Örnek proje icralık oldu

Güncelleme Tarihi:

Örnek proje icralık oldu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2009 16:49

BURSA'nın Karacabey İlçesi'ne bağlı Doğla Köyü'nde 5 yıl önce Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın ‘50x4 Projesi' ile aldıkları düvelerin taksitlerini ödeyemeyen köylüler icralık oldu.

Bakanlığın hayvancılığa destek projesi kapsamında Holstein cinsi 4'er düve sahibi olan ‘Doğla Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi' üyesi üreticiler, 2 yılı ödemesiz geçen sürecin sonunda, taksit ödemeye başladı. Üreticiler ilk taksit ardından ödeme güçlüğü çekmeye başladı. Üst üste taksit ödemeyen 50 üreticiden 42’sine icra geldi.

Doğla Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Osman Eser, 120 haneli köyde projenin başlangıcında hayvan sayısının 700‘ü bulduğunu belirterek, “Girdilerdeki artışa karşın ürettiğimiz mahsullerin gerek süt fiyatları, gerekse tarım ürünlerinin para etmemesiyle borçlanmaya başladık. Gelinen noktada köydeki hayvan varlığı 150‘ye kadar düştü” dedi.

Proje ile birlikte inekleri teslim aldıklarında sütün 80 kuruş, yemin çuvalının 12 TL olduğunu anlatan Eser, sütün bugünkü fiyatının 50 kuruşa gerilediğini, yemin ise 32 liraya yükseldiğini vurguladı. Kooperatifin her üyesinin ortalama 20-30 bin TL borcu bulunduğunu anlatan Eser, vadesi geçen borçlar sebebiyle Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Destekleme Genel Müdürlüğü'nden icra tebligatlarının gelmeye başladığını kaydetti. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifi borçlarıyla birlikte köylünün toplam borcunun 500 bin TL'yi bulduğunu ifade eden Eser, 20 arkadaş çaresizlik içindeyiz” dedi.

Doğla Köyü Muhtarı Şerafettin German da, borçlarını ödeyemeyen köylülerin perişan olduğunu kaydederek, “İşin enteresan yanı üreticiler borçlarını ödeyemeyince Tarım Bakanlığı'ndan köye müfettiş geldi. Sorunlarımızı dinledi ve konuyu Tarım Bakanı'na ileteceğini söyledi. Aradan bir hafta geçince icra tebligatları gelmeye başladı” diye konuştu.

Borçlu köylülerden Erol Direk da yanlış tarım politikaların kurbanı olduklarını savunarak, “Hayvanın damda durması bile zarar yazıyor artık. Günlük 33 litre hayvan başı süt üretimi ve ineklerimizin güzelliğiyle Türkiye'ye örnek gösteriliyorduk. Ancak, hayvancılıkla birlikte tarımsal gelirlerimiz de heba oldu. Arazilerimizi satılığa çıkardık, ama alan yok” dedi.

Borçların faizlerinin silinmesi ya da ertelenmesini istediklerini anlatan Halim Kaplan ise karpuzun 5, buğdayın 35, biberin 20 ve sütün 48 kuruştan alıcı bulduğu bir ortamda borç ödemenin olanaksız olduğunu öne sürdü. Eskiden yüzde 100 faizlerle aldıkları borçları bile ödediklerini anımsatan Kaplan, “Bugün yüzde 20 faizli borçları ödeyemez haldeyiz. Bize asgari ücretle iş versinler ona bile bu yaştan sonra razıyız” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!