Osmanlı’dan örnekle liyakat mesajı: Uyulmazsa felaket olur

Güncelleme Tarihi:

Osmanlı’dan örnekle liyakat mesajı: Uyulmazsa felaket olur
Oluşturulma Tarihi: Eylül 04, 2018 00:47

Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, dünkü adli yıl açılış töreninde Yargıtay’ın ilk başkanı olarak kabul edilen Ahmet Cevdet Paşa’nın Mecelle eserini örnek göstererek, “Osmanlı’nın yıkılmasının en büyük sebeplerinden birisi liyakat sisteminin bozulmasıdır. Ehliyet ve liyakata dikkat edildiğinde 21. yüzyıl Türk yüzyılı, uyulmadığında ise bir felaket olacaktır” dedi.

Haberin Devamı

YARGITAY Başkanı İsmail Rüştü Cirit’in, dünkü adli yıl açılış konuşmasında, ABD ile Türkiye arasında krize neden olan ev hapsindeki pastör Andrew Brunson ile ‘kıyamet’ hadisli liyakat değerlendirmesi dikkat çekti.

KIYAMET MESAJLI HADİS

Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Başkanvekili Mehmet Yılmaz’ın önceki günkü “Unutma, kıyamet günü Allah’ın gölgesinde öncelikli olarak şu kimseler yer alacaktır; hak kendisine sunulduğunda hakkı kabul edenler, kendilerinden istenildiğinde cömertçe harcayanlar ve insanlar arasında hükmettiklerinde kendilerini onların yerine koyup tarafsız hüküm verenler” mesajından sonra dün de Yargıtay Başkanı Cirit ‘kıyamet’ mesajlı bir hadisle kamu yönetiminde liyakatin önemine işaret etti. Önemi nedeniyle hadislerde de liyakata vurgu yapıldığını belirten Cirit, “Hazreti Muhammed’in ‘Kıyamet ne zaman kopacak?’ sorusu üzerine ‘İş ehil olmayana verildi mi, kıyameti bekle dur’ buyurduğunu” söyledi.

Haberin Devamı

Osmanlı’dan örnekle liyakat mesajı: Uyulmazsa felaket olur

MECELLE’Yİ ÖRNEK GÖSTERDİ

Yargı etiği ve adalet konusunda İslam hukukunda, Osmanlı devletinin kadılık sisteminde ve Yargıtay’ın ilk başkanı olarak kabul edilen Ahmet Cevdet Paşa’nın Mecelle eserini örnek veren Cirit şöyle konuştu: “Osmanlı’nın yıkılmasının en büyük sebeplerinden birisi liyakat sisteminin bozulmasıdır. Liyakat sistemi işlemeyince adama göre iş, rüşvet ve iltimaslar artmıştır. Memurlar yetkilerini kötüye kullanarak halka zulmetme noktasına kadar gelmiştir. Osmanlı İmparatorluğu’nun yükseliş ve gerileme dönemindeki gelişmelerden ve liyakate ilişkin tespitlerden gerekli derslerin çıkarılarak kamu yönetiminde liyakat ilkesinin tavizsiz şekilde uygulanması devletin geleceği açısından son derece büyük öneme sahiptir. Ehliyet ve liyakata dikkat edildiğinde 21’inci yüzyıl Türk yüzyılı, uyulmadığında ise bir felaket olacaktır.

10 KAT FAZLA KARAR VERDİK

Yargıtay hukuk ve ceza daireleri olarak 2015’te 938 bin 5, 2016’da 655 bin 323, geçen yıl ise 628 bin 652 karar verildi. Dünya yargıtaylarının hepsinin toplamından 10 kat daha fazla karar vermişiz, iyi mi kötü mü tartışılır. 2017’de Cumhuriyet başsavcılıklarına gelen yeni dosya sayısı 4 milyon 212 bin 831, ceza mahkemelerine açılan dava sayısı 1 milyon 421 bin 877, hukuk mahkemelerine açılan dava sayısı 1 milyon 962 bin 485’tir. Her yıl sisteme bu kadar yeni dosya girerken, adalet sisteminin etkin ve verimli olmasını beklemek gerçekçi değildir. Alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin sadece arabuluculuk ve uzlaştırma ile sınırlandırılmaması gerekir. Ticari uyuşmazlıklar adli makamlara intikal etmeden tahkim suretiyle çözmek için çalışılmalıdır. Ceza uyuşmazlıklarında ise daha cesaretli adımlar atmalıyız.”

Haberin Devamı

Osmanlı’dan örnekle liyakat mesajı: Uyulmazsa felaket olur

Adli yıl açılış töreninde Türk Dünyası Müzik Topluluğu mini bir konser verdi ve gösteri sundu.

ABD’YE BRUNSON TEPKİSİ

Bir yabancı devlet vatandaşının tutuklanması ve yargılanmasına ilişkin kararları verecek tek ve mutlak güç, yargı yetkisini Türk milleti adına kullanan bağımsız ve tarafsız mahkemelerdir. Demokrasi, insan hakları ve hukuk devleti ideallerini yaşatma ve yüceltme iddiasını taşıyan yabancı devletlerin de öncelikle uluslararası hukukça korunan ‘Türkiye Cumhuriyeti devletinin egemenliğine’ saygı duyması gerekir. Çağdaş demokrasilerin ve devletler hukukunun en temel ilkelerinden biri olan bu gerçeğin kaba güç kullanılarak tersyüz edilmeye çalışılması, insan haklarının güçlenmesine değil zayıflamasına neden olur.

Haberin Devamı

Osmanlı’dan örnekle liyakat mesajı: Uyulmazsa felaket olur

OTOBÜSLE GELDİLER

GEÇEN yıl tepkiler üzerine Yargıtay’da yapılan adli yıl açılış töreni bu yıl yine Cumhurbaşkanlığı Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Kırgızistan’da olan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın katılmadığı törende Cumhurbaşkanı Vekili Fuat Oktay, TBMM Başkanı Binali Yıldırım, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven, Hâkimler ve Savcılar Kurulu Başkanvekili Mehmet Yılmaz, yüksek yargı organı üyeleri, hâkimler ve savcılar hazır bulundu. Salonun tıklım tıklım dolu olması dikkat çekti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Türkiye Barolar Birliği Başkanı (TBB) Metin Feyzioğlu törene katılmadı. Törene katılmak için Cumhurbaşkanlığı’na Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne ait otobüslerle gelen hâkim, savcı ve Yargıtay tetkik hâkimleri eşyasını x-Ray cihazlarından geçirerek salona girdi. Törenin ardından da kendilerini getiren otobüslere binerek ayrıldılar.

Haberin Devamı

Törende saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın adli yıl açılış mesajı okundu. Cirit konuşmasında, yeni hizmet binası nedeniyle Cumhurbaşkanı’na teşekkür etti. Cirit, Yargıtay üyelerinin maaşları ve emekli aylıklarının iyileştirilmesini isterken Yargıtay personelinin özellikle emeklilikteki mağduriyetlerinin önlenmesi amacıyla ek göstergelerinin 3600 olarak düzenlenmesinin isabetli olacağını belirtti.

BAKMADAN GEÇME!