Osman Hamdi’nin iki tablosu bulundu

Güncelleme Tarihi:

Osman Hamdi’nin iki tablosu bulundu
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2010 00:00

Pensilvanya Arkeoloji Müzesi arşivlerinde ortaya çıkan tabloları Osman Hamdi’nin arkadaşı Dr. Hilprecht’e hediye ettiği sanılıyor.

Haberin Devamı

OSMAN Hamdi Bey hakkında araştırmalar yapan Dr. Wm. McRae büyük rastlantı sonucunda, kayıp tablolarına ulaştı. Dünyanın farklı yerlerinde yüzlerce arşive girerek Osman Hamdi Bey hakkında bilgiler toplamaya çalışan araştırmacı McRae hayatının en heyecanlı anlarından birini Philadelphia’da bir müzede yaşadı. 5 yıldır üzerinde çalıştığı büyük keşfini Antik A.Ş. Müzayede Evi’nin kültür yayını AntikDekor’un Nisan sayısında açıkladı.
“Bir araştırmacının en büyük hayalinin gerçeğe dönüştü an” olarak tanımladığı buluşunu Dr. McRae şöyle açıklıyor: “2005 yılında Amerikan arşivleri üzerinde çalışmalarım devam ediyordu. Her geçen gün Osman Hamdi Bey hakkında daha çok bilgiye ulaşıyordum. Philedelphia’da yer alan Pensilvanya Arkeoloji Müzesi’nin arşivlerinde rutin çalışmamı tamamlamış çıkıyordum ki, arşiv sorumlusuna görmediğim başka bir şey var mı diye sordum. Bir şeyler olabilir, getireyim dedi ve büyük bir rulo ile geri geldi. Yılların yorgunluğu olan tozlu tuval açılırken içinden ne çıkacağını hissetmiştim. Kitaplarda siyah beyaz olarak yer alan, kimsenin nerede olduğunu bilmediği Cami Kapısı adlı tablo karşımdaydı.”
Tabloların Osman Hamdi Bey tarafından Nippur kazıları sırasında arkadaş oldukları Amerikalı Asurbilimci Hermann Von Hilprecht’e hediye edildiği sanılıyor.
Antik AŞ. Müzayede Evi yöneticisi Olgaç Artam, 2004’te Kaplumbağa Terbiyecisi’nin 5 milyon, 2008 yılında ise Bir İstanbul Hanımefendisi’nin de 7.5 milyon liradan alıcı bulduğunu belirterek bu tabloların bugün müzayedeye çıkması durumunda 10-15 milyon lira arasında başlangıç fiyatlarının olacağını söyledi.

Özdemir İnce’nin gurur gecesi

Haberin Devamı

Mesude ERŞAN
TÜRKİYE PEN Kulübü, 74 yaşındaki Özdemir İnce’ye 2010 PEN Şiir Ödülü’nü Fransız Kültür Merkezi’nde, dün düzenlenen törenle verdi.
Ödülünü Dünya Yazarlar Birliği PEN Türkiye Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı İnci Aral’dan alan İnce, bu yılın Dünya Şiir Günü Bildirisi’ni de okudu. Yayınlanmak üzere olan ‘Toplu Şiirler’inin birinci cildinin önsözünden alıntı da yapan İnce, şunları söyledi: “Size içtenlikle birşey söyleyeceğim; şiirlerimin, kuramsal yazılarımın, denemelerimin, çevirilerimin ve gazete yazılarımın ölümümden sonra başlarına gelecekler hiç ilgilendirmiyor beni. Ben onları yazarak kendime bir hayat kurdum ve hayatta mutlu oldum. Belki başkalarını da biraz mutlu etmişimdir.”

Özpetek’ten Gaziantep’te gala

Haberin Devamı

Deniz İNCEOĞLU
İTALYA’da yaşayan ödüllü yönetmenimiz Ferzan Özpetek, son filmi Serseri Mayınlar’ın galasını cuma gecesi Gaziantep Nakıp Ali Sinemaları’nda yaptı.
60. Berlin Film Festivali’nin resmi bölümü “Panorama”ya seçilen Serseri Mayınlar’ın, Roma ve Lecce galalarından sonraki durağı Gaziantep oldu.
Usta yönetmen Ferzan Özpetek’in çekimlerini İtalya’nın “çizme topuğundaki” doğa, tarih ve mimari açıdan en zengin kentlerinden Lecce’de yaptığı son filmi Serseri Mayınlar, Gaziantep Sinepark Nakıp Ali Sinemaları’ndaki galasında büyük beğeni topladı. Geçen yıl bir film gösterimi için geldiği Gaziantep’te bir sonraki filminin galasını burada yapmaya söz veren yönetmen Ferzan Özpetek; “Serseri Mayınlar’ın Türkiye galasını, coğrafyasından ve kültüründen çok etkilendiğim Gaziantep’te yapmaktan çok mutluyum. Özellikle de bu ilk gösterimi Anadolu’da sinemayı açan, bölge insanını dünya sinemasının en güzel filmleri ile tanıştıran Nakıp Ali‘nin adını taşıyan bir sinemada gerçekleştirilmesi ayrıca heyecanlandırıyor ve onur veriyor” dedi.
Film 26 Mart’ta İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Eskişehir ve Gaziantep’te vizyona girecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!