Ortaklar yalnız bıraktı

Güncelleme Tarihi:

Ortaklar yalnız bıraktı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 1999 00:00

Haberin Devamı

DSP'ye Merve ihaneti

KOALİSYONUN büyük ortağı DSP, FP'li Merve Kavakçı'nın TBMM Genel Kurulu'na türbanla gelmesiyle ortaya çıkan krizi önleme konusunda yalnız kaldı. DSP, TBMM İçtüzüğünü değiştirerek, ‘Milletvekillerinin Meclis çalışmalarına başı açık katılmasına ilişkin’ önerge verdi. Ancak koalisyon ortakları yalnız bıraktığı için, ilk raundu muhalefet kazandı. TBMM Anayasa Komisyonu dünkü toplantısında da, içtüzük değişiklik paketini görüşmeye devam etti. Görüşmeler sırasında daha önce metinden çıkartılan ‘Milletvekilleri Meclis çalışmalarına başı açık katılır’ düzenlemesi, DSP'nin girişimi ile yeniden gündeme getirildi. DSP'nin bu yolda önerge vereceğini bilmesine rağmen ANAP'lı üyeler toplantıya katılmadı. MHP'li üyelerin de, DYP ve FP ile birlikte hareket etmesi üzerine bu düzenleme yeni metne yerleştirilemedi. DSP'li üyeler ANAP'lıların toplantıya katılmamasının kasıtlı olduğunu söylerken, önerge 10'a karşı 5 oyla reddedildi. Hükümet isterse benzer önergeyi teklifin Genel Kurul'da görüşülmesi sırasında yeniden gündeme getirebilir.

MUHALEFETİN UYANIKLIĞI

DSP'li Namık Kemal Atahan, yemin töreninde bazı milletvekillerinin başörtüsü ile Genel Kurul'a girerek yarattığı sıkıntının daha sonra yaşanmaması için bu düzenleminin gerekli olduğunu söyledi. Önerge üzerine DYP'li Ahmet İyimaya aleyhte sözaldı. Ancak sayısal üstünlüğün muhalafet lehine olduğunu gören FP'li Şeref Malkoç, İyimaya'nın kulağına, ‘‘Konuşmayı uzatma hemen oylamaya geçelim’’ dedi. Yapılan oylama sonucunda DSP'li Namık Kemal Atahan, Tayfun İçli, Zeki Saral, Mehmet Özcan ile MHP'li Şevket Bülent Yahnici önergenin lehine oy kullandı. FP'li Şeref Malkoç, Süleyman Arif Emre, Mustafa Kamalak, İsmail Alptekin, Mehmet Ali Şahin ile DYP'li Ahmet İyimaya, MHP'li Sadık Yakut, Şaban Kardeş, Mehmet Kundakçı ile ANAP'lı Komisyon Başkanı Ertuğrul Yalçınbayır aleyhte oy kullandı.

YENİ ÇALIŞMA TAKVİMİ

Kabul edilen bir madde ile de TBMM'nin ilk Meclis'ten bu yana süren çalışma takvimi de değiştirildi. Buna göre TBMM Genel Kurulu, pazartesi, salı, çarşamba ve perşembe günleri olmak üzere haftada üç gün çalışacak. Bu öneri Genel Kurul'da da kabul edilirse, milletvekilleri her ayın son haftasında tatil yapacaklar ve seçim bölgelerine gidecekler. Bir haftalık tatile rağmen Genel Kurul eskisine göre 12 saat daha fazla çalışmış olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!