Ormanlara sıkıyönetim

Güncelleme Tarihi:

Ormanlara sıkıyönetim
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 1999 00:00

Haberin Devamı

İstanbul Valiliği, orman yangınlarının önlenmesi amacıyla koruma altına alınan ormanları yasak bölge ilan etti. Yangın ihbarlarının en yakın orman teşkilatının yanı sıra 117 numaralı telefona yapılabileceği belirtildi.

Valilik yangın çıkmadan ve çıktıktan sonra alınacak tedbirler hakkında bir tebliğ yayımladı. Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe giren tebliğe göre, koruma altına alınan orman ve ağaçlandırma sahalarına, hangi amaçla olursa olsun giriş ve çıkış yapılmayacak, ateş yakılmayacak, ateşli maddeler ile dolaşılmayacak. Yol kenarlarında piknik yapılmasını da yasaklayan tebliğde, yangın çıkmadan önce alınacak tedbirler şöyle sıralandı:

Sadece halka ayrılmış özel alanlarda piknik yapılacak. Piknik alanı, yakılan ateş tamamen söndürüldükten sonra terkedilecek.

Orman Kanunu'nun 31 ve 32'inci maddeleri kapsamı içinde kalan köylerde, anız ve bitki örtüsü yakılmayacak.

Piknik yerleri ve orman alanı civarındaki konaklama yerleri ve sanayi tesisleri, yangına karşı gerekli tedbirleri alacak, kendi söndürme koruma ekiplerini oluşturacak.

Belediyeler, orman civarındaki çöp alanlarında tedbir alacak.

Yangın tehlikesi olan orman köylerinde halktan seçilecek 3'er kişi, hergün 24 saat esasına göre görevlendirilerek, ormanlar sürekli kontrol altında tutulacak. Yabancı kişilerin kimlikleri tespit edilerek ormandan çıkarılacak.

Orman İşletme Müdürlükleri, şeflikler, polis ve jandarma işbirliğiyle yangın mevsimi süresince kontrol ve devriye hizmeti yapacak.

Tebliğde yer alan önlem ve düzenlemelere uymayanlar hakkında Türk Ceza Kanunu'nun 526'inci maddesi hükümlerine göre işlem yapılacağı açıklandı.

Serbest ormanlar

Bu alanların dışındaki yerlerde piknik yapmak yasaklandı:

Fatih ve Fatih Çocuk Ormanı piknik alanı (Şişli); Habibler, Odayeri, Tayakadın, İmrahor (G.O.Paşa); Büyükada Dilburnu, Heybeliada Değirmenburnu (Adalar); Bentler, Neşetsuyu, Fatih Rıfkı Atay, Kirazlıbendi, Irmak, Mehmet Akif Ersoy (Sarıyer); Hacetderesi (Tuzla); Kaymakdonduran, Taşdelen, Mihbibat, Elmasburnu (Beykoz); Aydos (Aydos) İnceğiz, Çilingöz (Çatalca); Göktürk, Azizpaşa ve Kurtkemeri (Eyüp) piknik alanları.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!