Oscar’a belgesel sokmak çekmekten daha zor

Güncelleme Tarihi:

Oscar’a belgesel sokmak çekmekten daha zor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2012 00:00

Amerikan Sinema Sanatı ve Bilimleri Akademisi, siyasi ve toplumsal belgeselleri ile ünlü Michael Moore’un şikayeti üzerine gelecek yıl 85’incisi dağıtılacak Oscar ödülleri için yarışacak belgeseller için kuralları değiştirdi.

Haberin Devamı

Akademi, Moore’un her yıl 150’ye yakın belgeselin yarışmaya başvurduğu ve bunların değerlendirmesinin çok vakit aldığı ve pek çok değerli eserin, kimse görmeden yarış dışı kaldığı yönündeki eleştirilerini halkı bularak ödül kriterlerini ağırlaştırdı. Akademi, gelecek yıldan itibaren New York Times veya Los Angeles Times’da eleştirisi yayınlanmış belgesellerin ödüle başvurusunu kabul edecek. Buna karşılık belgesellerin New York veya Los Angeles’ta en az bir hafta gösterime girmesi şartı kaldırıldı. Bunun yerine belgesel yapımcılarının hazırlayacağı DVD’ler, Akademi’nin belgesel bölümündeki 166 üyeye dağıtılacak. Bu üyeler Oscar’a aday beş belgeseli belirleyecek. En İyi Belgesel Oscar’ını kazanacak belgeseli ise 5 aday arasından tüm Akademi üyelerinin oylarıyla seçilecek.

Haberin Devamı

Sübjektif olur eleştirisi

Kural değişikliği Akademi’nin ‘iş yükünü’ hafifletecek ancak belgeselciler yeni kuralların düşük bütçelerini daha da zorlayacağını ileri sürüyor. Çünkü söz konusu iki gazete, New York ve Los Angeles’ta en az bir hafta gösterime girmemiş eserler hakkında eleştiri yayınlamıyor. Bu da Akademi istemese de filmlerin gösterime girmesini zorunlu kılıyor. Ayrıca Oscar’ın bu iki gazetesinin sübjektif yargılarla belirlediği eleştiri yazılarına bağlanması da tepki çekiyor.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!