Osmanlı kartalı

Güncelleme Tarihi:

Osmanlı kartalı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2017 00:40

İsrail’in Beer-Sheva kentinde yaşayan Yahudit Şalit ve eşi, yıllardır kentteki Atatürk ve Şehitler Anıtı’nın bakımını yapıyor. Yahudit Şalit sıkı bir Beşiktaş taraftarı. Siyah-beyazlı kulübün yöneticileri maç için gittikleri İsrail’de ‘Osmanlı kartalı’yla tanışıp forma hediye etti.

Haberin Devamı

BEŞİKTAŞ kulübünün önceki gün İsrail’in Hapoel Beer-Sheva takımıyla yaptığı futbol maçı, ilginç bir tanışmanın da yolunu açtı. Beer-Sheva kentinde bulunan Atatürk ve Şehitler Anıtı’nın bakımını Yahudit Şalit yapıyor. İsrailli kadın aynı zamanda BEŞİKTAŞ’a olan tutkusuyla tanınıyor.

BEŞİKTAŞ CENTİLMENCE OYNUYOR
Eşi Ishak Şalit ile anıtların bakımını gerçekleştiren, eksiklerini gideren Yahudit Şalit, UEFA Avrupa Ligi son 32 turunda ülkesinin takımı Hapoel Beer-Sheva’nın Beşiktaş ile yaptığı ilk maç sırasında siyah-beyazlı kulübün yöneticileriyle tanışma fırsatı buldu. Neden Beşiktaş’a gönül verdiğini, “Çok centilmence, nezaket içinde oynuyor. Futbol kibar bir spor değil. Beşiktaşlıların centilmence oynadığını gördüm. Beni en çok etkileyen bu oldu” diye anlatan Şalit, siyah-beyazlı takımı Türk TV kanallarını izlerken tanımış. Beşiktaş’ı 10 yıl önce sahada da izlemiş:

“İstanbul’da bulunduğumuz sırada oteldekiler Beşiktaş’ın maçı olduğunu söyledi. Biz de valizleri bıraktık maça gittik. Türkçe bilmediğimiz için tezahüratlara eşlik edemedik. Biz de İbranice sloganlar atmaya başladık. Beşiktaş taraftarları bize ilgi gösterdi. Maç hakkında bilgi vermeye çalıştılar. Tezahüratları öğretmeye çalıştılar.”

Osmanlı kartalı


KENTTE OSMANLI İZLERİ
Maç için gittikleri Beer-Sheva’da Şalit çiftiyle tanışan Beşiktaş Kulübü İkinci Başkanı Ahmet Nur Çebi ile yönetim kurulu üyeleri Ahmet Ürkmezgil, Metin Albayrak, Hüseyin Mican ve Şafak Mahmutyazıcıoğlu ile Türkiye’nin İsrail Büyükelçisi Kemal Ökem, Mustafa Kemal Atatürk Meydanı’nda bulunan Atatürk ile Şehitler Anıtı’nı da ziyaret etti. Çebi, yaptıkları ziyaretle Mustafa Kemal Atatürk’e ve şehitlere saygılarını bir kez daha sunduklarını söyledi. Beer-Sheva kenti Osmanlı İmparatorluğu izlerini taşıyor. 2. Abdülhamit döneminde 1900-1908 tarihleri arasında inşa edilen Hicaz Demiryolları’nın bir kolu da Beer-Sheva’da. Osmanlı’dan kalan tren istasyonu müze olarak kullanılmaya devam ediliyor. Tren istasyonunun önünde Atatürk heykelinin yanı sıra 1. Dünya Savaşı’nda şehit olan 298 Türk askeri için de bir anıt yer alıyor. 

ONUR DUYDUK
ŞALİT çiftini evinde ziyaret eden Beşiktaş Kulübü İkinci Başkanı Ahmet Nur Çebi, “Bizim ‘Efendi Beşiktaş’ sloganımız var. Anadolu topraklarının dışına kadar, buralara kadar, taşınması, böyle nazik bir hanımefendinin telaffuz etmesi beni çok onurlandırdı. Hem Beşiktaş’ın efendiliğini görmüş olmasından dolayı takdir ediyorum hem de bize ait anıta sahip çıkması nedeniyle ulusum adına minnet duygularımı sunuyorum”
diye konuştu.

RÖVANŞA DAVET
Çebi, kendilerine “Maçı kazanmadan gitmeyin” diyen Yahudit Şalit ile eşini UEFA Avrupa Ligi’ndeki rövanş maçına davet ederek, “Yahudit Şalit’in eşine söyledim. Eşi, (esprili biçimde) ‘Başbakana sormam lazım’ dedi. Eğer arzu ederlerse Hapoel Beer-Sheva ile rövanş maçımız var. Zamanları uymuyorsa başka bir maç da uygundur. Kendilerini ağırlamak istiyoruz” dedi.

KARŞILIKSIZ BAKIYORLAR
BEŞİKTAŞ kulübü yöneticileriyle birlikte Şalit çiftini ziyarete Türkiye’nin İsrail Büyükelçisi Kemal Ökem de katıldı. Ökem, Atatürk ve Şehitler Anıtı’nın bakımını yapan ailenin bu işi hiç karşılık beklemeden gönüllü gerçekleştirdiğini vurgulayarak kendilerine teşekkür etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!