. Yüksek tavan çizgisi ve büyük kapıları ile bir MPV olduğunu hemen belli eden Corolla Verso, farklı bir iç mekana sahip. Özellikle ön konsol ve gösterge panelinde kullanılan aydınlatma sistemi ile fütüristik özellikler gösteren araç, kapılardan ön konsola doğru yükselen kapı tutamağı ile de iç mekanda enteresan bir görüntü oluşmasını sağlıyor. Yüksek tavanı sayesinde geniş iç hacim sunan araç çocuklu ailelerin uzun yolculuklarda büyük rahatlık yaşayacağı bir MPV. Yenilikçi tasarımı ve performanslı motorlarıyla ön plana çıkan Toyota Corolla Verso’da 1.6 litre 110 beygir, 1.8 litre 129 beygir benzinli ve 2.2 litre 136 beygirlik dizel motor seçenekleri bulunuyor. Sınıfının 7 koltuklu otomobillerinden birisi olan Verso’nun sadece 1.8 litrelik motora sahip versiyonunda MMT isimli otomatik vites sunuluyor. Ayrıca Verso, Comfort ve Elegance olmak üzere iki farkı donanım seçeneğine sahip. Corolla Verso, 7 kişilik yolcu kapasitesi sayesinde kalabalık ailelerin de rahat edebileceği bir aile otomobili.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!