Osmanlı'nınki enkaz Lawrence'inki müze

Güncelleme Tarihi:

Osmanlınınki enkaz Lawrenceinki müze
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2002 02:10

Fahd, evin kapısına "Bu ev, Osmanlı'ya karşı bağımsızlık savaşı veren Suudilere yardımcı olan İngiliz Thomas Edward Lawrence tarafından karargah olarak kullanılmıştır" yazılı plaket astırdı.

Suudi Arabistan yönetiminin, Arapları Türkler'e karşı kışkırtan ünlü İngiliz casusu Thomas Edward Lawrence'in evini müze yaptığı ortaya çıktı. Osmanlı eserlerine yönelik ‘‘kültür soykırımı’’ yapan Suudi yönetimi, Kral Fahd'ın emriyle müzeye dönüştürdüğü evin kapısına, ‘‘Bu ev, Osmanlı'ya karşı bağımsızlık savaşı veren Suudilere yardımcı olan Thomas Edward Lawrence tarafından karargáh olarak kullanılmıştır’’ diye yazdı.

‘Taliban kafası’ ile Osmanlı eserlerine yönelik ‘Kültür soykırımı’ baaşlatan Suudi yönetiminin bir marifeti daha ortaya çıktı. Arapları Türkler'e karşı kışkırtan ünlü İngiliz casusu Thomas Edward Lawrence'in o dönemde kaldığı Osmanlı evi, Kral Fahd'ın emriyle restore edilip müzeye dönüştürüldü.

Cidde'nin dış mahallesindeki evin kapısına da üzerinde, ‘‘Bu ev, Osmanlı'ya karşı bağımsızlık savaşı veren Suudilere yardımcı olan İngiliz asıllı Thomas Edward Lawrence tarafından karargáh olarak kullanılmıştır’’ yazısı bulunan bir plaket asıldı.

Hürriyet'in güvenilir kaynaklardan aldığı bilgiye göre, 1980'li yıllarda Kraliyet ailesinin emriyle Cidde, Mekke ve Taif'deki cumbalı Osmanlı evlerinin de yıkıldığı belirlendi.

Ayrıca Kraliyet ailesinin Medine, Mekke ve Taif'deki Türk şehitliklerinin bir bölümünü de buldozerlerle harabeye döndürdüğü ortaya çıktı.

Türkiye, Suudi Arabistan'ı UNESCO'ya şikayete hazırlanıyor. Türkiye, UNESCO Daimi Temsilciliği nezdinde girişimde bulunarak, dünya insanlığının mirası olan Ecyad Kalesi'nin buldozerlerle yıkılması nedeniyle Suudi Arabistan yönetiminin sert bir dille kınanmasını ve Suudi yönetiminden orjinaline uygun şekilde benzer bir kalenin yapılmasını isteyecek.

Bu arada Suudi yönetiminin Osmanlı eserlerine yönelik ‘‘kültür soykırımı’’na dünyadan da tepki gelmeye başladı. Türk Demokrasi Vakfı gönüllü çalışanlarının kurduğu Atatürk’ün Kızları' adlı derneğin başlattığı kampanyaya ilk olarak ABD'den Texas ve Virginia üniversiteleri destek verdi.

Texas Üniversitesi Ortadoğu Araştırmalar Merkezi Öğretim Görevlisi Dr. Carel Bertram ve çalışma arkadaşları Suudi Arabistan yönetiminin tutumunu kınadıklarını, dünya insanlığının mirası olan bu eserlerin orijinaline uygun şekilde yapılması için başlatılacak bir kampanya destek vereceklerini bildirdi.

Amerikalı bilim adamları, derneğin başkanı Saadet Güner'e gönderdikleri yazıda, Suudi Arabistan'daki Osmanlı eserleri hakkında detaylı bilgi de istediler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!