Ortadoğu Afganistan savaşından bile beter olur

Güncelleme Tarihi:

Ortadoğu Afganistan savaşından bile beter olur
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2001 01:53

Başbakan Bülent Ecevit, İsrail-Filistin gerginliğinin savaşa dönüşmesi halinde Afganistan'dakinden bile daha tehlikeli bir durumun ortaya çıkabileceğini açıkladı.

Ecevit, dün mesaisine çok erken saatte başladı. Önceki gece Filistin lideri Yaser Arafat'la görüşen ve masaya oturması telkininde bulunan Ecevit, ardından İsrail Başbakanı Ariel Şaron'u aradı. Ancak Şaron harekat planlarının görüşüldüğü Savaş Kabinesi'nde olduğu için konuşamadı. Ecevit, dün sabah 07.45'de geldiği Başbakanlık'ta ilk olarak yine Şaron'u aradı ve konuştu. Ecevit daha sonra Arafat ile ikinci kez görüştü. Gelişmeleri değerlendiren Ecevit şunları söyledi:

ARAFAT SIKIŞTI

‘‘İsrail ve Filistin'de maalesef umutsuz bir durum var. Sayın Şaron, Filistin otoritesini ve topraklarına çok ileri ölçüde, haksız yaptırımlar eğilim ve kararlılığı içinde görülüyor. Filistinlilere ve Yaser Ara-fat'a baskılar gitgide artıyor. Bildiğiniz gibi son olarak Gazze Havaalanı İsrail tarafından tahrip edildi. Oysa bu havaalanı Arafat'ın başlıca çıkış yoluydu. Şimdi de dünyaya ulaşmaları zorlaşmış görünüyor. Oysa, İsrail ve Filistin arasında bir uzlaşı, bir hakça anlaşma sağlanması bütün Ortadoğu bakımından çok önemli.

ABD ETKİLİ OLSUN

Filistin ve İsrail'deki durum eğer fiili bir savaşa dönüşecek olursa, belki Afganis- tan'dakinden bile daha tehlikeli bir durum, özellikle bölgemiz için, ortaya çıkabilir. O bakımdan üzüntülü ve kaygılıyım. Biran önce iki liderin yapıcı bir anlayış içinde biraraya gelmelerini temenni ediyorum. Bu dileğimi kendilerine de ilettim. ABD'nin de daha etkili ve daha etkin bir biçimde devreye girmesinin çok yararlı hatta zorunlu olduğuna inanıyorum.’’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!