ÖSYM’nin üniversite sınavları geliri 64 milyon YTL

Güncelleme Tarihi:

ÖSYM’nin üniversite sınavları geliri 64 milyon YTL
Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 2007 10:15

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 2007-Öğrenci Seçme Sınavı'nın (ÖSS) ilk aşamasında tek bir adaydan 42 YTL ücret alacak. Sınavı girmesi beklenen 1.5 milyon adayın ÖSYM'ye aktaracağı toplam para ise 63 milyon YTL'yi bulacak. Sınavsız geçiş ile yabancı dil sınavında şansını deneyecek adaylar ise ÖSYM'ye 1 milyon YTL'ye aşkın para kazandıracak

Bir adaydan, 40 YTL'si "sınav ücreti", 2 YTL'si "kılavuz ücreti" adı altında toplam 42 YTL alacak olan ÖSYM, sınavsız geçiş ve yabancı dil sınavı hariç her yıl sadece ÖSS'ye başvuran 1.5 milyon adaydan yaklaşık 63 milyon YTL toplayacak. Sınavsız geçiş ile yabancı dil sınavından ise 1 milyon YTL'ye aşkın para gelmesi öngörülüyor.

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nce (ÖSYM) her yıl düzenlenen ve üniversite adayı gençlerin yaşamında dönüm noktası olan Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS), Kurum için de ciddi bir gelir kaynağı.

ÖSYM, ÖSS'nin ikinci aşaması olan yerleştirmede ise her adaydan 9 YTL ücret alacak.

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 2007-Öğrenci Seçme Sınavı'nın (ÖSS) ilk aşamasında tek bir adaydan 42 YTL ücret alacak. Sınavı girmesi beklenen 1.5 milyon adayın ÖSYM'ye aktaracağı toplam para ise 63 milyon YTL'yi bulacak. Sınavsız geçiş ile yabancı dil sınavında şansını deneyecek adaylar ise ÖSYM'ye 1 milyon YTL'ye aşkın para kazandıracak.

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) kapsamında 2007-Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) maratonunu başlatan ÖSYM, 17 Haziran 2003 tarihinde yapılacak sınav için son başvuru tarihini 23 Mart 2007 olarak belirledi. Sadece ÖSS'ye geçen yıllarda olduğu gibi bu yılda 1.5 milyonun üzerinde adayın başvurması beklenirken, adaylar ÖSYM'ye ciddi bir gelir sağlayacak.

SADECE ÖSS'NİN İLK AŞAMASINDAN 63 MİLYON YTL'LİK GELİR

ÖSYM, üniversite kapısını sınavsız geçiş ve yabancı dil sınavlarını da içine alan Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi kapsamındaki ÖSS ile açmak isteyen adayların her birinden 2 YTL'si "kılavuz ücreti", 40 YTL'si de "sınav ücreti" olmak üzere toplam 42 YTL alacak. ÖSS'nin ilk aşaması olan kılavuz alım ve sınav başvuru ücretine yönelik 42 YTL'nin, her yıl sınava giren 1.5 milyonu aşkın adaydan alınması ÖSYM'ye toplamda 63 milyon YTL civarı gelir getirecek.

SINAVSIZ GEÇİŞ VE YDS'DEN DE 1 MİLYON YTL'Yİ AŞKIN PARA

Öte yandan ÖSYS kapsamında yapılan sınavsız geçiş ve yabancı dil sınavları (YDS) da ÖSYM'nin bir diğer gelir kaynağı olacak. Geçen yıl 140 bini aşkın adayın başvurduğu sınavsız geçiş için adaylardan 2 YTL'si kılavuz ücreti olmak üzere 12 YTL alacak olan ÖSYM, sınavsız geçişe bu yıl en az 100 bin adayın başvurması durumunda 1 milyon YTL'yi aşkın ücret toplayacak. YDS'ye de geçen yıl olduğu gibi 30 bin civarında adayın girmesi beklenirken, bu sınavdan da 300 bin YTL gelir sağlanacak.

YERLEŞTİRME SIRASINDA DA HER ADAYDAN 9 YTL

ÖSYM, ÖSYS'nin ikinci aşaması olan yerleştirmelerde de adaylardan para alacak. Her bir aday ÖSYM'ye, yerleştirme işlemi için 3 YTL'si "ÖSYS Başvuru Hizmeti Ücreti", 3 YTL'si "ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu Ücreti", 3 YTL'si de "ÖSYS Tercih Hizmeti Ücreti" olmak üzere toplam 9 YTL para ödeyecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!