Orta Asya, kimsenin nüfuz bölgesi değil

Güncelleme Tarihi:

Orta Asya, kimsenin nüfuz bölgesi değil
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 1997 00:00

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, dün gittiği Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te, Orta Asya'nın kimsenin nüfuz bölgesi olmadığını belirterek, Rusya'yı uyardı. SSCB eski Devlet Başkanı Mikhail Gorbaçov da, Rusya'nın bölgede Panslavizm uyguladığını, bunun yanlış olduğunu kaydederek, ‘‘Türkiye'nin de Pantürkizm ideali yanlıştır'' dedi.

UNESCO ile İnsanlığı Koruma ve Kalkındırma Vakfı tarafından düzenlenen ISSIK-KUL Forumu'nda bir konuşma yapan Demirel, ‘‘Bölge hiç kimsenin münhasır nüfuz bölgesi olarak görülmemelidir. Bu bölge bağımsız ve egemen devletlerden oluşmaktadır ve tüm ilgili ülkelerin katkılarıyla bir işbirliği, refah ve barış sahası haline getirilmelidir'' diye konuştu.

Türkiye'den sanatçı-yazar Zülfü Livaneli'nin yönettiği oturumda, Demirel, Türkiye'nin bölgede hiçbir ülkeyle rekabet halinde olmadığını, işbirliğini esas aldığını, ancak Orta Asya ülkeleriyle ilişkinin aynı tarih, kültür, dil ve din bağları nedeniyle saygıyla karşılanması gerektiğini kaydetti.

Demirel'in hemen sağında oturan Gorbaçov da, Türkiye'nin daha açık olmasının, daha iyi gelişmeleri getireceğini söyleyerek, şöyle konuştu:

‘‘Bugün Türkiye, Orta Asya'daki ülkelere model olduğu halde bazı sorunları vardır. Bunlar doğaldır. Ancak ben geçmişte Rusya'nın bu bölgede panslavizm uyguladığını söyleyip bunun yanlış olduğunu vurguluyorum. Bundan sonra da yanlış olur. Aynı şekilde Türkiye'nin de bu bölgede bir Pantürkizm uygulaması yanlıştır.''

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!