Ortadoğu diplomasisi

Güncelleme Tarihi:

Ortadoğu diplomasisi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2011 00:00

Türkiye, önceki günden beri Ortadoğu ağırlıklı, baş döndüren bir diplomasi trafiğine sahne oluyor.

Ankara ve İstanbul ayağı olan diplomatik temaslarda Filistin’de HAMAS ve El Fetih’in uzlaşısı sonucu kurulması planlanan teknokratlar hükümetinde karşılaşılan sorunlara çözüm aranıyor. Diplomasi trafiğinin diğer ayaklarını ise Suriye’deki gelişmeler ile Türkiye-İsrail arasındaki gerginliğin giderilmesi oluşturdu.

Meşal ve Abbas

HAMAS’ın Suriye’de yaşayan siyasi lideri Halid Meşal, önceki gün İstanbul’a gelerek Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüştü. Gizli tutulan bu görüşmede, Filistin’de hükümet kurulmasında iki taraf arasında yaşanan kriz ele alındı. Davutoğlu, Meşal’den uzlaşı için çaba gösterilmesini isterken, Suriye’deki gelişmeler de görüşüldü. Suriye’de iktidar değişikliği halinde Meşal’in nereye yerleşebileceğinin de gündeme geldiği belirtildi. Ancak kaynaklar bu konuda ayrıntıya girmedi.
Önceki gün Davutoğlu-Meşal arasındaki görüşme sürerken, bu kez El Fetih’in lideri Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas Ankara’ya geldi. Bugün öğle yemeğinde Cumhurbaşkanı Gül’le bir araya gelecek Abbas’a, “İsrail’le yürütülecek görüşmelerde ‘Tek Filistin’in önemli olduğu” mesajı bir kez daha verilecek. Dün Filistin’in Ankara Büyükelçisi Nebil Maruf’un verdiği akşam yemeğinde Ankara’daki Arap ülkeleri büyükelçileri ile buluşan Abbas’ın yarın da Başbakan Erdoğan’la görüşebileceği belirtiliyor. Meşal ise Abbas’la bir araya gelmeden dün Türkiye’den ayrıldı.

Ve ABD devrede

Ankara Ortadoğu’nun Filistinli aktörleri ile görüşürken, ABD de gizli diplomasinin dışında kalmadı. ABD’nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, dün Dışişleri’nde Müsteşar Feridun Sinirlioğlu ile bir araya geldi. Bu görüşmede Filistin sorunu ve Suriye’deki gelişmeler ayrıntılı şekilde ele alındı. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın 15-16 Temmuz’da İstanbul’da yapılması planlanan Libya Temas Grubu toplantısına katılacak olması da görüşüldü. Tüm bunların yanısıra Türkiye-İsrail arasındaki gerginliğin giderilmesi için Ankara ile Tel Aviv arasında gizlice yürütülen gayri resmi nitelikteki görüşmelerde karşılaşılan tıkanıklıkların nasıl gidereceği değerlendirildi.

Mektup gelmedi

Bir diğer ilginç gelişme ise İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Başbakan Erdoğan’a seçimlerden galibiyetle çıkması nedeniyle gönderdiği belirtilen tebrik mektubunda yaşandı. Mektubun henüz başbakanlığa ulaşmadığı ortaya çıktı. Özel durum nedeniyle mektubun Dışişleri’nde tutulabileceği ileri sürüldü.

Mısır’la da temas

Davutoğlu, ‘Filistin’de uzlaşı’ için Mısır Dışişleri Bakanı Nebil Arabi ile de telefonda 2 kez görüştü.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!