Orta Dünya böyle yaratıldı

Güncelleme Tarihi:

Orta Dünya böyle yaratıldı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2001 15:27

Haberin Devamı

Şimdiye kadar Tolkien'in Orta-Dünyası, sadece okurların hayal gücünde canlandı. Ama Yüzük Kardeşliği'nde hobbit delikleri Hobbiton, Elf sığınağı Rivendell'in kaydırakları, Sıçrayan Midilli İni'nin dumanlı içi ve Moria madenlerinin mağaraları fiziksel olarak hayata geçirildi.

Peter Jackson'un görsel tasarım için bir felsefesi vardı: Gerçekçiliği taşımak. Ama bir fanteziyi nasıl gerçeğe dönüştürürsünüz? Jackson cevabın inanılmaz ayrıntılarda yattığını biliyordu ve hemen Weta Limited ile işbirliğine girdi. Yeni Zelanda'nın en büyük özel efekt evi, süpervizörler Richard Taylor ve Tania Rodger'in yönetimi altındaydı. Ve onlara şu görevi verdi: Orta-Dünya'nın fiziksel gerçekliğini yaratmak. Hobbit deliklerinin içlerinden Mordor Dağı'nın yüksekliğine kadar, bu yerlerin var olduğuna bütün kalpleri ile inanıyorlarmış gibi bu işe koyulmalıydılar.

Haberin Devamı

Taylor, projeye savaşa giden bir general gibi yaklaştı. İşe alınan 120 teknisyen şu 6 departmanda çalıştı: Yaratıklar, Özel efektler, Makyaj ve protezler, Zırhlar ve silahlar , Minyatürler ve Model efektleri

Ayrı bir bölüm olan Weta Dijital, bilgisayar tarafından yaratılacak yaratıklar ve efektlerin yaratıcılığını üstlendi.

Ama Weta'nın, işe koyulmadan önce yapımcıların Tolkien'in tasvirlerini 3 boyutlu görüntülere çevirmesi gerekiyordu. Tolkien'in evrenini en iyi bilen iki kişiye yöneldiler. Dünyanın en iyi konsept sanatçıları Alan Lee ve John Howe. En önemli özellikleri Yüzüklerin Efendisi'nin Harper Collins baskısının resimlemesini yapmış olmalarıydı. O formattan kurtulunca Lee ve Howe çok rahatladılar. Yaratıkların yeni ufuklar açan görüntülerini, binaları, arazileri yarattılar. Hobbit köyünü, Rivendell ve Mordor'u çok canlı gösterdiler.

Tolkien'in çalışmalarına olan aşklarından ilham alarak Lee ve Howe, yüzlerce hayat benzeri çizimler yaptılar, bunlar daha sonra arazilerin ve bölgelerin modellerine ve hikayelerine dönüştü. Ve bazen de yapım tasarımcısı Grant Major'un gözetiminde tam boy setler kurdular. Tam boy setlerin yanı sıra prodüksiyonda çok sık minyatürler kullanıldı. Biraz büyüklerine "bigature" dendi.

Haberin Devamı

"Bir konsept sanatçısı için Tolkien'in dünyasında olmak, bir mayın tarlasında dolaşmaya benziyor. Ama yine de kendi değerlerinize ve görüşlerinize sadık kalmalısınız. Tolkien'in tarifleri çok güzel ve şiirsel. Ama kendi araştırmalarımızı yapmak için bize çok fırsat bırakmış" diyor Alan.

Lee özellikle Peter Jackson'un talimatından çok heyecanlanmıştı. "Kitabın gerçek ruhuna yaraşır ve olabildiÄŸince inanılır ÅŸeyler yaratmamız gerektiÄŸini söylediÄŸinde, bu iÅŸ için doÄŸru insan olduÄŸumu biliyordum."Â

Yapım tasarımcısı, Grant Major anlatıyor, "Onların projeye katkıları çok büyüktü. Bize Orta-Dünya'nın çağına uygun görüntüsünü verdiler. Ve çalışmalarına Tolkien'in en özel bilgilerini taşıdılar." Lee, örneklerinin hep inanılır olmasına çalışmıştı. Ama şimdi, o ve Howe için yeni bir meydan okuma vardı. Minyatür, model ve setlere dönüşecek kadar gerçekçi çizimler yaratmak. Tolkien'in etkileyici anlatımından, ayrıntılı skeçlerden gerçek setlere geçişini hatırlıyor. "O kadar çok çizim yapmıştık ki. Sonra da inşaat faslı vardı. Ama sonra, çatılarda çimlerin büyüdüğü, bacalardan dumanların çıktığı gerçek bir yere dönüştü. Bu bir rüyanın hayata geçmesi gibiydi."

Haberin Devamı

Lee, skeçlerinin birer minyatür sete dönüşmesine tanık oldu. Minyatür yapım bölümü, görüntü yönetmeni Alex Funke'nin sorumluluğundaydı. Total Recall filminde gerçekleştirdiği efektler ile Oscar kazanmıştı. Funke ve ekibi 64 minyatür resmi çektiler. Bu sahnelerin arasında Lothlorien orman krallığı vardı. Krallıkta, ağaç evleri birbirlerine köprülerle bağlantılıydı ve ışıklıydı. Bunun yanısıra Khazud-Dum olarak bilinen Cücelerin toprakları da minyatür setler arasındaydı.

Büyük veya küçük olsun, setlerin çoğu, binlerce yıllık yaşlı ağaç gibi görünebilen bir malzeme olan polistirenden yapıldı. Sıçrayan Midilli İni ya da Minas Tirith girişindeki taş heykeller buna en iyi örnekti. Weta kuzey denizindeki petrol platformlarını kauçukla kaplamak için kullanılan poliüretan sprey makinaları kullanarak bir yenilik yaptı.

Haberin Devamı

"Geleneksel şekilde yapımı aylar sürecek şeyleri bir haftada bitirdik." diye açıklıyor Richard Taylor. "Bu makina ile her şeyi yapabildik. Günde yüz tane kask yapıyorduk; bir sürü dünya yaratmamıza yardım etti."

Yapım tasarımcısı Grant Majör, Elf krallığı Rivendell gibi çok zarif dış setlerin yaratıldığını gördü. O da gerçekçiliği ve ayrıntıları bir öncelik saydı.

Mesela Rivendell setleri Elf kültürünü yansıtmak için yaratıldı. Çok sanatsal ama ormana ve doğaya çok yakındı. Yürüyüş yolları, nehirler, ahşap yerleşim bölümleri ile çok huzurlu bir yer gibi görünüyor... "Set boyunca bir yaprak motifi kullandık. Bir çok elle yapılmış heykel, sütun ve kapı kirişi yaptık. Renkler bile ormandan fırlamıştı. Onların şiirselliğini yansıtmak için Yeni Sanat akımını bile kullandık," diyor Majör. Rivendell'e biraz da gizem katmak istiyordu. Bu yüzden 120 metrelik kuleler yaptı ve arka plana yerleştirdi.

Haberin Devamı

Major'un setlerinin çoğu Peter Jackson'un Wellington stüdyosunda inşa edildi. Örneğin Yüzük Kardeşliği'nde arkadaşların konakladığı yer olan Moria madenlerini orada yaptı. Gri granit duvarlar, parlak görüntülerini kaybetmesinler diye Weta teknisyenlerince sürekli spreylendi... Ortaya çıkan yapı, Cüce ülkesi Khazad-Dum altındaki mağaraların duvarlarını oluşturdu.

Major'un, setlerin inşasında, göze alması gereken şeylerden biri de dayanıklılıktı. Bu setlerde dolaşan binlerce insan vardı. Bazen kimileri baltalarla yere vuruyorlardı, bu yüzden dayanıklı olmaları şarttı. Setler her 30 cm karesi 27 kg ağırlığa dayanabilmeliydi. Majör, daha sonra eklenecek dijital görüntülerle uyumlu olmasını sağlamak için, Weta Dijital ile el ele çalıştı.

Major, kendini bahçıvan olarak buldu. Hobbit köyünü yaratmak için film çekimi başlamadan bir yıl önce, geniş bir yeşil alan kurarak 5000 metre küplük bir alana sebze ve çiçek ektirdi.

"Bir yıl önce ektik çünkü normal iklimde, yaşlanmış görünmelerini istiyorduk. Her seti yerli yerinde ve zamanına olabildiğince uygun görünümlü istiyorduk. Hobbit köyüne giren herkes şaşkına dönüyordu. Hobbit köyü hiç de bir set değildi, bahçelerinde sebze ve çiçek büyüyen, kuşların öttüğü, böceklerin olduğu gerçek bir açık hava köyüydü. Hiç bir şey plastik ya da sahte değildi. Böyle farklı bir dünyaya girmek büyük bir zevkti" diyor Major.

Peter Jackson, Yüzüklerin Efendisi'nin geliştirme aşamasında yine çarpıcı bir karar veriyor. Prodüksiyon, Orta-Dünya'daki her şeyi yapacaktı. Orta-Dünya'dan hiç bir şey var olmadığına göre bu mantıklıydı. Ama Jackson'un görüşü, şimdiye kadar kimsenin denemediği bir lojistik çalışma gerektiriyordu.

Orta-Dünya'yı yaratmanın büyüklüğünü anlamak için şu rakamlara bir gözatalım:

-900'den fazla el yapımı zırh.
-2000'den fazla kauçuk ve güvenlik silahı.
-100'den fazla özel el yapımı silah.
-20000'den fazla günlük ve sanatkarlarca elde yapılmış ev aletleri.
-1600 çiftten fazla protez ayak ve kulak, hem de kişiye göre boyutta ve ölçüde.

Weta ekibi, bunu bir orduyu harekete geçirmek gibi gördü. Richard Taylor, Weta'nın başkomutanı oldu, ordularını daha büyük başarılara yönlendirdi. "Bu proje konusunda fanatik olduk," diyor Taylor. "Tolkien'in yazdıklarına fanatiklik derecesinde sadık kalmak istedik. İşe aldığım insanların inanılmaz bir Tolkien sevgileri var. Dizayna yazılmış taze bir yaklaşım. Filmin en küçük ayrıntısı bile son derece dikkatle düşünüldü. Önemli olan şuydu: Her şey gerçek gibi hissedilmeliydi."

Normal film ekibine ek olarak, Weta demirciler, deri işleyicileri, heykeltraşlar ve orta çağ zırhı uzmanları getirdi. Özel bir lateksleme fırını, günün 24 saati haftanın 7 günü çalışıyordu böylelikle yüzlerce Hobbit kulağı ve ayağı, Uruk-Hai'lerin kolları, bacakları ve diğer protezler üretiliyordu.

"Weta'nın yarattıkları öylesine kusursuzdu ki, gerçek görünen bir kılıcı ancak elinize alırsanız kauçuk olduğunu farkedebilirdiniz. "Yaptıkları o kadar iyi görünüyordu," diyor Peter Jackson.

Silahlara ek olarak Weta, Orta-Dünya'nın en hayali yaratıklarından bazılarına hayat verdi; iki tanesi bile birbirine benzemeyen Orklar da dahil olmak üzere. Weta sanatçıları gri, buruşuk ve yapay cilt yarattılar. Bu fil derisine benziyordu. Ayrıca böcek kabuğuna benzer zırhlar yaptılar; böylece Orklara ürkütücü böcek-ortaçağ şövalyesi karışımı bir görüntü veriliyordu.

Bu film için yapılan 200 Ork kafasının her biri eşsizdi. Her biri farklı lateks köpüğü maskeden oluşuyordu ve farklı saç stilleri elde etmek için tek tek yak kılı dikilmişti... Weta'nın yaptığı mavi ayaklardaki uzun kıvrık pençeler, Orkların diz boyu çizmelerinden çıkıyordu. Görüntü Orta-Dünya çamuru ile tamamlandı.

"Orklarınm Romalı askerler gibi görünmelerini istedim," diyor Richard Taylor, "Liderlerinin korkusu altında yaşayan bir ırktı onlar."

Ork kanı mı lazım? Weta hemen yardıma koştu. Savaş yaralarından sızan zift görünümlü bir sıvı yarattılar. Sette büyük savaş sahnelerinde, görevi, orduları kanla kaplamak olan bir ekip vardı.

Steve Ingram, Richard Cordobes ve Blair Foord'un fiziksel efekt ekibi, doğal çevre ile oynaşmak için eğlenceye katıldı. Sprey boruları ve dev fanlarla yağmur, kar, ateş, rüzgar ve büyük fırtınaları yarattılar. Bunun yamsıra, yoğun sis, buhar ve dumanı özel sıvılarla oluşturdular. Ekip, ayrıca sahte nehirler, sahte ormanlar ve sahte akarsular yaptı. Başlangıçtan itibaren Weta referans olarak bir tek şey kullandı: Tolkien'in orijinal kitabını. "Kitaptan uygun bölümlerin fotokopilerini çektik ve çalışma odasının her yerine yerleştirdik. Sette asla Tolkien'in ruhu olmadan bulunmadık."

"Her karakterin büyüklüğü, Hobbitlerden dev mağara Troll'lerine kadar her şey ,Weta ve kostüm bölümü tarafından ele alınmalıydı. Her şeyi en azından iki farklı boyutta yaratmamız gerekti. Sadece matematiği bile bir meydan okumaydı. Ama Tolkien'in hayal gücünde yarattığına sadık kalmanın tek yolu buydu. Bu çok değişik boyutlu bir dünya."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!