Osman Durmuş’tan saÄŸlık liselerine bekaret kontrolü

Güncelleme Tarihi:

Osman Durmuş’tan sağlık liselerine bekaret kontrolü
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 15, 2001 13:38

Sağlık Bakanı Osman Durmuş, sağlık meslek lisesi öğrencilerine "bekaret zorunluluğu" getirdi.

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanlığı'nın Disiplin Yönetmeliği'ndeki "iffetsizliği tespit edilmiş olmak" hükmü tartışmalar yaratırken, Sağlık Bakanlığı, sağlık meslek lisesi öğrencilerinden "cinsel ilişkiye girdiği tespit edilenlere" örgün eğitim dışına çıkarma cezası verecek.

Sağlık Bakanlığı, sağlık meslek liselerinin yeniden açılmasının ardından 1979 yılında yayımlanan Sağlık Meslek Liseleri Ödül ve Disiplin Yönetmeliği'ni de yeniden düzenledi. Düzenleme kapsamında, sağlık meslek lisesi öğrencilerine "Uyarma", "Kınama", "Mahrumiyet", "Okuldan Kısa Süreli Uzaklaştırma", "Okuldan Tasdikname ile Uzaklaştırma" ve "Örgün Eğitim Dışına Çıkarma" olmak üzere, 6 tür disiplin cezası verilebilecek.

Haberin Devamı

Her okulda, öğretmenler kurulunca seçilen üç öğretmen, müdürün görevlendireceği bir müdür yardımcısı, disiplinsiz öğrencilerin sınıf öğretmeni ve okul aile birliğinin kendi içinden seçeği bir temsilciden oluşan "Okul Ödül ve Disiplin Kurulu" kurulacak. Kurul, disiplin olaylarını inceleyerek, davranışların gerektirdiği cezayı belirleyecek. Ayrıca, okuldan kısa süreli uzaklaştırma ve tasdikname ile uzaklaştırma cezalarını karara bağlamak için il sağlık müdürünün başkanlığında "Üst Disiplin Kurulu" oluşturulacak.

Kurul, örgün eğitim dışına çıkarma ceza dosyalarını ise Bakanlık Öğrenci Disiplin Kurulu'na gönderecek.

‘AHLAK DIŞI’ DAVRANIŞLAR

Yönetmelik ile kılık kıyafet kurallarına uymayan öğrencilere "kınama" cezası verilmesi öngörülürken, kılık kıyafet kurallarını uymamayı alışkanlık haline getiren öğrencilere de kısa süreli uzaklaştırma(1-5 gün) cezası verilecek.

Ahlak dışı davranışlarda bulunan, gidilmesinin sakıncalı olduÄŸu yerlere gittiÄŸi duyulanÂöğrenciler de okuldan atılacak. Buna göre "Ahlak kurallarıyla baÄŸdaÅŸmayan davranışlarda bulunup, öğrencilerin gitmesinin sakıncalı olduÄŸu yerlere gittiÄŸinin ve arkadaÅŸlarını böyle yerlere gitmeye zorladığının okulun genel eÄŸitim ve öğretim ilkelerini etkileyecek boyutlarda duyulması ve kamuoyuna yansıması" durumunda, öğrencilere "Tasdikname ile uzaklaÅŸtırma" cezası verilecek.

Haberin Devamı

‘İFFETSİZLİK’ DEĞİL ‘FUHUŞ’

Milli Eğitim Bakanlığı'nın Disiplin Yönetmeliği'ndeki "İffetsizliği tespit edilmiş olmak, herhangi bir kimsenin iffet ve namusuna tecavüz etmek" hükmü tartışma konusu yaratırken, Sağlık Bakanlığı, iffet konusunda daha da ileriye gitti. Bakanlık, eski Yönetmelik'teki "Arkadaşlarının ya da bir başkasının iffet ve namusuna tecavüz etmek ya da iffetsizliği sabit olmak" hükmünü, "Fuhuş yapmak ya da cinsel ilişkiye girmiş olduğu tespit edilmiş olmak" şeklinde değiştirirken, bu hüküm doğrultusunda cinsel ilişkiye girdiği belirlenen öğrencilere "örgün eğitim dışına çıkarma" cezası verilecek. Fuhuş yaptığı ya da cinsel ilişkiye girdiği "yapılacak araştırmalar" sonucu tespit edilen öğrenciler, sağlık meslek liselerinden atılacak ve diğer Bakanlıklara bağlı örgün öğretim kurumlarına da gidemeyecek.

Haberin Devamı

Ä°TÄ°RAZ HAKKI YOK

Cinsel ilişkiye girmek, uyuşturucu kullanmayı alışkanlık haline getirmek, siyasi partilere üye olmak, yol kesmek, haraç almak" gibi örgün eğitim dışına çıkarma cezasını öngören dosyaları, Bakanlık Öğrenci Disiplin Kurulu karara bağlayacak. Okuldan kısa süreli uzaklaştırma veya tasdikname ile uzaklaştırma gibi disiplin cezalarına itiraz hakkı bulunurken, örgün eğitim dışına çıkarma cezasına itiraz edilemeyecek. Bu kararlarla ilgili olarak ancak yargıya gidilebilecek.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!