ÖSYM’den randevulu elektronik sınav

Güncelleme Tarihi:

ÖSYM’den randevulu elektronik sınav
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2013 01:21

ÖSYM, 2014 yılından itibaren uygulamaya başlayacağı elektronik sınav ile randevulu sisteme geçeceğinin duyurusunu yaptı.

Haberin Devamı

Randevulu sistem ile adaylar, isterlerse haftanın her günü birkaç sınava girebilecekler. Dünyada yapılan elektronik sınavlarda soru havuzunun açıklanmamasının bir kural olduğunu belirten ÖSYM yönetimi, sınavlarda sorulan soruların akademik denetim ve ‘madde analizi’ ile test edeceğini duyurdu.

ÖSYM yönetimi, sınav sorularının açıklanmamasıyla ilgili kamuoyunda aleyhine yürütülen kampanyalara açıklık getirdi. ÖSYM, elektronik sınava geçtiğini duyururken, adaylar randevu alarak her gün birden fazla sınava girebilecekler. Soru havuzundaki soruların boşaltılmaması için sorular adaylara açıklanmayacak ancak sınavın güvenilirliği için ÖSYM soruları akademik denetimden geçirecek. Sınav sonrası adayların sorulara verdikleri cevapların analizi olan “Madde analizi” sonucunda gerekirse soruları iptal edecek. Adayların çoğunun yanlış yaptığı soru, bilimsel denetimden geçirildikten sonra soruya ilişkin yanlış anlam çıkartılabileceği kanaati oluşursa iptal edilebilecek. ÖSYM yetkilileri, elektronik sınavın önümüzdeki kısa ve orta zaman diliminde uygulanması için hummalı bir çalışma yaptıklarına dikkat çekerek şunları kaydettiler:

Haberin Devamı

ŞEFFAFLIK GEREĞİ

“Randevu ile belirli bilişim ağı güvenliği sağlanmış sınav merkezlerinde yapılacak bu sınavlar haftanın her günü yapılabileceği gibi günde bir kaç kez de yapılabilir duruma getirilmiştir. Bu sınavlarda sorulmuş olan soruların hemen sınavdan sonra açıklanması gibi bir uygulama sınavların istenilen sayıda yürütülmesini imkansız hale getiriyor. Bu nedenle dünyada sınav yapan kuruluşlar kesinlikle soruları açıklamıyorlar. Biz de bu kapsamda soruları açıklamama kararı aldık. Ancak, şeffaflık prensibi gereği, hazırlanan adayların bilgi edinmeleri ve sınava girmeleri halinde kendi sınavlarını cevap kağıtları ile birlikte fiili olarak değerlendirebilmeleri için sınavlarda sorulan soruların yüzde 10’unu sınav sonuçlarından sonra açıkladık ve bu soruların yayın organlarında basımına izin verdik.”

YILDA 4 BİN SORU

Her yıl 40’a yakın merkezi sınav yapan ÖSYM, her sınavda sorduğu yaklaşık 100 soru ile yılda ortalama 4 bin soru kullanıyor. 2012 yılında 11 bin 200 soru kullandı. Bugüne kadar ÖSYM’nin “bir sınavda sorulmuş sorunun bir başka sınavda sorulmaması” şeklinde geleneksel uygulaması takdir toplamak ile birlikte yeni sorulan soruların uç ve ince detaylara gitme riski taşıdığı ortaya çıktı. ÖSYM yetkilileri, önemli sınavlarda çok ciddi kısıtlamalara gidildiği ancak soruların kolaylık/zorluk/ölçme kalitesi dereceleri, sadece soru yazarlarının belirlemesine bağlı olarak tespit edilebildiğini bildirdiler. Ancak sınavın zorluk ve kolaylığının ancak bilimsel anlamda adayların sınavlarda verdikleri cevaplarla belirlendiğini belirten ÖSYM yetkilileri, “Bu da soruların, fiilen yapılan bir sınavda denenmesi ile mümkün olmaktadır. Ölçme kalitesi yüksek soruların tekrar sorulabilmesi imkanından vazgeçilmesi düşünülemez” dediler. / Esra KAYA/ ANKARA

Haberin Devamı

DİĞER EĞİTİM HABERLERİ

Bakanlık eksik ders kitaplarını tamamlayacak

DERS kitabı eksik olan öğrencilerin ihtiyaçlarının karşılanması için Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) harekete geçti. MEB Müsteşar Yardımcısı Birol Ekici tarafından ücretsiz ders kitapları ile ilgili yayımlanan yazıda, ilk ve ortaöğretim kurumları için gereken ders kitaplarının 350 il ve ilçe milli eğitim müdürlüğüne teslim edildiği ancak, ders kitabı ihtiyaçlarının Kitap Seçim Modülü’ne girilmemesi veya eksik girilmesi, ihtiyaç tespitinden sonra yeni okul açılması gibi nedenlerle kitap ihtiyacının ortaya çıktığı açıklandı. Eksik kitapların ise il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri tarafından karşılanacağı belirtildi. Buna göre, 23 Eylül-4 Ekim tarihleri arasında Kitap Seçim Modülü açık olacak. İlgili müdürlükler bu tarihler arasında eksik kitapları modüle girecek. 10 kitabın altındaki ihtiyaç ve fazla kitaplar sisteme girilmeyecek. Bu dönem yeni açılan okulların kitap ihtiyaçları ildeki fazlalıklardan karşılanacak. Aksi durumda ilave ihtiyaç kitap olarak bildirilecek. AA

Haberin Devamı

Veliler ‘forma’ dedi

MİLLİ Eğitim Bakanlığı (MEB), tartışmalara son vermek ve tercih kolaylığı sağlamak için “serbest kıyafet” veya “okul forması” seçimini velilere bırakarak, yeni bir uygulama başlattı. Türkiye genelinde okullarda kıyafet belirleme anketleri devam ederken, şu anki sonuçlara göre özel ve devlet okullarındaki öğrenci velilerinin büyük çoğunluğunun tercihi, okul forması yönünde oldu. Tüm okullarda, okul yönetimi ve okul-aile birliğinin koordinatörlüğünde, yönetmelikteki sınırlamalara aykırı olmamak kaydıyla, velilerin yüzde 50’sinden fazlasının onayı anket yoluyla alınarak kıyafetler belirlenecek. Alınan karara göre, her bir okulda aynı tip kıyafet olması şartıyla öğrenciler ya okul forması ya da serbest kıyafet giyecek. AA

Haberin Devamı

Açıköğretim kayıtları sürüyor

ANADOLU Üniversitesi Açıköğretim, İktisat ve İşletme fakülteleri kayıt yenileme işlemleri 25 Eylül tarihine kadar devam edecek. Mazeretli olanların kayıtları ise 26-27 Eylül’de yenilenecek. 27 Eylül’den sonra ise mazeret kabul edilmeyecek ve güz dönemi kayıt yenileme işlemi yapılmayacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!