Örtülü kafa kesme operasyonu

Güncelleme Tarihi:

Örtülü kafa kesme operasyonu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2007 00:00

Dünyaca ünlü Amerikan gazetesi Washington Post, Kuzey Irak’taki PKK varlığına karşı bir Türkiye-ABD operasyonu yapılacağını yazdı.

Bush yönetimine yakınlığıyla bilinen Robert Novak tarafından kaleme alınan yazıda, üst düzey Türk ve ABD’li yetkililerin operasyon için birlikte çalıştıkları ve hedeflerinin PKK’nın lider kadrosu olduğu belirtildi. Novak yazısında, Bush’un bu konuda oldukça kararlı olduğunu da işaret etti.

ABD’nin Washigton Post gazetesi, Kuzey Irak’taki PKK varlığına karşı "örtülü" bir Türk-Amerikan askeri operasyonu yapılacağını yazdı.

Gazete yazarlarından Robert Novak, PKK’nın "kafasını kesmeyi" amaçlayan gizli operasyon konusunda, Pentagon’un "üç numaralı adamı" ve eski Ankara Büyükelçisi Eric Edelman tarafından Kongre’de kapalı brifing verildiğini belirtti.

Robert Novak, "Bush’un Türk Kumarı" başlıklı yazısında, Irak ve Afganistan’daki derinleşen sorunlara rağmen, ABD Başkanı George W.Bush’un tehlikeli ve soru işaretleri yaratan bir gizli operasyona giriştiğini savundu. Yazar, PKK’ya karşı "yeni gizli operasyon" için üst-düzeyli Türk ve ABD’li yetkililerin birlikte çalıştığını ve ortak asker girişimin "PKK’yı ezmek ve liderlerini yakalamak" amacını taşıdığını ifade etti. Yazıda, böylece, Türkiye’nin Irak’a girmesinin önleneceği belirtildi.

ÖRGÜT SAF DIŞI BIRAKILACAK Yazar, karşı karşıya bulunduğu bütün sorunlara rağmen, bu girişimin, Başkan Bush’un riske girmekten kaçınmadığını açıkça gösterdiğini kaydetti. Robert Novak, Irak Savaşı ile birlikte "cansız" PKK’nın harekete geçtiğine yer verdi, terör eylemleri karşısında, Ankara’nın kaygılarını, protestolarını ve tepkilerini hatırlattı. Novak, Kuzey Irak’taki 4000 kişilik PKK’ya karşı, Türkiye’nin sınıra yakın, iyi eğitilmiş ve iyi teçhizatlı 250 bin kişilik bir askeri gücü bulunduğunu söyledi.

Novak, sınırötesi operasyonun "ABD’nin Irak’taki en iyi müttefiki" Iraklı Kürtler’i PKK’nın yanına iteceğini ve Washington’un bu durumda ne yapacağı sorusunun cevabını da Edelman’ın verdiğini kaydetti.

Buna göre, Eric Edelman, geçen hafta Kongre’de yapılan "kapalı" bir brifingde, ABD Özel Kuvvetleri’nin, örtülü bir operasyon ile "PKK’nın nötralize edilmesi için" Türkler’e yardım edeceğini anlattı. Eric Edelman, Türkiye’ye yardım edilerek "PKK örgütünün kafasının kesileceğini ve yıllardır hedeflenen örgüt liderlerinin safdışı bırakılacağını" bildirdi.

BAŞARI GARANTİ Edelman’nın, yasa gereği ve özel bir grup temsilciye bu brifingi verdiği ifade edildi. Novak, Edelman’ı dinleyen Kongre üyelerinin şaşkına döndüğünü yazdı. Buna göre üyeler "Bu riskli değil mi" diye sordu ve Edelman "başarının garantili olduğunu, ABD rolünün gizli olacağını, olayın yalanlanacağını" söyledi.

Novak, bazı Kongre üyelerinin bunun doğru yol olup olmadığını düşündüğünü ve ABD’nin geçmişte de Kürtler’e benzer şekilde davrandığını yazdı.

Novak’a göre söz konusu plan, bütün güçlüklere rağmen, Bush’un güç kullanımından caymadığını gösteriyor. Novak, ABD Başkanı ile bir araya gelen, Irak destekçisi iki Senato üyesinin, Bush’un fazla kaygılı olmadığını gördüklerini yazdı ve Bush’un bu tavrının, PKK’ya karşı planlanan operasyonu açıklayabileceğini ifade etti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Matt Bryza, geçen hafta, PKK’ya karşı yakında somut adım atılacağının sinyallerini vermişti.

Robert Novak, "Ajangate" olarak bilinen skandalı, örtülü bir CIA ajanı olan Valerie Plame’in adını gazetede yazarak başlatan kişi olmuştu.

PENTAGON’DAN YORUM YOK Pentagon ise haberiyle ilgili olarak yorum yapmaktan kaçındı. Pentagon Sözcüsü Bryan Whitman, terör örgütü PKK’nın yol açtığı "ciddi sorunu" çözmek için Türkiye ile çalıştıklarını söylemekle yetindi. Whitman gazetecilerin Novak’ın yazısıyla ilgili soruları üzerine "PKK’nın ciddi sorun olduğunu kabul ediyoruz. Hem Irak hükümeti hem de Türk hükümeti ile bu konuda çalışıyoruz" açıklamasını yaptı. Kasım CİNDEMİR/WASHINGTON

Türkiye, PKK konusunda ABD ile yürütülen görüşmelerde, 148 kişilik bir arananlar listesi vermişti. Çoğunluğu Kuzey Irak’ta yer alan listedeki öncelikli 30 isim şunlar: Zübeyir Aydar, Remzi Kartal, Murat Karayılan, Cemil Bayık, Abdullah Hicap, Mehmet Ali Yiğit, Rüstem Cudi, Bergüzar Dumlu, Muzaffer Ayata, Nizamettin Toğuç, Sabri Ok, Mehmet Eşiyok, Gönül Tepe, Aysel Aydın, Nilüfer Koç, Hoşiyar İbrahim Hüseyin, Ayfer Kordu, İbrahim Çoban, Bese Hozat, Şilah Kobani, Zeynep Hilali, Nevroz Batman, Dilan Malatya, Nida Nuda/Nudawan, Abdullah Hicap, George Aryo, Cemal Şamoyan, Ferhat Abdi Şahin, Ömer Halep, Bozan.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!