Oslo’nun 11 Eylül’ü

Güncelleme Tarihi:

Oslo’nun 11 Eylül’ü
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 22, 2011 22:33

Norveç’in başkenti Oslo dün büyük bir terör eylemine sahne oldu. Hükümet binalarıyla ülkenin en büyük gazetesinin bulunduğu caddede görgü tanıklarına göre bombalı bir araç havaya uçtu. En az 2 kişi öldü, onlarca kişi yaralandı. Başbakan kılpayı kurtuldu.

Haberin Devamı

NORVEÇ’in başkenti Oslo’da, hükümet binalarının da bulunduğu şehir merkezinde dün yerel saatle 15.26’da büyük bir patlama meydana geldi. Başbakanlık da dahil birçok binanın neredeyse bütün camları kırılırken, her daim sakin bir atmosferin hüküm sürdüğü Norveçliler dehşeti yaşadı. Şehir merkezi savaş alanına dönse de, patlamanın birçok Norveçli’nin tatilde olduğu bir dönemde meydana gelmesi felaketin daha da büyümesini önledi.

Başbakan kılpayı kurtuldu

Başbakan Jens Stoltenberg’in patlama anında ofisinde olmadığı, bu nedenle yaralanmaktan, hatta ölmekten kurtulduğu belirtildi. Dagbladet Gazetesi’ne konuşan başbakanlık kaynaklarına göre patlama, 20 katlı Başbakanlık binasıyla Petrol ve Enerji Bakanlığı arasında bomba yüklü bir aracın havaya uçması sonucu meydana geldi. Bu binanın yanındaki ülkenin en büyük tabloid gazetesi VG’nin de “hedef” olabileceği bildirildi. Patlamanın ardından etrafa kesif bir kükürt konusu yayılırken, şehir merkezini tahliye eden polis “iki bomba daha” olabileceği şüphesiyle halka evlerinde kalmaları çağrısı yaptı. Kentte otobüs ve tramvay seferleri durduruldu, sirenler dakikalarca çaldı. Kraliyet ailesi ve hükümet yetkilileri patlamanın ardından sıkı korumaya alındı.

/images/100/0x0/55ead04bf018fbb8f8985d73

Türk vekil: Hedef hükümet

Haberin Devamı

Sağ Parti’den Oslo Eyalet Meclisi Milletvekili Mertefe Bartınlıoğlu ve milletvekili adayı Gülay Kutal, partili arkadaşları ile yaptıkları görüşmelerde bakanların durumlarının iyi olduğunu öğrendiklerini belirterek, “Parlamenter arkadaşlarımızdan aldığımız bilgilere göre biri Başbakanlık binasında olmak üzere iki patlama meydana gelmiş. Zaten Başbakanlık binası ile, Maliye, Eğitim ve Aile bakanlıkları gibi bakanlıklar birbirine çok yakın. Hedefte Norveç hükümetinin olduğu açıkça ortada” dediler.

OLAY YERİNDEN İLK KARELER / FOTO GALERİ

 

PATLAMA SONRASI İLK GÖRÜNTÜLER / WEB TV

 

Haberin Devamı

OSLO'DAKİ PATLAMADAN SON GÖRÜNTÜLER / WEB TV

 

Bizim 11 Eylül’ümüz

/images/100/0x0/55ead04bf018fbb8f8985d75

Görgü tanıkları, patlamadan dakikalar sonra sosyal medya ağlarına yazı ve fotoğraflar göndererek yaşadıkları dehşeti anlattılar. Norveçli bir ekonomi muhabiri “finansakrobat” rumuzuyla yazdığı Twitter hesabında, “Bomba 10 metre ötemde patladı. Köpeğimle birlikte kılpayı kurtulduk” dedi. Bir başka görgü tanığı, “Bu bizim 11 Eylül’ümüz” yorumunu yaptı. Patlamanın, şehir merkezinin kilometrelerce ötesinde, banliyölerde bile hissedildiği belirtildi.

Kürt molla mı yaptı El Kaideciler mi

ENSAR EL İSLAM: İslamcı Kürt grubu Ensar el İslam’ın kurucusu olan Iraklı Müslüman din adamı Molla Krekar, Norveç’ten sınırdışı edilmesi halinde Norveçli siyasetçileri ölümle tehdit etmişti. Norveçli savcılar, özellikle ABD televizyonlarına yaptığı açıklamalar nedeniyle Molla Krekar’ı geçen hafta resmen terörizmle suçlamıştı.

Haberin Devamı

EL KAİDE: Tam bir yıl önce Oslo’da 3 El Kaide üyesi yakalanmıştı. ABD ve İngiltere’de peroksit bombalarıyla saldırı düzenlemeyi planladıkları öne sürülen zanlıların, Afganistan’a asker gönderdiği için Norveç’i vuracaklarını söylemişlerdi. Geçen yıl tutuklanan El Kaidecilerden biri de bir Uygur Türkü idi.

DİĞER ZANLILAR: Saldırıdan sonra konuşulan diğer olasılıklar arasında Libya ve Norveçli aşırı sağcılar da var. NATO’nun ülkesinde yürüttüğü savaşı “Avrupa’ya taşıma” tehdidinde bulunan Libya lideri Muammer Kaddafi de bir diğer olağan şüpheli.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!