ÖSYM Başkanı kusursuz bulundu

Güncelleme Tarihi:

ÖSYM Başkanı kusursuz bulundu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2011 00:00

Şifreli kitapçık iddialarıyla ilgili savcılığın soruşturma izni istediği ÖSYM Başkanı Prof. Ali Demir ve bazı çalışanlar için toplanan YÖK, “Soruşturmaya gerek yok” kararı aldı.

Haberin Devamı

YÖK, aynı kişiler hakkında ön inceleme komisyonunun disiplin soruşturması başlatılması talebini de kabul etmedi.

YÜKSEKÖĞRETİM Kurulu (YÖK) dün Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan başkanlığında toplandı. Toplantıda, Ölçme ve Seçme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Demir ve bazı ÖSYM çalışanlarıyla ilgili soruşturma izni talebi görüşüldü. Toplantının ardından konuya ilişkin yapılan 5 sayfalık yazılı açıklamada, YÖK’ün ön inceleme yapmak üzere kurduğu komisyonun görüşlerine yer verilerek, “Ön inceleme komisyonunun raporu Yüksek Öğretim Genel Kurulu tarafından görüşülmüş, söz konusu raporda önerilen cezai sorumluluğun (görevin kötüye kullanılması) şartları oluşmadığından, men-i muhakemesine oy çokluğuyla, disiplin soruşturması açılması yönündeki talebin ise oy çokluğuyla reddine karar verilmiştir” denildi.

Hiçbir işlem yapılmayacak

YÖK’ün belirlediği 3 kişilik ön inceleme komisyonunun raporunda Demir, YGS koordinatörleri, Test Araştırma Birimi Uzmanları ve soruların basıldığı METEKSAN Matbaası yetkililerinin, görev gereklerini yerine getirmede ihmal ve gecikmelerde bulundukları tespiti yer aldı. Raporda, ÖSYM Başkanı Prof. Demir ile diğer personelin kusurlu davranışları ve görev gereklerine aykırı hareket etmelerinin disiplin hukuku açısından yetkili makamlarca değerlendirimesi gerektiğine karar verildi. Ancak YÖK, ön inceleme komisyonunun disiplin soruşturması önerisini de reddetti. Böylece Demir ve diğer personeller hakkında hiçbir işlem yapılmayacak.

Rapora göre kusur var

Haberin Devamı

2011 YGS hazırlık ve uygulama süreciyle ilgili ön inceleme raporunda, şunlar kaydedildi: “Genel anlamda 2011 YGS’ye ilişkin adaya özgü soru ve cevap kitapçığının bilgisayar programına girilmesinde gerekli dikkat ve özen gösterilmemiştir. Sonuçta basına şifre diye yansıyan uygulamanın ortaya çıkmasına, kullanılan yazılım programının yetersizliği, ÖSYM TAB görevlilerinin ve METEKSAN çalışanlarının programın kullanımı konusunda henüz yeterli bilgi ve donanıma sahip olmaması, denetimlerin gereği gibi yapılmamış olması, yol açmıştır... ÖSYM ve METEKSAN adına görevlendirilen personelin ve hepsi üzerinde mevzuat çerçevesinde görevlendirme ve denetim yetkisini haiz ÖSYM Başkanının ihmali tutum ve davranışlarının neticesinde kamuoyunda sınavın kendisine ve sonuçlarına yönelik kuşkuların ortaya çıkmasına yol açtıkları, kurumlara ve giderek devlete olan güvenin aşınmasına sebebiyet verdikleri tespit edilmiştir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!