Ortaklarım evet demeden aday olmam

Güncelleme Tarihi:

Ortaklarım evet demeden aday olmam
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 2000 00:00

Haberin Devamı

ANAP, kurucusu 7. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ı bugün içine düştüğü Cumhurbaşkanlığı bunalımında anıyor. ANAP'taki bunalımın temel nedeni ise Genel Başkanı Mesut Yılmaz'ın, Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusundaki tavrı. ANAP'ta seveni de sevmeyeni de ‘‘aday olmalı’’ derken, Yılmaz'ın, ‘‘Koalisyon ortaklarım evet demeden aday olmam’’ yönündeki yaklaşımı ANAP'taki en büyük sıkıntı. Nitekim, önceki gün gerçekleşen liderler zirvesinin ardından görüşen milletvekili arkadaşlarının aday olması gerektiği yönündeki ısrarlarına, aktardıklarına göre Yılmaz'ın yanıtı şöyle oluyor:

‘‘Bizim için önemli olan şuan hükümettir. Hükümetteki bu uyumu bozucu bir tavır içinde olmamız doğru değil. Bu nedenle ortaklarım benim olmam yönünde bir karar vermezse ben aday olarak çıkmam...’’

Arkadaşları, Yılmaz'ın bu tavrını, Cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili yapılan liderler zirvelerinde de sergilediğini bildiklerini söylüyor.

Yılmaz'ın Cumhurbaşkanı seçilmesi için çaba gösteren yakın kurmayı dün şöyle diyor:

‘‘Eğer aday olarak çıkamazsa bu partiyi de kendisini de daha zor durumda bırakır. Bunu da kendisine söyledik...’’

Zor durumda kalacakları konunun ne olduğunu da şöyle izah ediyor:

‘‘Efendim, Cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili tartışmalar başladığından beri Yılmaz için ‘şaibesi var aday olmasın' deniliyor. Şimdi aday olarak çıkmazsa bu kendisinin de şaibeli olduğunu kabulü anlamına gelmez mi?’’

Partide hemen herkesin Cumhurbaşkanı olmasını istediği bir sırada, Yılmaz’ın aday olmaması gibi bir tavır takınma hakkının olmadığına inanıyor. ‘‘Herşeye rağmen aday olmalısın’’ dediklerini belirtiyor. Yılmaz'ın adaylık konusunda net bir tavır alamamasının gerekçesini konusunda ise şu fikri yürütüyor:

‘‘Sanırım Ecevit ve Bahçeli, bir isim üzerinde uzlaşır, Çiller de bu isme destek verirse hükümet sıkıntıya girer diye çekiniyor. Onun için bize devamlı ‘hükümet önemli' diyor...’’

ANAP bütün bunlara rağmen liderlerin uzlaşı ortamı yakalayamayacağına ve Yılmaz’ın aday olarak çıkmak zorunda kalacağına inanıyor. Genelkurmay'dan gelen açıklamaların Yılmaz'ın adaylığına soğuk bakıldığı şeklinde yorumlandığı hatırlatıldığında ise ANAP'tan iki farklı tepki geliyor.

Birinci grup, Genelkurmay açıklamalarını görmezden gelmeyi ve üstlerine almamayı yeğliyor.

İkinci grup ise bu açıklamayı bir fırsat olarak görüyor. Bu kesim, Meclis'te bir demokrasi mücadelesine girilmesi halinde Yılmaz'ın şansının artacağına inanıyor.

Liderler isim için buluşuyor

KOALİSYON ortaklarının, cumhurbaşkanı adayını belirlemek için bugün tekrar biraraya gelmeleri bekleniyor. Başbakan Bülent Ecevit, MHP Lideri Devlet Bahçeli ve ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz, cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda üçüncü kez fikir teatisinde bulunacak. Bugün yüzyüze veya telefonla görüşecek olan liderler, Meclis içinden veya dışından, muhalefet liderleri Recai Kutan ve Tansu Çiller'in de ‘olur’ verebileceği isimler üzerinde duracak. Bu görüşmenin ardından Ecevit, üzerinde mutabık kalınan isimlerle tekrar muhalefet liderlerinin kapısını çalacak. Eleme yoluyla üzerinde uzlaşma sağlanan Cumhurbaşkanı adayının ise haftasonuna kadar belirlenmesi bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!