ÖSO ile PYD arasında ateşkes görüşmeleri

Güncelleme Tarihi:

ÖSO ile PYD arasında ateşkes görüşmeleri
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2012 12:54

Suriye’de isyancılarla Kürtler arasında Halep’in Eşrefiye mahallesinde yaşanan çatışmaların ardından tarafların ateşkes için müzakereler yaptığı bildirildi.

Haberin Devamı

CNN International’a konuşan Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) komutanı Ahmed Afaş, Cumartesi günü PKK’nın Suriye kolu olarak bilinen Kürdistan Demokratik Birliği Partisi’ne (PYD) bağlı silahlı milisler ile ÖSO arasında yaşanan çatışmalarda 16 ÖSO üyesinin öldüğünü söyledi. Afaş, Kürt militanlardan da beşinin hayatını kaybettiğini ifade etti.

İstanbul mahreçli haberde Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin çatışmalarda 30 kişinin öldüğü yönündeki açıklaması da aktarıldı.

Güvenlik gerekçeleri nedeniyle adının Ebu Muhammed olarak geçmesini isteyen bir PYD’li, CNN’e yaptığı açıklamada, “Özgür Suriye Ordusu’nun mahallelerinden çıkmasını isteyen bir grup vatandaşa, ÖSO militanlarınca ateş açıldığını” söyledi.

Haberin Devamı

PROTESTO GÖRÜNTÜLERİNİ CNN'E GÖNDERDİLER
Ebu Muhammed, PYD’nin televizyonu olarak bilinen Ronahi TV’de yayınlanan bir görüntünün linkini de CNN’e gönderdi. Haberde anlatıldığına göre, görüntülerde Eşrefiye’de düzenlenen bir protesto yer alıyor. Protestocular Kürtçe, “Çok yaşasın savaşçılarımız” ve “Kürt birliği” sloganlarının yanı sıra Abdullah Öcalan lehinde de sloganlar atıyor.

Videonun bir noktasında ateş açılıyor ve göstericiler kaçışmaya başlıyor. Videoda daha sonra nasıl yaralandığı belli olmayan birçok yaralının hastaneye getirildiği görülüyor.

‘ŞİMDİ DÜŞMAN PKK’

Suriye’den bir yandan ateşkes için müzakereler yapıldığına dair haberler gelirken, bir yandan da çatışmanın yayıldığına dair haberler geliyor.

Türkiye sınırına yakın Kürt köyü Yazi Bah’ta son 48 saatte iki kez çatışma çıktığı ve dört Sünni Arap’ın öldüğü bildirildi.

Kardeşini kurtarmaya çalışırken öldürülen Muhammed Hafar’ın cenazesinde AFP’ye konuşan 20 yaşındaki Fahad, “Şimdi düşman PKK. Çünkü onlar Esad’ın köpekleri. Onlar bizi öldürdükçe biz de onları öldüreceğiz” dedi.

Cenazeye katılan bir başka genç Ebu Sabri de “Onları cezalandıracağız. Şu an ne yapacağımızı söyleyemiyorum ama önümüzdeki günlerde olanı biteni göreceksiniz” dedi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nden dün yapılan açıklamada ise Hayan köyü yakınlarında yakalanan bir Kürt’ün isyancıların işkencesi sonucu hayatını kaybettiği belirtildi.

Afrin’den CNN’e konuşan bir başka PYD’li de ÖSO’yu Kürt milislerle olan barış anlaşmasını bozmakla suçladı.

Haberin Devamı

Adının açıklanmasını istemeyen PYD’li telefonla yaptığı açıklamada, “ÖSO’yla aramızda Kürtlerin yoğunlukta olduğu bölgelere silahla girmemeleri yönünde bir anlaşma vardı. Ancak daha sonra bir grup ÖSO savaşçısı Eşrefiye’ye girerek kontrol noktaları oluşturdu. Biz de yanıt vermek zorunda kaldık çünkü bu anlaşmanın ihlali anlamına geliyor” dedi.

KARŞILIKLI SUÇLAMALAR
Halep’in kuzeyindeki Anadan kasabasında bulunan ÖSO’ya bağlı “Suriye’nin Özgür İnsanları” birliklerinin komutanı Ahmed Afaş ise “PYD militanları ÖSO kontrol noktasına saldırdı, çok sayıda ÖSO savaşçısını öldürdü, birçoğunu da kaçırdı” dedi.

Haberin Devamı

Afaş, “PYD’yi müzakere masasına oturmaya ikna etmek için bir grup sivil Kürt’ü kaçırdıklarını” da doğruladı.

120 KÜRT SERBEST BIRAKILDI
Kürt Tâki Koordinasyon Komitesi’nin Facebook sayfasından Pazar günü yapılan açıklamada, ÖSO’nun kaçırdığı Kürtlerden 120’sinin serbest bırakıldığı ve şu an PYD ile ÖSO arasında bu durumdan bir çıkış yolu bulunması için müzakereler yapıldığı belirtildi.

Afrin’de bulunan PYD’li de açıklamayı doğrulayarak, “Hem kaçırılanları hem de yakalananları serbest bıraktık ve sanıyorum kısa süre içinde bir anlaşmaya varacağız” dedi.

CNN’e e-postayla açıklama yapan Uluslararası Kriz Grubu analisti Peter Harling ise, PYD ile silahlı muhaliflerin çatışmasının an meselesi olduğunu belirterek, “İkinci grup birincinin ayrılıkçı ajandasına, laik görünümüne ve rejime yönelik toleranslı tavrına güvenmiyor, PYD ise silahlı grupların hegemonik, Panislamik bir dünya görüşünü bölgeye ithal ettiğini düşünüyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!