Oscar'da Filistin krizi

Güncelleme Tarihi:

Oscarda Filistin krizi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2006 10:20

Bu yıl verilecek 78. Oscar ödüllerine “en iyi yabancı film” dalında aday gösterilen “Paradise Now” adlı filmin yapımcı ülkesi olarak “Filistin” adının geçmesine yönelik birçok eleştiri üzerine, aday listesinde düzenleme yapılması gündeme geldi.

Haberin Devamı

Yetkililer, 2 Filistinli intihar komandosunun hikayesini anlatan ve Filistinli yönetmen Hani Ebu Esad tarafından çekilen filmin 31 Ocak'ta Akademi tarafından en iyi yabancı film dalında aday gösterildiği sırada, yapımcı ülke olarak “Filistin” adının kullanılmasının birçok protestolara neden olduğunu belirtti.

Aynı kaynaklar, Filistin'in aslında uluslararası toplum tarafından tanınan bir devlet olmadığını ve 1993'te imzalanan Oslo anlaşmalarından sonra, “Filistin Yönetimi” ifadesinin kullanıldığını, gelen eleştiriler yüzünden de yapımcı ülke olarak ”Filistin” yerine “Filistin Yönetimi” ifadesinin kullanılmasının gündemde olduğunu kaydetti.

Akademi'nin komünikasyon sorumlusu John Pavlik de çözüm aradıklarını, ancak nihai bir karar alamadıklarını kaydetti. Birçok bireysel protestoyu doğrulayan Pavlik, bu konuda İsrail ve Yahudi gruplardan baskı yapıldığına ilişkin haberleri ise yalanladı. Pavlik, ”Birçok resmi baskıdan söz ediliyor, ancak bize bir hükümet ya da bir gruptan baskı gelmedi” dedi.

Haberin Devamı

İsrail'in Los Angeles'taki Başkonsolosluğu da ifade değişikliği için Akademi'ye başvurulmadığını açıkladı.

Konsolosluğun basın sorumlusu Gilad Millo, AFP'ye yaptığı açıklamada, “İsrail hükümeti Akademi ile temasa geçmedi. Daha önemli konulara konsantre oluyoruz. Bu bir kurmaca, sadece bir film” ifadesini kullandı.

Ancak ABD'deki Amerikan Yahudi Komisyonu, “Filistin” kelimesinin kullanılmasını protesto etti ve grubun sözcüsü Kenneth Bandler, “Bu filmin Filistin'den geldiğini söylemek doğru değil. Film, Filistin Yönetimi'nden geliyor” dedi ve Akademi yetkililerinin bu hatayı düzelteceğini umduğunu söyledi.

“Paradise Now”, en iyi yabancı film kategorisinde aday gösterilen “Don't Tell (İtalya), Joyeux Noel (Fransa), Sophie Scholl- The Final Days (Almanya) ve Tsotsi (Güney Afrika) arasında yer alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!